15 Mayıs 2010 01:00
Sevk sistemi Sedanuru öldürdü
Ağrıda Patnos Devlet Hastanesinde sevk için saatlerce bekletilen 1 çocuk yaşamını yitirdi. 2 çocuğun durumunun ise ağır olduğu öğrenildi. Çocukları kabul edecek hastane bulunamadığı, hastanelerin alt yapı yetersizliklerini, yeterli yatak olmamasını gerekçe göstererek çocukları almadıkları ileri sürüldü.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ağrı Şubesinin verdiği bilgiler, sağlıkta alt yapı yetersizliğinin korkunç sonuçlarını gözler önüne seriyor. SES Şube Başkanı İsmail Karataşın iddialarına göre yaşananlar şöyle: 2 aylık bebek Sedanur Sayanlar, 10 Mart 2010da sabaha karşı akciğerlerinde yaşadığı bir sorundan dolayı, Ağrının Patnos Devlet Hastanesi acil polikliniğine kaldırıldı. Sedanur, 7 saat sevk edilmeyi bekledikten sonra Ağrı Kadın Doğum Hastanesine kabul edildi. Ancak 2 aylık bebek bu bekleyişe dayanamadı ve ertesi gün hayatını kaybetti.
2 ÇOCUĞUN DURUMU AĞIR
Benzer olaylar önceki gün de meydana geldi. Nöbet geçiren bir çocuk Patnos Devlet Hastanesine getirildi. Hastanenin ekipman yetersizliği gerekçe gösterilerek çocuğun başka bir hastaneye sevk edilmesi gerektiği söylendi. Bu arada trafik kazası geçiren 7 yaşındaki başka çocuk daha hastaneye getirildi. Beyin kanaması geçirdiği tespit edilen çocuğa ilk müdahale, nöbetçi doktorlar tarafından yapıldı. Doktor bu çocuğun da sevkine karar verdi. Sevk için Van, Ağrı, Erzurum ve Trabzonda bulunan hastaneler arandı ancak yeterli yer bulunmadığı gerekçesiyle hastaneler çocukları kabul etmedi. Bunun üzerine 112 Acil çağırıldı. Hastaneler çocukları kabul etmemesini gerekçe gösteren 112 çalışanları da çocukları almayı reddetti. Nöbetçi doktorun ısrarı üzerine, 112 çalışanlarının Kafanıza göre hasta sevk edemezsiniz. Hakkınızda soruşturma açılır diyerek sevk kararı veren doktoru tehdit ettikleri öğrenildi. Nöbetçi Doktor B. B. durumu ağır olan çocukları Van Yüzüncü Yıl Hastanesine kendisi götürdü. Çocukların durumunun hâlâ ağır olduğu belirtiliyor.
SES: SAĞLIKTA YIKIMIN SONUÇLARI
Konuyla ilgili konuştuğumuz SES Ağrı Şube Başkanı İsmail Karataş, bölgede hastanelerin yetersiz olduğunu söyledi.Hastanelerin Ağrının nüfusuna bakıldığında yeterli kapasitede ve nitelikte olmadığını kaydeden Karataş, sevk işlemi nedeniyle yaşanan sıkıntılardan ötürü bir çok hastanın öldüğünü de ileri sürdü.
SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun ise Sağlık Bakanlığının 112 Acil servislerinin uçakla ambulans olanağı şeklinde reklamlar yaptığını, ancak bir sevk işlemi yapılırken bile sağlık çalışanlarının ve hastaların bir çok sıkıntı yaşadığına dikkat çekti. Yorgun, Sağlıkta dönüşüm politikası bir yıkımdır. Bu yıkımının altında hastalar kalıyor. Hekimlerse zor durumda bırakılıyor. Genelgeleri çıkarmak kolaydır. Ancak Sağlık Bakanlığının sorumluluk sahibi olup görevlerini yerine getirmesi gerekmektedir şeklinde konuştu.
(İstanbul/EVRENSEL)
Çağrı Sarı
Evrensel'i Takip Et