23 Ekim 2010 00:00

Türkiye ABD’den yeni silahlar alıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, ABD’den Türkiye’ye olası silah satışlarıyla ilgili olarak, “Türkiye, bir NATO müttefiki ve Türkiye’yi desteklemeye büyük önem veriyoruz.

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, ABD’den Türkiye’ye olası silah satışlarıyla ilgili olarak, “Türkiye, bir NATO müttefiki ve Türkiye’yi desteklemeye büyük önem veriyoruz. Türkiye ile ihtiyaçları konusunda görüşmelere devam ediyoruz” dedi.
Crowley, Washington’daki Yabancı Basın Merkezinde düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin, “Türkiye, özellikle Reaperlar (İnsansız hava araçları) olmak üzere ABD’den bazı silahlar satın almak istiyor. Süreçte şu anda neredeyiz?” şeklindeki sorusunu yanıtladı.
“Belli bir sistem üzerinde yorum yapmayacağım, ancak bir NATO müttefiki olarak Türkiye’yi desteklemeye büyük önem veriyoruz” diyen Sözcü Crowley, “Türkiye gerçekten, önemli ölçüde Amerikan teknolojisini kullanıyor. Tabii ki, enteroperabilite (irtibatlı kullanım) açısından NATO’nun kendi standartları var. Ancak Türkiye’nin belirli ihtiyaçlarına gelince, bu konu, Türkiye ile devam eden görüşmelerimizin bir parçasını oluşturmaya devam ediyor” şeklinde konuştu. Crowley, ABD’nin Avrupa’ya kurmak istediği, ‘Aşamalı Uyarlanabilir Yaklaşım’ adı verilen füze savunma sistemi projesiyle ilgili bir soru üzerine de, bu projeyi ve bu projede Türkiye’nin oynayabileceği muhtemel rol konusunu Ankara ile görüştüklerini söyledi. Crowley, “Ortadoğu ve başka yerlerden kaynaklanan füze tehditleri nedeniyle, bunu NATO ile işbirliği içinde ve Avrupa’daki bazı ülkelerin desteğiyle yürütmekte olduklarını” söyledi. NATO bünyesinde dışişleri ve savunma bakanlarının katılımıyla geçen hafta önemli bir toplantı düzenlendiğini hatırlatan Crowley, o toplantıda Türkiye ile istişarenin de yapıldığını belirtti. Crowley, “Aşamalı Uyarlanabilir Yaklaşım’ı ve Türkiye’nin oynayabileceği muhtemel rolü Ankara ile görüşüyoruz” diye konuştu.
(WASHİNGTON)


ÖNCEKİ HABER

Başbakana ‘basın özgürlüğü’ soruları

SONRAKİ HABER

‘Manevi çözüm’ için düğmeye basıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...