31 Ekim 2011 11:48

Arap Birliği’nden Suriye’ye müdahale tehdidi

Kuveyt gazetesi El Kabas’ın Arap kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, Arap heyetinin, Suriye yönetimiyle yapılan toplantıda “açık ve net davrandığını, Arap heyetinin, kendi çözüm önerilerinin başarısızlığa uğraması durumunda, krizin uluslararası bir nitelik kazanmasıyla sonuçlanacağı uyarısında bulunduğu” belirtildi. Haberde, “bunun da Suriye’nin bir dış müdahale ve ekonomik bir ambargoyu beklemesi gerektiği anlamına geldiği” kaydedildi.

Gazetenin haberinde, Arap Birliği heyetinin Beşar Esad’a reformlar konusunda açık bir takvim belirlenmesi taahhüdünde bulunması, yönetim temsilcilerinin ülke dışında muhaliflerle görüşmeyi kabul etmesi ve şiddetin durdurulması taleplerinde bulunduğu kaydedildi.

ESAD’DAN MUHALEFETE ÇAĞRI

Öte yandan Beşar Esad, muhalefetle görüşmek istediğini söyledi. Esad, Rus televizyonuna verdiği demeçte, krizden önce var olan ve kriz sırasında ortaya çıkan tüm siyasi güçlerle işbirliği yapmak istediğini belirterek, bu güçlerle temasa geçmenin çok önemli olduğunu düşündüklerini ifade etti.

Protesto gösterileri sırasında “yüzlerce asker, polis ve güvenlik gücü mensubunun öldüğünü” de söyleyen Esad, “Bunlar nasıl öldü? Barışçı gösterilerde mi öldüler? Slogan atan birisi tarafından mı öldürüldü? Hayır. Bunlar vurularak öldürüldüler. Dolayısıyla biz silahlı kişilerle baş etmeye çalışıyoruz” dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Sunday Telegraph gazetesine verdiği demeçte, Batının Suriye’ye müdahalesinin “depreme yol açacağını ve tüm bölgeyi yakacağını” söylemişti. Esad, Şam hükümetine yönelik herhangi bir müdahalenin “başka bir Afganistan’ın ortaya çıkmasına neden olacağını” ifade etmişti. (DIŞ HABERLER)


SURİYE YÖNETİMİ: NATO’YA ALET OLMAYIN

Suriye’de iktidardaki Baas partisinin üst düzey yöneticilerinden Fayez İzzeddin, Suriye’ye hizmet etmeyen kararların alınması halinde Arap Birliği’ne tavır alacaklarını söyledi. Champress haber sitesine göre İzzeddin, Suriye egemenliğine ters olan hiçbir Arap Birliği girişimini kabul etmeyeceklerini ifade etti.

Arap Birliği Sözleşmesi’nde ülkelerin iç işlerine müdahil olunmamasının öngörüldüğünü hatırlatan Baas yöneticisi, baskı yoluyla Suriye’nin tutumunda ve ilkelerinde bir değişme yapılamayacağını vurguladı.

Arap Birliği’nin Suriye için yapabileceği çok şeyin olmadığını ifade eden Fayez İzzeddin, Suriye’nin üyeliğinin dondurulması gibi daha keskin kararların alınması ihtimali ile ilgili olarak şunları ekledi: “Arap Birliği’nin Libya’daki durumu çok iyi değerlendirdiğini , meydana gelen olaylardan tecrübe kazandığını ve NATO tehdidine ortak olmayacağını umuyorum.”


TÜRKİYE’Yİ BATAĞA ÇEKME ÇAĞRISI

Suriye’de muhalifler, ordu kendilerinden daha güçlü olduğu için silahlı direnişe pek sıcak bakmıyor ve direniş yöntemi olarak barışçıl gösterileri sürdüreceklerini dile getirdi. Ancak bu yöntemle de bugüne kadar rejime karşı somut bir başarı elde edemeyen muhalifler, bu yüzden en çok Türkiye’nin desteğine güveniyor. “Er ya da geç” Türkiye’nin Suriye’ye yönelik bir müdahalesi olacağını düşünen Suriyeli muhaliflere göre “Türkiye olmadan başarıya ulaşmaları çok zor.”

Cihan Haber Ajansı’na konuşan Suriyeli muhalif liderden Ammar Qurabi, “Barışçıl gösterilerden askeri harekete geçersek daha hızlı kaybederiz.” diye düşünüyor. 2006’dan bu yana Suriye Ulusal İnsan Hakları Organizasyonu Başkanlığı’nı yürüten Qurabi, askeri güç karşılaştırması yapıldığında ordunun “elbette ki” daha güçlü olduğuna dikkat çekiyor. Ancak direnişin barışçıl gösteriler şeklinde devam etmesi gerektiğini belirten Ammar Qurabi, Batı ve Arap ülkelerinden de “Belki gelecekte Birleşmiş Milletler ve uluslararası kamuoyu askeri olarak müdahale etme kararı alır, ama biz barışçıl kalmayı sürdüreceğiz.” şeklinde destek istedi.

Libya’da Kaddafi karşıtı direnişin başladığı ve organize edildiği Bingazi’ye göndermede bulunan Ammar Qurabi, olası bir tampon bölge için “Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye’nin güneyinde Bingazi benzeri bir bölgeden bahsediyoruz. Bu alan Türkiye ve NATO tarafından korunabilir. Bütün mülteciler bu alanda toplanır ve belki Suriye’yi özgürleştirmeye buradan başlayabiliriz.” diye konuştu. Qurabi, “Belki Avrupa ve Amerika, sivillere ateş açmayı reddeden askerlere silah vermeye hazırdır, belki Suriye ordusunun havadan saldırıları engellenebilir. Maalesef bütün bu çözümler askeri çözümler. Ancak sanırım sonunda böyle olacak çünkü Suriye’de büyük bir sorun olduğunu anlamadılar. Yine maalesef Rusya ve Çin, Suriye halkını böyle bir çözüme itti.” dedi.

Evrensel'i Takip Et