22 Ocak 2006 23:00

4 ülkeden 11 sanatçı 'Ethnorhytmix'

Ritim alanında ekol olarak değerlendirilen Hindistan, İran, İspanya ve Türkiye'den sanatçılar, bir proje çerçevesinde bir araya geldi. Yarkın Ritim Grubu'ndan Fahrettin Yarkın'ın öncülüğünü yaptığı 'Ethnorhytmix' adını taşıyan topluluğun ilk konseri büyük beğeni kazandı. Türkiye'den Fahrettin Yarkın (perküsyon), Ferruh Yarkın (perküsyon), Bekir Sakarya (perküsyon, akordeon), Derya Türkkan (klasik kemençe), Hindistan'dan Rajeeb Chakraborty (sarod), Kousic Sen (tabla), İran'dan Javid Afsani (rad, santur), Behnam Samani (tombak, daf), Reza Samani (tombak, daf) ve İspanya'dan Antal Steixner (cajun) ile Adrian Ellisen'in (gitar) yer aldığı projenin ilk konseri İş Sanat'ta gerçekleşti. Sanatçıların kendi ülkelerinin ritimlerini icra ettiği ilk konserde sanatçılar, kendi ülkelerine ait ritim ve müzik enstrümanlarıyla eserler icra etti.

Renkli ve ahenkli Üç bölüm halinde gerçekleşen konserin ilk bölümünde sanatçılar kendi ülkelerinden birer parça ile açılışı yaptı. Perküsyon ve müzik aletleriyle çalınan bu parçaların ardından gerçekleşen konserin ikinci bölümünde, sanatçılar sadece perküsyon aletleriyle sahne aldı. Oldukça hareketli ve coşkulu etnik ritimlerin çalındığı ikinci bölüm, konserin ana temasını oluşturdu. Sanatçılar bu bölümde yine dört ülkeden parçaları perküsyonlar eşliğinde özgün yorumlarla çaldı. Konserin finalinde ise sanatçılar ritim ve müzik aletleriyle dört ülkeden seçilen eserleri hep birlikte sundu. Projeye İran'dan katılan ve konserde Kürtçe eser de sunan santur sanatçısı Javid Afsani ve perküsyonistler Behnam Samani ile Reza Samani'nin performansları yoğun ilgi topladı. Ritim ve melodilerin iç içe geçtiği, enstrümanların dinleyicilere renkli ve ahenkli bir ortam sunduğu konser; Hindistan'dan İran'a, Türkiye'den İspanya'ya müziğin sınırlar ötesi olduğunu gösterdi. Konserde dikkat çeken bir konu da sanatçıların parçaları daha canlı ve heyecanlı kılmak amacıyla gösterdikleri çabaydı. Enstrümanlarla kimi zaman atışan sanatçıların, kimi zaman da birbirlerini tamamlamak amacıyla sergiledikleri performans salondakilere zevkli bir konser dinleme olanağı sundu. Ritim ağırlıklı bir konser olmasına rağmen melodi enstrümanı olan santur, klasik kemençe ve sarod çalan sanatçıların performansı da büyük beğeni topladı.

Ortadoğu'dan ritimler 2 yıl önce İş Sanat'ta İran Ritim Grubu Zarbang ile "Ritmix" adıyla bir konser veren Yarkın Ritim Grubu'ndan Fahrettin Yarkın, bu çalışmayı bir projeye dönüştürmeye karar verdi. Ancak bu sefer iki grubun icra ettiği müzikal çerçeveyi genişletmeyi düşündü. Bu amaçla Yarkın, Ortadoğu ülkelerinin yanına Ortadoğu'nun doğusundan Hindistan'ı ve batısından İspanya'yı kattı. Bir süre telefon ve yazışmalarla fikir alışverişinde bulunan sanatçılar, konserden 2 gün önce Türkiye'de bir araya gelerek provalarını gerçekleştirdi.

"İlkler her zaman zor olur" Projenin yürütücüsü Fahrettin Yarkın bu işe başlarken böyle bir şeyi yapıp yapamayacakları konusunda çok düşündüklerini, gerçekleştirmeye karar verdikten sonra ise herkesin "İyi ki böyle bir şey yaptınız dediklerini" söyledi. "Bu bir ilkti. İlkler her zaman çok zor olur. Daha iyi şeyler, daha güzel çalışmaları daha sonraya sakladık. Sanıyorum seyirci çok memnun, biz de çok memnunuz. Arkasının da geleceğini zannediyorum. Hoş bir grup oldu" diyen Yarkın, şunları dile getirdi: "Her ülkenin kendine has perküsyonlarının ortaya çıkardığı bir yapıya sahip olmasını arzu ettik. Seyirci farklı ritimleri ve farklı ritim aletlerini duymak isteyeceklerdir düşüncesiyle ortaya çıktı proje. Çok memnunum. Bir kere bu kadar uzak ülkelerden insanların bana inanarak yola çıkıp buraya gelmeleri önemli bir şeydi. Hoş ve iyi bir şeyi seyirciye yansıttık. Ben bundan çok memnunum."

Javid Afsani: Kürt müziği bir köprü Projeye İran'dan katılan ve Kürtçe bir eser çalan santur sanatçısı Javid Afsani, Türkiye ve İran müziğinin birbirine çok yakın olduğunu söyledi. Müzikal olarak Türkiye'de gerçekleşen projelere katılmalarının sorun olmadığını ifade eden Afsani, bunu da hem İran'da hem de Türkiye'de Kürtlerin bulunmasına bağladı. Her iki ülke arasında bir bağ oluşturan Kürtlerin müziğini Behnam ve Reza Samani sayesinde öğrendiğini söyleyen Afsani, "Türkiye'ye geldiğim zaman Kürt müziği icra ediyorum. Türk ve Kürt müziği birbirini tamamlayan iki müzik. Bundan ben de yararlanıyorum. Türkiye'ye her geldiğimde muhakkak yeni projelerle dönüyorum" diye konuştu.

Evrensel'i Takip Et