09 Mayıs 2010 00:00

Yunus Nadi Ödülü işçi sınıfı ve Nâzım’a

Bu yıl 64’üncüsü düzenlenen Yunus Nadi Ödülleri, Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. Cumhuriyet gazetesinin kuruluş yıl dönümü olan 7 Mayıs Cuma günü yapılan ve 6 dalda 11 ödülün verildiği geceye, sanat-edebiyat dünyasından isimler katıldı. Şiir dalında ödül alan Metin Demirtaş, ödülünü işçi sınıfına, Nâzım’a ve hayatında etkili olmuş birçok isme adadı.

Paylaş

Bu yıl 64’üncüsü düzenlenen Yunus Nadi Ödülleri, Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. Cumhuriyet gazetesinin kuruluş yıl dönümü olan 7 Mayıs Cuma günü yapılan ve 6 dalda 11 ödülün verildiği geceye, sanat-edebiyat dünyasından isimler katıldı. Şiir dalında ödül alan Metin Demirtaş, ödülünü işçi sınıfına, Nâzım’a ve hayatında etkili olmuş birçok isme adadı.
YAZMAK HAYATA MEYDAN OKUMAKTIR
Gülsen Tuncer tarafından sunulan gecenin açılış konuşmasını, Cumhuriyet Vakfı 2. Başkanı Alev Coşkun yaptı. Adnan Binyazar, Ahmet Cemal, Mehmet Eroğlu, Konur Ertop ve Tahsin Yücel’den oluşan Seçici Kurul tarafından “Faili Meçhul Öfke” adlı yapıtı ile Roman dalında ödüle değer görülen Adnan Gerger’e, ödülünü İstanbul Üniversitesi eski rektörü Kemal Alemdaroğlu verdi. Adnan Gerger, ödülü çok sevdiği kızına adadığını belirterek, “Yazmak, bireyin hayata meydan okumasıdır” dedi.
Öykü dalında Hikmet Altınkaynak, Metin Celâl, Cemil Kavukçu, Osman Şahin ve Celâl Üster’den oluşan Seçici Kurul, ödülü; Yekta Kopan’ın “Bir Baktım Yoksun” adlı yapıtıyla, Ayşegül Çelik’in “Kağıt Gemiler” adlı yapıtı arasında paylaştırdı. Kopan ve Çelik’e ödüllerini, Hikmet Çetinkaya verdi. Kopan, ödülünü çok sevdiği babasına adadığını belirterek, çocukken Doğan Kardeş dergisine babasıyla yaptığı ziyareti ve o ziyaret sırasında, dergi yöneticileri tarafından söylenen “Dergimizin en küçük yazarı geldi” cümlesinin kendisinde bıraktığı etkileri anlattı. Çelik de yaşadığı mutluluğu belirterek, “Geleceğe bakmak önemlidir. Görecek güzel günler var. Güzel şeyler yaşamak istiyorum” dedi.
DEMİRTAŞ, ENVER GÖKÇE’Yİ ANDI
Ataol Behramoğlu, Prof. Dr. Cevat Çapan, Refik Durbaş, Muzaffer İlhan Erdost ve Doğan Hızlan’dan oluşan Seçici Kurul, şiir dalında ödüle, “Türkülerde Gezer Adları” yapıtı ile Metin Demirtaş’ı değer gördü. Eşi, oğlu, gelini ve torunuyla törene gelen Demirtaş, oldukça heyecanlıydı. Torununun yardımıyla sahneye çıkan Demirtaş’a, ödülünü Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç verdi.
Demirtaş ödül konuşmasında, yakın dostu Enver Gökçe ile ilgili bir anısını anlattı: “Yıl 1959. Kış. Hapishanede öğrendiği Fransızcasıyla Pablo Neruda’dan dilimize şiirler çeviriyor. Bir sabah güvenlik güçlerince evine giriliyor. Soğuk kış gecelerinde gaz lambasının ölgün ışığında göz nuru dökerek çevirdiği kağıt tomarları alınıp, götürülüyor. Şair öylece eli böğründe kalakalıyor.” Demirtaş, 1980 yılında Enver Gökçe’den dinlediği bu olayı anlattıktan sonra, bugün de benzer olayları gazetecilerin yaşadığını belirtti. Demirtaş, sonrasında ise Enver Gökçe için yazdığı şiiri de okudu: “(…) Neruda görünüyor bir at üzerinde/Üzülme kardeş diyor/Bilirsin şiirimiz yedi canlıdır./Parçalasalar, yaksalar da,/Yeniden göverir küllerinden./Beni kederlendiren bu değil/Senin çiğnenen göz nurundur beni kahreden.”
Törenin en uzun ve sık sık alkışlanan konuşmasını yapan Demirtaş, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Ulusal bütünlüğümüzün özgür ulus olarak Cumhuriyetimizin yaratıcılarına… 1 Mayıslarla, 1 Mayıslara yürüyen işçi sınıfımıza…. Sürgünde, işkencede, mahpusta can veren, direngen kızlarımıza, delikanlılarımıza… Yazının, sanatın, estetiğin kulvarında ve kavgasında aramızdan ayrılanlara, yaşamdan koparılanlara… Bilgimize bilgi, bilincimize bilinç, yüreğimize sevgi katan, aydınlanmanın engin bilgesine, İlhan Selçuk’a… Benim gibi yüz binlerce köy çocuğunu dilimizin dönmediği bir dilin rahlesinden kurtarıp, Karacaoğlan Türkçesiyle eğitim, okuma-yazma öğreten, özgür bireyler olarak yetiştiren Köy Enstitülü öğretmenlerime… Yurt hasretiyle yanıp tutuşarak bu dünyadan ayrılan, yurtseverliğin okulu, dilimizin büyük ustası; barışın, kardeşliğin, insanlığın büyük dostu Nâzım Hikmet’in yüce anısına adadım, adıyorum.”
SOSYAL BİLİM, KARİKATÜR VE FOTOĞRAF
“Sosyal Bilimler Araştırması” dalında Dr. Erdal Atabek, Prof. Dr. Rona Aybay, Dr. Alev Coşkun, Prof. Dr. Emre Kongar, Prof. Dr. İoanna Kuçuradi ve Prof. Dr. Ahmet Mumcu’dan oluşan Seçici Kurul’un ödüle değer gördüğü “Mimar Kemalettin” adlı üç ciltlik araştırmanın editörleri olan Prof. Dr. Afife Batur, Prof. Dr. Yıldırım Yavuz ve Doç. Dr. Ali Cengizkan’a, ödülleri UEFA as başkanı Şenez Erzik verdi.
“Karikatür” dalındaki ödülü, Ahmet Öztürklevent ve Muammer Olcay, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün elinden aldı. Bu daldaki seçici kurul, Behiç Ak, Musa Kart, Kâmil Masaracı ve Tonguç Yaşar’dan oluştu. “Fotoğraf” dalında Hikmet Çetinkaya, İsa Çelik, Ara Güler, Paul McMillen ve İbrahim Yıldız’dan oluşan Seçici Kurul’un ödüle değer gördüğü Sezgin Güvel ve Cem Turgay’a da, ödülleri Şevket Tokuç tarafından verildi.
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

KİRVEME MEKTUPLAR

SONRAKİ HABER

Hastane işçileri son kez uyardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...