10 Nisan 2010 01:00

Mahle Mopisan’da 5 yıldızlı skandal


Birleşik Metal İş Sendikası’nda örgütlendikten sonra patronun ‘Türk Metal’e geçin’ baskısına maruz kalan Mahle Mopisan işçilerine, skandal niteliğinde bir rüşvet gündemde.
Gaziemir Serbest Bölge’de kurulu çoğunluğu Almanlara ait Mahle Mopisan firmasının küçük ortağı Mustafa Günday, Türk Metal’e üye olmasını istediği işçiler için fabrikada üç gün tatil ilan etti. 9-11 Nisan tarihleri için izin verilen işçiler, Türk Metal Sendikası’na ait beş yıldızlı Büyük Anadolu Didim Resort Hotel’de yapılacak tatille sendika değiştirmeye ikna edilmeye çalışılıyor.
Bugüne kadar kölelik koşullarında çalıştırılan, çay molaları ve tuvalet giriş çıkışları dahi kontrol altında tutulan, normal çalışma saatlerinin üzerinde çalışmaya ve yarışa zorlanan işçiler ise yaşananlara tepkili.
DİDİM SEYAHATİ
Genel Müdür Mustafa Günday imzası ile ilan tahtalarına asılan bildirilerde, Satış-Pazarlama, Mali İşler ve Finans, Satın Alma, İnsan Kaynakları, Teknik Servis Bölümü dışındaki bölümlerde çalışanların 9-11 Nisan 2010 tarihleri arasında idari izinli sayıldığı belirtildi.
Başka bir duyuruda ise, Didim Seyahati için sabah saat 11.30’da Ege Serbest Bölge Girişi’ndeki açık otoparktan otobüslerin kaldırılacağı belirtildi.
Konu ile ilgili olarak Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, Mahle işçilerinin tatil rüşveti ile kandırılmaya çalışıldığı belirtildi. Baskı, tehdit, hile ve hurda ile yapılan üyelikler sonucu Çalışma Bakanlığı’nın çoğunluğu Türk Metal’e verdiğinin ifade edildiği açıklamada, “Sendikamız yetki başvurusunu Türk Metal’den önce yapmıştır. Şimdi yapılan hileler yetki mahkemesinde ortaya çıkacaktır” denildi.
MAHLE’DE NELER OLDU?
Mahle’de çalışan işçilerin Birleşik Metal-İş’e üye olduğunu duyan patron önce işçileri sendikadan istifaya zorladı. İşçiler istifa etmedikleri taktirde işten çıkarılmakla tehdit edildiler ve 4 işçi işten atıldı. Bu yöntemle yol alınamayınca patron işyerine Türk Metal Sendikası’nı ve noteri getirdi. “Sendika istiyorsanız onu da biz getiririz” anlayışı ile Türk Metal yöneticileri ve noter günlerce fabrikada yattı kalktı. Buna rağmen yeterli üyelik sağlayamayan Türk Metal, işyerinde çalışan ve kapsam dışı personel olarak adlandırılan, müdür yardımcıları, vardiya amirleri, muhasebe, büro personeli, mühendisleri üye yaptı. Yine yeterli çoğunluk sağlanamayınca, Mahle’nin İzmir’deki fabrikası ile yasal olarak bağı bulunmayan aynı işverene ait Konya’daki fabrikada çalışan 100 dolayında işçi, İzmir fabrikasında çalışıyormuş gibi gösterildi ve Türk-Metal’e üye yapıldı. Bu üyelerle başvuru yapılan Çalışma Bakanlığı çoğunluğu Türk Metal’e verdi. Bu süreç boyunca, Birleşik Metal-İş’te örgütlenmek istediklerini belirten Mahle işçileri, Alman Konsolosluğu önünde ve Serbest Bölge’de eylemler yaptı. (İzmir/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et