04 Mayıs 2010 00:00

Yüksekova’da çocuk olmak zor

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde son 5 ayda yüzlerce çocuk gözaltına alınırken, 62 çocuk da tutuklanarak cezaevine konuldu.

Paylaş

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde son 5 ayda yüzlerce çocuk gözaltına alınırken, 62 çocuk da tutuklanarak cezaevine konuldu. Baskılar nedeniyle ilçede yaşayan 2 bin kişi evlerini terk etti.
Türkiye’de ‘TMK mağduru’ tutuklu çocukların durumuna ilişkin tartışma devam ederken, yapılan hemen hemen tüm gösterilere polisin sert müdahale ettiği Yüksekova’da son 5 ayda yüzlerce çocuk gözaltına alındı. Gözaltına alınan çocuklardan 62’si, ‘yasadışı örgüt üyesi olmak’, ‘yasadışı örgüt propagandası yapmak’, ‘kamu malına zarar vermek’ gibi iddialarla tutuklanarak cezaevine gönderildi. Baskı ve tutuklamaların artması üzerine çoğunluğu çocuklardan oluşan yaklaşık 2 bin kişinin, evlerini terk ederek, farklı illere göç ettiği ilçede, neredeyse tüm çocuklar her an tutuklanma endişesi taşıyor.
TUTUKLAMA YAŞI 15’E İNDİ
15 Şubat’tan bu yana çıkan olaylarda hastane kayıtlarına göre 17 çocuk yaralanırken, yaralanıp gözaltına alınma korkusundan 98 çocuk ise evlerinde tedavi edildi. 15 Şubat’tan bu yana 500 çocuğun gözaltına alındığı ilçede, aralarında 15 yaşındaki çocukların da bulunduğu 62 çocuk tutuklanarak Bitlis ve Muş E tipi kapalı cezaevlerine gönderildi. Cezaevine konulan çocukların iddianameleri halen hazırlanmazken, sivil toplum örgütü temsilcileriyle siyasetçiler, tutuklu çocukların derhal serbest bırakılmasını istedi. Son zamanlarda ilçede özelikle çocuklar üzerinde büyük bir baskı olduğunu belirten Yüksekova Belediye Başkanı Ruken Yetişkin, bölgede yaş gözetilmeksizin, çocuklar üzerinde büyük bir baskı uygulandığını dile getirdi. Yetişkin, “Son olaylarda 12 kişi yaralandı. Ancak yaralı çocuklar bile korkudan hastaneye gidemiyor. Yani burada özellikle çocuklar potansiyel suçlu kabul edilerek cezaevlerine atılmaktadır. Yani okulda ve sokaklarda oynaması gereken çocuklar, dört duvar arasında ölüme terk ediliyor” diye konuştu.
İNTİKAMCI UYGULAMA
Yüksekova’da bilinçli olarak ortamın devlet tarafından gerildiğini ifade eden eski parlamenter ve kapatılan DTP’nin PM Üyesi Esat Canan ise “Sadece ilçemizde son zamanlarda yüzlerce çocuk gözaltına alındı. Onlarcası tutuklandı. Devlet ortamı geriyor ve tahrik ediyor. Polis oyun yaşındaki çocuğu kendisine tehlike görerek, çocuklar üzerinde büyük baskı oluşturuyor. Çocukların telefonları dahi dinlenerek, kendi aralarında yaptıkları konuşmalar farklı yorumlanıp, suçlu ilan edilmeleri için elerinden ne geliyorsa yapılmaktadır. Bu tür intikamcı uygulamalara artık son verilmelidir” şeklinde konuştu.
ÇOCUKLAR YA KAÇAK YA TUTUKLU
Çocukların potansiyel suçlu olarak görülmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Yüksekova Lisesi Aile Birliği Başkanı İrfan Sarı da çocukların en verimli, yaşamlarına yön verecek dönemlerde cezaevlerine atıldığını söyledi. Okul çağındaki çocukların ya cezaevlerinde ya da kaçak durumda olduğunu belirten Sarı, tutuklama ve gözaltılardan dolayı onlarca çocuğun devam sorunu nedeniyle okulla ilişiğinin kesildiğini belirtti. Sarı, tutuklama ve baskıların devletin bir politikası haline geldiğini söyleyerek, yetkilileri, sürdürdükleri politikadan vazgeçmeye çağırdı.
(HAKKARİ)
ÖNCEKİ HABER

Türk’e ‘Çözüm Projesi’ kitapçığından dava

SONRAKİ HABER

Ç.ܒde paralı şenlik var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...