5 Şubat 2006 22:00

Genel af çıkarsa PKK silah bırakır

Abdullah Öcalan, genel af çıkarılarak legal alanda siyaset koşullarının sağlanması ve Kürtlere kültürel hakların tanınarak anayasal güvenceye alınması halinde PKK'nin silah bırakacağını söyledi. Çarşamba günü avukatlarıyla görüşen Abdullah Öcalan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a mesajlar gönderdi. Gündem gazetesinde yayınlanan habere göre Abdullah Öcalan şunları söyledi; "Asker ve polis ile dağdaki gerillanın ölmesini istemiyorum. Siyasi genel af çıkarılır, kültürel haklar tanınırsa silahların tamamen bırakılması için elimizden gelen her şeyi yaparız. O zaman Türk halkına herkesten daha fazla dost olmazsak, kardeşlik için elimizden geleni yapmazsak idam etsinler bizi."

Hamas örneğini verdi Öcalan şöyle devam etti; "Kimse demesin Apo barışın önünde engeldir. Kimin, çözüm önünde engel olduğu ortadadır. Bir defa daha Sayın Başbakan'a ve Sayın Baykal'a çağrı yapıyorum; anlayışlı olsunlar. Ben askerin ve polisin, dağdaki gerillanın ölmesini istemiyorum. İşte bütün dünya Hamas'a çağrı yapıyor; silahı bırak diye. Biz burada zaten gönüllü olarak Türkiye'de bunun gerçekleşmesi için çırpınıyoruz, çaba sarf ediyoruz."


'Olumlu yanıt verilsin'

Serpil Savumlu EMEP, DTP, ÖDP ve SDP, hükümetin Abdullah Öcalan'ın çağrılarına olumlu yanıt vermesini istedi. Abdullah Öcalan'ın genel af ve Kürtlerin kültürel haklarının tanınarak anayasal güvenceye alınması halinde PKK'nin silah bırakacağı yönünde yaptığı çağrıları değerlendiren siyasi parti genel başkanları, hükümetin olumlu yanıt vermesini istedi. EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, "İmralı'dan ifade edilmiş olması bir tepki doğurmamalı" derken, SDP Genel Başkanı Filiz Koçali, "Pozitif yanıt vermemek topyekün savaş ilanı anlamına gelir" uyarısında bulundu. ÖDP Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu ise Öcalan'ın taleplerinin aynı zamanda kendi talepleri olduğunu ifade etti. DTP Eşbaşkan Yardımcısı Sırrı Sakık da, çağrının İmralı'dan yapılmasının olumlu olduğunu söyledi.

Tüzel: Dikkate alınmalı Öcalan'ın açıklamalarını değerlendiren Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel, Kürt sorununun çözümü açısından genel affı her zaman dile getirdiklerini belirtti. Tüzel şöyle konuştu; "Genel af özellikle Kürt sorununun çözümü açısından bizim her zaman söylediğimiz bir şey. Siyasi bir iradenin gösterilmesi açısından dikkate alınması gereken istekler, yaklaşımlar. Bunların İmralı'dan ifade edilmiş olması bir tepki doğurmamalı. Ülkemizde milyonlarca Kürdün, yaşanmış problemlerin ve acıların üzerinden çözüme doğru talepler olarak Türkiye'nin demokratikleşmesinin bir gereği olarak görülmeli."

Kozanoğlu: Bizim de çağrımızdır Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu da, "Biz bunu geçmişten beri toplumun bir talebi olarak ifade ediyoruz. Kürt sorununun çözülmesi için bir sıfır noktası ilan edilmesini dağdakiler de dahil her yurttaşın siyasi, kültürel, toplumsal bütün haklardan yararlanma olanağının verilmesini söylüyoruz. Bu siyasi genel af anlamına geliyor. Zaten kültürel hakların, kimlik taleplerinin gerçekleşmesi demokratik bir toplumun gereğidir" diyerek Öcalan'ın çağrısının aynı zamanda partilerinin de çağrısı olduğunu ve anlamlı bulduklarını dile getirdi.

Koçali: Önerilerin başarısı için çalışacağız Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Filiz Koçali ise taleplerin minimum ve en asgari noktada olduğuna dikkat çekti. "Buna pozitif yanıt vermemek topyekün savaş ilanı anlamına gelir. Çok haklı olarak benzetme yapıyor Öcalan, Hamas'ı örnek veriyor. Bu dikkate alınmalı. Öcalan'ın tezlerini savunan çok yoğun bir kitle var. Tıpkı Hamas gibi. Onun da Kürtlerin yaşadığı bölgede politik etkisi var. Dikkate alınmalı" diyen Koçali, Öcalan'ın önerilerinin başarısı için çalışacaklarını söyledi.

Sakık: İç barış sağlanır Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eşbaşkan Yardımcısı Sırrı Sakık, çağrının İmralı'dan yapılmasının olumlu olduğunu söyledi. Sakık, "Silahtan ve şiddeten vazgeçilmesini umuyoruz. Umuyorum ve diliyorum ülkemizi yöneten güçler Türkiye'nin ruhuna uygun adımlar atarak iç barışı sağlarlar. DEP'in kuruluşundan bugüne kadar önerilerimizi sunduk. Kürtlerin demoktarik haklarının güvence altına alınmasını söylüyoruz. Zaman zaman Avrupa Birliği ile bu talepler seslendirilse bile ruhuna uygun adımlar atılmıyor. Bu çağrı Türkiye için çatışma değil yeniden inşa dönemi olur. Bu konuda partimiz sağduyulu. Bu konudaki barışa yönelik atılacak her türlü adımı büyük içtenlikle atacaktır" diye konuştu.


ABD: PKK İÇİN IRAK İKNA OLMALI ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Başdanışmanı ve Irak Koordinatörü Büyükelçi James Jeffrey, "K. Irak'taki PKK liderlerinin yakalanarak teslim edilmesinin olasılık dahilinde olduğunu, ancak Iraklı yetkililerin de buna ikna edilmesi gerektiğini" söyledi. Milliyet gazetesinde, dün yayınlanan bir haberde Büyükelçi Jeffrey, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri Büyükelçi Yiğit Alpogan'ın bir süre önce Washington'da dile getirdiği, "PKK liderlerini yakalayıp teslim edin" talebini değerlendirdi. Irak'taki PKK varlığının, "her terörist sorun gibi çok net bir şekilde halledilmesi" gerektiğini söyleyen Jeffrey, bölgedeki PKK liderlerinin yakalanmasına yönelik "askeri ya da polisiye" bir önlemin mümkün olup olmadığı sorusunu; "Bu kesinlikle olasılık dahilinde. Ancak, mesele öncelikler ve zamanlama meselesi. Iraklı yetkililerin de buna ikna edildiğinden emin olma meselesi. Zira güvenlik sorumluluğunu biz taşısak da, bu onların ülkesi" diye yanıtladı. "PKK'ya karşı en yakın müttefikiniz hep biz olduk" diyen Jeffrey, Bush yönetiminin PKK'ye karşı Ankara'ya verdiği taahhüde sadık olduğunu da, "ABD, PKK'nin her yerde tümüyle ve nihai olarak ortadan kaldırılması hedefine bağlıdır" sözleriyle dile getirdi.


BAYDEMİR'İN ABD GEZİSİ 'KRİZ' YARATTI Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in, ABD'ye üst düzey daveti Ankara-Washington arasında sıkıntı yarattı. Üst düzey bir devlet yetkilisi Baydemir'in, "bölgesel lider" gibi davet edildiğini savunarak, Türk-Amerikan ilişkilerinde daha önce bu tarz bir davetin gerçekleşmediğini söyledi. Sabah gazetesine konuşan aynı yetkili, "Amerikalılar ne yapmak istiyor bilmiyorum" dedi. Baydemir ve beraberindeki Diyarbakır delegasyonu onuruna Türk Amerikan Konseyi tarafından Washington'da, verilmesi planlanan davet ise Ankara-Washington ekseninde yaşanan gerilim nedeniyle son dakikada iptal edildi. Baydemir ve beraberindeki heyetin Amerikan Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle bir araya gelmesi bekleniyor. Baydemir, ABD'ye Diyarbakır'dan şu isimlerle gidiyor:
  • Diyarbakır İşkadınları Derneği Başkanı Ferda Cemiloğlu.
  • Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Abdülselam Odabaşı.
  • Müsiad Diyarbakır Başkanı Ahmet Fikret Öcal.
  • GÜNSİAD Diyarbakır Şube Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu.
  • Diyarbakırlı Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Raif Türk.
  • Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kutbettin Arzu.
  • DİYAR Şirketi Genel Başkanı Rasim Kaan Aytoğu.


    Gül'den gözdağı Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ABD ziyaretine hazırlanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'e gözdağı verdi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, "Herkesin kendi işini yapması lazım" dedi. "Diyarbakır'ın belediye hizmetlerine çok ihtiyacı olduğunu" söyleyen Gül, Baydemir'i "siyasi şov yapmakla" suçladı. Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Baydemir'e yardımcı olup olmayacaklarının sorulması üzerineyse Gül, "Diyarbakır halkına nasıl olurda daha iyi hizmetler getirebilirim' diye çeşitli faaliyetleri olursa tabii ki görevlilerimiz, büyükelçimiz, şüphesiz her belediye başkanına aynı şeyi yapar" diye konuştu ve ekledi: "Ancak görevlerinin, sorumluluklarının dışında işlerle uğraşmaya kalkarlarsa o zaman tutum tabii ki farklı olur."

  • Evrensel'i Takip Et