23 Nisan 2010 00:00

‘Fotoğraf Notları’ndan TEKEL’e saygı

GALATA Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi tarafından yayın hayatına kazandırılan ve bağımsız medyanın özgün ...

Paylaş

GALATA Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi tarafından yayın hayatına kazandırılan ve bağımsız medyanın özgün bir örneği olan Fotoğraf Notları’nın ikinci sayısı yayımlandı.
Fotoğraf Notları dergisinin mart-mayıs sayısında, geçtiğimiz ayların gündemine damgasını vuran TEKEL direnişine oldukça geniş bir yer ayrılmış durumda. Özellikle Ankaralı fotoğrafçıların işçilerle birlikte geçirdikleri günlerin izlenimlerini aktaran fotoğraflar, eylemin birçok farklı yönüne işaret ediyor. Derginin bu sayısı, gelecek yıllarda hafıza tazelemek, kararlılıkla mücadele etmenin sonuçları hakkında inanç güçlendirmek isteyenler için başucu dergisi olabilir. AFSAD ve NHKM gibi kurumların çatısı altında fotoğraf üreten fotoğrafçıların yanı sıra bağımsız fotoğrafçıların çalışmalarını da kapsayan derleme “TEKEL Direnişi’ne Saygı” olarak hazırlandı. “TEKEL İşçilerinden Öğrenmek” başlığıyla sunulan bölümde fotoğrafların dışında, direniş günlüğü ve Zafer Aydın ile İrfan Aktan’ın değerlendirme yazıları bulunuyor.
DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE MÜLTECİLER
TEKEL direnişinin özel bir dosya gibi yer aldığı Fotoğraf Notları dergisinin ikinci sayısında ayrıca Eren Aytuğ’un Güney Afrika’da görüntülediği bir mülteci kampından yola çıkarak, dünyada ve Türkiye’deki mülteci sorununa dikkat çekilmeye çalışılıyor. Bu konuda Selen Ay’ın yazısı dikkate değer.
Sayfa sayısının artmasına karşın azalan konular Fotoğraf Notları dergisinin bu sayısında kendilerine daha geniş yer bulabiliyorlar. Cemil Batur Gökçeer’in Kuzey Irak üzerine yaptığı çalışma da bunlardan biri ve derginin son konusunu oluşturuyor. Çarpıcı fotoğraflar, büyük boy kullanımlarının ve rahat sayfa düzeninin de desteğiyle Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki atmosferi hissetmemizi kolaylaştırıyor.
Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi’nin yayımladığı dergi, C. Pelin Durtaş Başpınar, Mehmet Kaçmaz, Murat Yaykın, Özcan Yurdalan, Vedat Ateş ve Yücel Tunca’dan oluşan bir yayın ekibi tarafından hazırlanıyor. Derginin satışa sunulduğu kitapçılar, sanat ve fotoğraf kurumlarının listesine, sitesinden ulaşılabiliyor ve aynı siteden abonelik formu doldurularak başvuru yapılabiliyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Büyük eserler bir çentikle başlar

SONRAKİ HABER

SIRRI AÇIKLIYORUM: YAN BAKMIŞ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...