5 Aralık 2011 07:46

TİB, 'istenilen kayıtları' göndermedi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili açılan davanın 22. duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşmaya tutuklu sanıklar Yasin Hayal ve Erhan Tuncel ile tutuksuz sanık Mustafa Öztürk ile Dink ailesi avukatları katıldı. Mahkeme heyeti, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığından (TİB) istenilen kayıtların mahkemeye ulaştığını açıkladı. Bunun üzerine söz alan Avukat Fethiye Çetin, TİB'den binlerce kayıt geldiğini ancak istediklerin kayıtların ulaşmadığını belirtti. Çetin, sadece olay yeri yakınındaki baz istasyonlarına ait kayıtların geldiğini belirterek, "Baz istasyonları yeteri kadar yüklü olduğu durumda, daha uzaktaki baz istasyonları devreye giriyor. Bu nedenle sadece olay yerindekilerin değil, o bölgedekilerin tamamının gönderilmesini istiyoruz" dedi.

Dink ailesinin avukatları bugün esasa ilişkin görüşlerini, "cinayete giden süreç, cinayet dönemi ve cinayet sonrası" başlıkları altında açıklamaya başladı. Avukatlar, cinayete giden sürece ilişkin önemli verilen içeren Dink'in öldürülmeden önceki yazılarını okudu. SAVCILAR SORUŞTURMA AÇMADI

Avukatlar, mahkemede okudukları yazıların, Dink'i kimlerin hedef seçtiğini açık bir biçimde gösterdiğini belirtti, "Savcıların bu yazıları dikkate alarak, bahsi geçen kişiler hakkında soruşturma açması gerekirdi. Ancak açılmadı. Aile adına bizlerin yaptığı başvurular da dikkate alınmalı" dedi. Avukatlar, savcılık mütalaasında yer alan "sanıkların cinayetin arkasındaki büyük örgütlenmenin Trabzon ayağının parçası olduğu" yönündeki görüşünün doğru bir tespit olduğunu belirterek, "Genelkurmay'dan yargıya, medyadan, paramiliter güçlere kadar cinayetin önlenmemesindeki rollerde açıktır. Ama sürecin ortaya çıkardığı şu dur ki bu tespitlere ve AİHM kararlarına rağmen bu kurum ve kuruşlar hiçbir soruşturmaya tabi tutuklanmamıştır" dedi.

Ara verilen duruşma, öğlenden sonra devam edecek. (İstanbul/DİHA)


ÖLDÜR DİYENLER DE YARGILANSIN

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davanın 22. duruşması öncesi "Öldürenler değil öldür diyenlerde yargılansın" diyen Hrant'ın Arkadaşları, adliye önünde adalet nöbetine başladı.

Barbaros Parkında başlayan yürüyüşe Dink'in eşi Rakel Dink, oğlu Arat Dink ile kitle örgütü, sendika ve siyasi partilerle birlikte gazeteciler de katıldı. Yürüyüşte, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve Valisi Muammer Güler'in de yargılanması talep edilerek, "Sadece öldürenler değil, öldür diyenler yargılansın" denildi. Eylemde ‘Bu dava böyle bitmez’ sloganları atıldı.

'HRANT'I ÖLDÜRENLERİ NEREDE ARAMALIYIZ?'

Banu Güven, Hrant'ın Arkadaşları adına yaptığı açıklamada Hrant Dink'in ölümünün üzerinden 4 yıl 10 geçtiğini belirterek, "Adalet adına ortada ne var? Bir müsamere ve kötü niyet göstergesi" dedi. Hrant'ın katili oldukları için yargılananlara işaret eden Güven ,"Bunların baştan gözden çıkarılmış ayakçılar olduğundan şüphe duyan var mı aramızda" diye sordu. Güven, cinayetin aydınlatılmasını istemeyen birilerinin olduğunu ve bunların adaletin yolunu tıkamaya bugüne kadar gücünün yettiğini vurguladı.

'ADALET İÇİN CESARET GEREKİR'

"Şu içeride yargılananların örgütleyenler onlara 'öldür' emrini verenler her kimse, polis de asker de savcı da yargı da hükümet de, bunların ortaya çıkmasından çok korkuyor" diyen Banu Güven, "Kendine yalan söylemekten utanan, cesur yargıçların ve savcıların ortaya çıkması lazım. Devlet ve hükümet içerisinde, kendine yalan söylemekten utanan, vicdan ve adalet sahibi birileri varsa ortaya çıksın. Bu davayı bu şekilde bitirmeye kalktıklarında alınlarına sürülecek olan şeyi sadece kurban kanı sanıyorlar. Hâlbuki o, ne yapsalar kazıyıp atamayacakları bir utanç lekesi olacaktır" diye konuştu. (İSTANBUL)

Evrensel'i Takip Et