05 Mayıs 2010 00:00

Medya gazinoyu andırıyor

Hayat Televizyonu’nun Masa Üstü programının sunucuları gazetemizin yazı işleri müdürü Fatih Polat ile Birgün...

Paylaş

Hayat Televizyonu’nun Masa Üstü programının sunucuları gazetemizin yazı işleri müdürü Fatih Polat ile Birgün Gazetesi Yayın Danışmanı Ahmet Tulgar, İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü’ndeki öğrenci şenliğinin konuğu oldular. Şenlikte düzenlenen ‘Medya ve Toplum’ konulu panelde konuşan Polat, 1940’lı yıllardan sonra iletişim literatürü kapsamında yapılan araştırmaların, kitle iletişim araçlarının toplumu tamamen yönlendirdiği görüşünün gerçeği yansıtmadığına vurgu yaptı. İnsanların medyadan gelen her mesajı hemen içselleştirmediğini vurgulayan Polat, kanaat önderlerinin ve kişinin bilinç durumunun da bu süreçte etkili olduğunu dile getirdi. Örgütlü, bilinçli, politik bireylerin medyanın yönlendirme çabaları karşında Frankfurt Okulu kuramcılarının iddia ettiği kadar pasif olmadıklarını dile getiren Fatih Polat, TEKEL işçilerinin, bugüne kadar işçi haberlerine itibar etmeyen televizyon ve gazetelerin de dilini etkilemeyi başardığını söyledi. Polat ayrıca, Evrensel, Birgün, Gündem gibi gazetelerin ve halkın çıkarını esas alan televizyonların ortaya çıkmasının da, artık hakim medya ortamını ezilenlerin lehine değiştirmeye aday yeni bir imkan oluşturduğunu söyledi.
Ahmet Tulgar ise Neil Postman’ın ‘Televizyon Öldüren Eğlence’ adlı kitabına atıf yaptığı konuşmasında, günümüz medyasının bir gazinoyu andırdığını ve tüketim toplumunun ihtiyaçlarına uygun olarak eğlencenin gerçekliğin sunumunun kendisi haline geldiğini söyledi.
Tulgar, medyanın star isimlerinin 1 Mayıs’ta Taksim’e çıkmış olmalarını ve Taksim 1 Mayıs’ı üzerine yazdıklarını da, bu ‘eğlence’ merakına bağladı. Tulgar, “Çünkü o gün en renkli, en şenlikli yer Taksim’di ve onlar da orada olmalıydı” dedi.
Halkın çıkarını savunan gazetelerin az satmasında, halkı bilgilendirmeyi amaçlayan gazeteciliğin temel görevlerinde ısrar etmelerinin belirleyici rol oynadığına vurgu yapan Tulgar, bir gazino kıvamında iş yapan ve eğlence sektörü olarak işleyen medya organlarıyla, halkın çıkarına uygun bir gazetecilikte ısrar edenlerin izlenme ve tiraj oranları arasındaki farkın, halkın çıkarına uygun gazetecilik yapanların bir eksikliği olarak açıklanamayacağını söyledi.
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Saldırın, haber yapalım’

SONRAKİ HABER

1 Mayıs 2010 ve Taksim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...