3 Kasım 2010 00:00
Taşeronlaştırma iflas etti
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), TMMOB Zonguldak İl Koordinasyon Kurulu ve KESK Zonguldak Şubeler Platformu, ortak açıklama yaparak Türkiye Taşkömürü Kurumundaki (TTK) taşeronlaştırma uygulamalarının iflas ettiğini bildirdiler. Taşeronlaştırmanın kuruma ve işçilere ciddi zararlar verdiğine dikkat çekilen açıklamada, taşeronlaştırmaya son verilmesi ve taşeron firmada çalışan işçilerin kurum bünyesine alınması istendi.
Düzenlenen basın toplantısında kurumlar adına ortak açıklamayı TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı okudu. TTK bünyesinde çalışan taşeron şirketlerin iş güvenliği önlemlerini yeterince almadan ve işçileri haklarını ödemeden çalıştırdıklarının son dönemde yaşananlarla bir kez daha ortaya çıktığını belirten Kaymakçı, 17 Mayıs 2010da taşeron firmanın çalıştığı Karadon Müessesesinde yaşanan patlamada 30 işçinin hayatını kaybettiğini, 2 madenciye ise halen ulaşılamadığını hatırlattı.
RAPORLAR KANITLADI
Kaymakçı, Çalışma Bakanlığı müfettişlerince ve bilirkişi tarafından hazırlanan raporlarda Yapı-Tek adlı taşeron şirketin iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almadan çalıştığının, uzmanlık gerektiren maden işkolunda faaliyet gösteren işçilerini eğitmeden çalıştırdığının belirlendiğini ifade etti.
Kaymakçı son olarak TTK Üzülmez ve Kozlu Müesseselerinde hazırlık, tamir-tarama işlerini ihaleyle alarak yürüten Star firması çalışanlarının, haklarını alamadıklarını için eylem yaptıklarını ve ocaklara girmediklerini söyledi.
TTK taşeron firmalara hak edişlerini zamanında verdiği halde firmaların işçilerin ücretlerini ödemediğini kaydeden Kaymakçı, taşeron şirketin ekonomik nedenleri bahane ederek yerin yüzlerce metre altında canı pahasına çalışan maden işçilerinin haklarını düzenli olarak ödememekte, maliyetleri düşürme uğruna öncelikle işçilerin haklarından kesinti yapmakta ısrar ettiğini vurguladı. Kaymakçı buna karşı hakları için eylem yapan işçilerin ise şirket yetkililerince işsizlikle tehdit edildiğini kaydetti.
ÖRGÜTLENMELERİ ENGELLENİYOR
Star şirketinde çalışan maden işçilerinin, GMİS çatısı altında örgütlendiği bilgisini veren Kaymakçı, şirketin kendilerinin inşaat şirketi olduğu iddiasıyla sendikalaşmaya itiraz ettiğini söyledi. Kaymakçı, Böylelikle hem örgütlenme çalışmalarını baltalayan bir süreç uygulamışlar hem de kendilerinin maden iş kolunda uzmanlıklarının olmadığını, kendi ifadeleriyle kayıt altına almışlardır. Yerin yüzlerce metre altında madencilik faaliyeti gösteren işçiler, inşaat işçisi değil maden işçisidir diye konuştu.
Taşeron şirketin kârlılığı öncelikli hedef seçtiğini, diğer hususları sadece maliyet unsuru olarak gördüğünü ifade eden Kaymakçı, şöyle devam etti: TTK ile imzalanan sözleşmede yer alan hükümleri çiğnemekte ve TTK da buna göz yummaktadır. İşçilere yönelik hak kayıplarından TTK da sorumludur. Kapitalist sistemin dayatması olarak her alanda özelleştirme, buna bağlı olarak da örgütsüzleştirme, kuralsızlaştırma ve ticarileştirme mevcut durum haline getirilmiştir. Bugün bu anlayışın bedeli ne yazık ki ağır ödenmektedir.
TAŞERONLAŞTIRMA İFLAS ETTİ
TTKnın geçmişten bugüne yaparak uzmanlaştığı hazırlık ve yıkama faaliyetlerinden; sistemin, iktidarın ve kurum yöneticilerinin dayatmasıyla verimlilik ve maliyetler gerekçe gösterilerek vazgeçildiğini söyleyen Kaymakçı Ancak bugün gelinen nokta açıkça göstermektedir ki, söz konusu bu taşeron şirketlerin verimli çalıştıklarını söylemek mümkün değildir. Bu firmalar teknolojik olarak farklı bir uygulama getiremedikleri gibi TTKnın makine ve teçhizatlarını kullanarak faaliyetlerini yürütmektedirler. Dolayısıyla taşeron şirketler, taahhüt ettikleri işleri zamanında yapamamakta ve sürekli olarak süre uzatımı istemektedirler diye konuştu.
Yüksek maliyet iddiasıyla TTKnın kendi faaliyetlerinden vazgeçmesinin çok ciddi zararlara yol açtığına dikkat çeken Kaymakçı, taşeron uygulamasının iflas ettiğini bildirdi. Kaymakçı Geldiğimiz noktada yaygın ve planlı bir biçimde uygulamaya sokulan taşeronlaştırma uygulamalarının başlıca amacı çok sayıda işçinin çalıştığı işyerlerinde üretime yönelik faaliyetleri ana firma ve taşeron firma olarak bölmektir. Bu bölünme de işçilerin yan yana gelmesini ve örgütlü mücadele yapmasını engellemiştir. Yani iş güvencesini, işçi haklarını lüks haline getirmiştir. Yani sömürünün yeni adı taşeronlaştırma olmuştur diye konuştu. Kaymakçı TTKda taşeron uygulamasından vazgeçilmesini ve taşeron şirkette çalışan maden işçilerinin kurum bünyesine alınmasını istedi. (Zonguldak/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et