04 Aralık 2010 00:00

Flamenko köklerine dönüyor

Dünya’nın önemli dans topluluklarından Antonio Najarro Dans Topluluğu hafta sonu iki büyük gösteri ile İstanbullularla buluşacak.

Paylaş

Dünya’nın önemli dans topluluklarından Antonio Najarro Dans Topluluğu hafta sonu iki büyük gösteri ile İstanbullularla buluşacak. Flamenko’yu doğulu kökleriyle buluşturacak olan Flamenco Oriental ve müzikal anlamda farklı uçlarda görünen caz ve flamenkoyu birleştiren Jazzing Flamenco bugün ve yarın Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda sahnelenecek.
Antonio Najarro Dans Topluluğu ile flamenko müzik grubu Jarcamora’nın birlikteliğinin bir sonucu olan Flamenko Oriental gösterisi, Flamenko ve Klasik İspanyol dansının Ortadoğu mistisizminin kaynaşması olarak tarif ediliyor. Gösteri toplam 11 bölümde, 11 ayrı öyküyü ve koreografiyi sunuyor. Gösteriyi bugün saat 20.00’de izlemek mümkün.
Jazzing Flamenco’da ise klasik İspanyol dansını caz, blues, soul ve flamenko müzikleriyle birleştiren topluluğun kurucusu Antonio Najarra sorularımızı yanıtladı.

Flamenko topluluğunuzu oluşturma süreci nasıl gelişti?
2002 yılında Pascal Gaona ile birlikte Talent Danza topluluğunu kurmuştuk.Grup olarak ilk çalışmamız Tango Flamenco’ydu. Aslında Tango Flamenco benim de koreografisini baştan sona hazırladığım ilk çalışmam olmuştu. Bir süre sonra aşağı yukarı aynı ekiple tüm sorumluluğunu üstlendiğim kendi topluluğumu kurdum. İlk kez Şubat 2006’da sahnelediğimiz “Flamenco Oriental” gösterimizle tüm dünyayı dolaşmaya başladık ve hâlâ topluluk olarak hem yeni projelere hazırlanıyoruz hem de geçen sene hazırladığımız son projemiz Jazzing Flamenco’yu sahnelemeyi sürdürüyoruz…

Flamenco Oriental ve Jazzing Flamenko’dan önce nasıl çalışmalarınız oldu?
Kişisel olarak bana kariyerimdeki en büyük fırsatı veren çalışmam, Aida Gomez sayesinde meşhur Salome balesinde, “San Juan Bautista” rolünü canlandırmak oldu. Aida Gomez bana çok önemli bir fırsat verdi ve şimdi geldiğim noktada ona teşekkür borçluyum.

Öncelikle Flamenco Oriental gösterisini sormak istiyorum, flamenkonun kökenlerindeki doğu etkisi var sanırım öyle değil mi?
Elbette, tarihi olarak İspanya’nın güneyinden Endülüs’ün sokaklarından taşan flamenkodan ve Endülüs Emevilerine giden bir tarihten bahsediyoruz. Flamenkonun doğuyla ilişkisi çok eskilere dayanıyor ve Flamenco Oriental bu enerjiyi yeniden bir araya getiriyor…
KOSTÜMLER VE MÜZİK BAMBAŞKA
Dansın köklerinden biriyle yeniden buluşması nasıl bir sonuç ortaya çıkardı sizce?
Flamenko müzikleriyle ve dansıyla tarih ve enerji dolu, bu yüzden de Flamenco Oriental’de flamenko orijinal çıkışına, köklerine döndüğü bir proje olarak sahnede çok görkemli ve güçlü bir dans oluşturuyor. Özellikle doğunun gizeminin kostümlerle nasıl zenginleştiğini göreceksiniz. Flamenco Oriental’in kostümleri ve müzikleri bambaşka, ancak Jazzing Flamenco’da da caz ve soul müziklerinin işin içine girmesiyle gösteri çok görkemli hale geliyor ve bu kez geceyi anlatan çok farklı kostümlerle sahnede dansçılar yine çok güçlü bir anlatım kazanıyor.

Çok iki ayrı uçta görünen caz ve flamenkoyu birleştirmeyi neden seçtiniz? Nasıl bir müzikal sonuç ve gösteri çıktı ortaya sizce?
Jazzing Flamenco’da bana ilham veren görkemli geceler, görkemli balolar, görkemli sahneler ve gecenin pırıltısı oldu. İster şık bir caz sahnesi olsun, ister bir flamenko topluluğunun çok özel bir gecedeki gösterileri olsun, ortak nokta olarak müzikli gecelerin ihtişamını anlatmak istedim. Bu yüzden caz ve flamenkoyu buluştururken önce kostümleri hayal edip, koreografileri bile sonradan hazırladık…

Hafta sonu ardı ardına iki ayrı gösteriniz İstanbullularla buluşacak...
Flamenco Oriental ilk kez İstanbul’da oluyor. İstanbul’un oryantal bir mistisizmi olduğunu düşünüyorum ve cumartesi gecesi flamenko ve İstanbul’un buluşması çok görkemli olacak. Pasion Turca ile İstanbul’dan, İzmir’e, Bodrum’dan , Mersin’e kadar birçok kez Türkiye izleyicisi ile buluştuk, ancak İstanbul’da iki farklı gösterimizle, iki gece üst üste tüm hafta sonunu flamenko’ya ayırmak bizim için de çok heyecan verici. Jazzing Flamenco’yu da aynı hafta sonu sahnelemek izleyiciye flamenkonun zenginliklerini gösterme fırsatı olacak, çünkü Jazzing Flamenco’da bize eşlik eden bir soul şarkıcımız var ve pazar gecesi sesiyle büyüleyen bir şarkıcı ve ona eşlik eden çok güçlü dansçılar izleyeceksiniz. (İstanbul/EVRENSEL)




Antonio Najarro Dans Topluluğu ile flamenko müzik grubu
Jarcamora’nın
birlikteliğinin bir sonucu olan
Flamenko Oriental gösterisi,
Flamenko ve
Klasik İspanyol dansının Ortadoğu
mistisizminin
kaynaşması olarak tarif
ediliyor.

Elif Görgü
ÖNCEKİ HABER

Kristal Kayısı ‘Görünmez Kadın’a

SONRAKİ HABER

Gezici Festival’de “Uygunadım Hayatlar”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...