18 Kasım 2010 00:00
BU NASIL MATEMATiK!
GÜNÜN YAZILARI
CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır, Trakya Birliğin 84 kuruşa sattığı ayçiçeği bugün 1 TLnin üzerinde bir fiyatla Bulgaristandan almaya çalıştığını söyledi.
CHP, Trakya Birliğin bu sezonda alım politikalarının yanlışlığı ile ilgili Meclis araştırması açılmasını istedi. CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakırda, TBMM Genel Kurulunda bu kadarına da pes dedirtecek olayı şu sözlerle anlattı.
2 Eylülde Trakya Birlik diyor ki; Ben avans fiyat açıklıyorum ve bu fiyatım da 81 kuruş. Yani borsada 83 kuruş olan malı Trakya Birlik 81 kuruşa alacağım avans fiyatıyla diye açıklıyor. Açıkladıktan sonra ne oluyor? Borsa hızla düşmeye başlıyor, 3 Eylülde 74 kuruş. 83 kuruştan 74 kuruş yani 9 kuruş birden düşüyor. Borsa 16 Eylülde 80 kuruş, Trakya Birlik satış fiyatı açıklıyor, diyor ki, ben 152 bin ton mal satacağım, bunun da fiyatı 84 kuruş. Satış fiyatı açıklıyor. Yani diyor ki, borsaya gidip üzülmeyin sanayiciler, gelin benden alın, mal da hazır, kuru da, örttüm üzerini de. Ve bu ilanla ihale yapmadan toplam 152 bin ton mal satıyor. Bu malın önemli bir bölümünü uluslararası iki yabancı firma alıyor, bir bölümünü yerli sanayicilerimiz alıyor.
NİYE SATTIN? SORUSU
Trakya Birliğin dâhilde işleme rejimi sebebiyle belirli bir miktar ayçiçeğini ithal edebilme hakkına sahip olduğuna dikkat çeken Çakır, O gün 84 kuruşa sattığı ayçiçeğini bugün 1 TLnin üzerinde bir fiyatla Bulgaristandan almaya çalışıyor Trakya Birlik. Şimdi, madem 1 TLnin üzerinde bir fiyatla alacaksın niye o gün 84 kuruş, ortalama fiyat 88 kuruşa sattın? diye sordu.
ZEYTİNYAĞI İHRACATINDA YAMAN ÇELİŞKİ
Öte yandan Zeytinyağında dünya ikinciliğini hedefleyen Türkiye, ihracatta mevcut payını koruyamıyor. 2000li yıllarda her yıl ortalama 8 milyon zeytin ağacı dikerek 170 milyon zeytin ağacı varlığına ulaşan Türkiye, önümüzdeki 2-3 yılda üretimde 650 bin tonluk yıllık rekolteye ulaşarak, İspanyanın ardından dünya ikinciliğini hedefliyor. Ancak, Türk zeytinyağı sektörünün son 5 yıldır eksi veren ihracat karnesi bu hedefi gölgeliyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliğinden yapılan açıklamada zeytinyağı ihracatındaki çelişkiye dikkat çekildi. Açıklamaya göre hasat telaşının yaşandığı, yaklaşık 160 bin tonluk zeytinyağı, 325 bin tonluk sofralık zeytin rekoltesinin beklendiği zeytin ve zeytinyağı sektörü ihracatta, eski sezonlardaki başarısını mumla arar hale geldi. 2000-01 sezonunda 91 bin tonluk, 2004-05 sezonunda ise 92 bin tonluk altınsıvı ihraç eden Türkiye, 2009-10 sezonunu 23 bin 200 tonda kapattı. 2004-05 sezonunda 92 bin tonluk ihracat karşılığı 293.8 milyon dolarlık döviz girdisi sağlayan sektörün son sezondaki ihracatı ise 80.7 milyon dolar seviyesinde kaldı. 2004-05 sezonuna göre Türk zeytinyağı sektörünün ihracattaki erimesi yüzde 73e ulaştı.
KAN KAYBININ ANA NEDENİ HAMMADDE FİYATLARI
Türkiye zeytinyağı ihracatındaki kan kaybının ana nedeninin Türkiyedeki hammadde fiyatlarının dünya fiyatlarının üstünde olması ve kaliteli hammadde temininde yaşanan sorunlar olduğunu belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, Türk zeytin ve zeytinyağı ihracatçısı ihracat pazarlarındaki konumunu korumak ve güçlendirmek için dahilde işleme rejimi (DİR) kapsamında ihracat kaydıyla ithalat iznini 4 yıldır istiyor. Bu izin verilmediği için pazarlarda kan kaybediyoruz. 3-4 sene sonra Türkiyede rekolte arttığında Türk zeytin ve zeytinyağını ihraç edebilmemiz için şimdiden pazarda olmamız gerekiyor dedi.
RAFLARDAN NEDEN ÇIKILIYOR?
Uluslararası market zincirlerinde Türk markalı zeytin ve zeytinyağları ile yer alan Türk ihracatçılarının, Türkiyede ürün bulamadıkları için raflardan çıkmak zorunda kaldığını hatırlatan Güreli şöyle konuştu: Uluslararası marketlerin rafları fethedilmiş kale gibidir. Bu raflardan çıktığınız zaman kaleniz düşmüş olur. Bizler, yeni raflara girmek isterken mevcut rafları koruyamıyoruz.
Bu arada zeytin ihracatı zeytinyağı ihracatını geçti. Zeytin ihracatında Almanya, Romanya ve Bulgaristan ilk üç ülke arasında yer alıyor. (ANKARA)
Evrensel'i Takip Et