24 Mayıs 2010 01:00
Bir takas teklifi de Abbastan geldi
FİLİSTİN Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ilke olarak İsrail tarafı ile toprak takasında mutabık olduklarını, ancak ne kadar toprak takası yapılacağına ilişkin bir anlaşma olmadığını söyledi. Ramallahta Filistinlilerin Yahudi yerleşimlerinde üretilen ürünlere yönelik boykot kampanyasına katılan Abbas, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Abbas, Wall Street Journal gazetesinde yayımlanan bir haberde, Filistinlilerin İsraille barış görüşmelerinde daha fazla toprak tavizlerinde bulunmaya niyetli oldukları, tavizlerin Batı Şerianın yüzde 4üne kadar varabileceği iddialarına, Prensip olarak toprak takasında mutabıkız. Ama İsraillilerle ne kadarlık bir toprak takası yapılacağı konusunda bir anlaşmaya varmadık dedi.
ABDnin Ortadoğu temsilcisi George Mitchell aracılığıyla İsraille yapılan dolaylı görüşmelerin ilk iki turunda herhangi bir ilerleme kaydedilip kaydedilmediği konusunda bir şey söyleyemeyeceğini belirten Abbas, Görüşmelerde bir ilerleme var mı yok mu bunu söyleyemeyiz. Ancak, her şeyin doğru yönde gideceği, sınırlar ve güvenlik konularının böylece tamamlanacağı ümidini taşıyoruz diye konuştu.
Abbas, Mitchell ile görüşmelerin ilk turunda İsraille sınır ve güvenlik düzenlemelerinin ele alındığını, ikinci turunda da Mitchellin bazı sorularla geldiğini belirterek, Bu soruları Arap kardeşlerimizle iş birliği içinde cevaplandıracağız dedi.
BOYKOTA DESTEK VAR
Filistinlilerin Yahudi yerleşimlerinin ürünlerini boykot etmelerinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Abbas, Bizim yaptığımız boykot İsraile karşı değil. Bizim İsraille ilişkilerimiz, onlardan yaptığımız ithalat var. Ama yerleşimlerden gelen ürünlere karşıyız. Filistin pazarına yerleşim ürünlerinin girmesini yasaklayan bir kararname çıkardık. Buna uluslararası toplumdan da büyük destek var diye konuştu. Abbas, İsrail-Filistin dolaylı görüşmeleriyle ilgili ilk kez açıklama yaparken, Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat, Mitchellin, her iki tarafın 4 ay süresince görüşmelerle ilgili basına herhangi bir açıklamada bulunmamalarını istediğini belirtmişti.
(DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et