16 Mart 2005 23:00

Newroz ateşi sönmeyecek

Her yıl büyük bir coşkuya sahne olan Newroz Bayramı için geri sayım başladı. 52 açık ve 20 kapalı alanda yapılacak kutlamalar için hazırlıklar tamamlanıyor. Newroz kutlamaları, 21 Mart'ın pazartesi gününe denk gelmesi nedeniyle bu yıl 19, 20 ve 21 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek. DEHAP Diyarbakır İl Başkanı Mesut Beştaş, Diyarbakır'daki Newroz hazırlıkları için 53 mahallede 4 binin üzerinde kişinin çalışma yaptığını söyledi. Diyarbakır'ın merkezi noktalarındaki 50 bilboarda asılmak üzere "Newroz barıştır. Savaşa geçit vermeyeceğiz" yazılı afişlerin asılacağını kaydeden Beştaş, "Mahallelerdeki çalışmalar toplantılar ve insanları tek tek davet etmek suretiyle sürdürülüyor. Diyarbakır halkının tamamıyla yüzleşerek onları davet etmeyi düşünüyoruz. Hiç kimseyi bunun dışında tutmayacağız. Son 2-3 gün içerisinde de araçlar ile duyurular yapmaya başlayacağız" diye konuştu. Bu yıl yüzbinlerin Newroz alanına akacağını belirten Beştaş, bugüne kadar yapılmış en kitlesel Newroz kutlamasının gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini dile getirdi.

Kurtalan'da 20 yıl sonra Siirt'in Kurtalan ilçesinde 20 yıl aradan sonra ilk defa kutlanacak olan Newroz için izin çıktı. "w"harfi ile yapılan başvurunun kabul edilmesinin sevindirici olduğunu belirten Newroz Tertip Komitesi Başkanı Hasan Polat, Newroz'un bir gün ile sınırlı kalmayacağını ifade etti. Polat, 19 Mart Cumartesi günü Cumhuriyet Meydanı'nda yapılacak kutlamaya Avrupa Parlamentosu Milletvekili Feleknas Uca, DEHAP Genel Merkez Yöneticileri, sanatçılardan Xero Abbas, Peywan Arjin, Koma Azad ve yerel sanatçıların katılacağını söyledi.

Kutlamalar başladı Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde Newroz kutlamaları başladı. Doğubayazıt'ta bulunan Ahmedê Xani, Yeni Mahalle, İshak Paşa ve Hürriyet mahallelerinde bir araya gelen yüzlerce kişi lastik yakarak Newrozu kutladı. Gece geç saatlere kadar süren kutlamalarda, davul zurna eşliğinde halaylar çekildi.

Evrensel'i Takip Et