30 Ocak 2005 22:00

Bir de teşekkür bekliyorlar

Ankara Adliye Sarayı'nın temizliğini yapan taşeron firma Bayfa Temizlik, işçilere 2 aydır ücret ödemiyor. Bayram öncesi yalnızca bir aylık ücretlerini alabilen işçiler, alacaklarını istediklerinde de işten atılmakla tehdit edildiklerini söyledi.

Paylaş
Ankara Adliye Sarayı'nın temizliğini yapan taşeron firma Bayfa Temizlik, işçilere 2 aydır ücret ödemiyor. Bayram öncesi yalnızca bir aylık ücretlerini alabilen işçiler, alacaklarını istediklerinde de işten atılmakla tehdit edildiklerini söyledi. Ankara Adliyesi'nde toplam 40 temizlik işçisi çalışıyor. Asgari ücret karşılığı 07.30'dan akşam 17.00'ye kadar temizlik yapan işçiler, işe girdiklerinden beri üç aydan üç aya para alabildiklerini, işsiz kalmaktan korktukları için de söylenen her şeyi kabul ettiklerini dile getirdi. Çoğunluğu kısa süre önce çalışmaya başlayan işçiler, ilk işe girdiklerinde o dönemin müdürü tarafından "iş bulmanın karşılığı" olarak, bir aylık ücretlerinin kesildiğini iddia etti. Ücretlerini aldıklarına dair kağıt imzalatıldığını söyleyen işçiler, patronun ise bu paradan haberdar olmadığını savundu. Para alamadıkları gibi yaptıkları işin beğenilmediğini ve sürekli azarlandıklarını anlatan işçiler, "Biz buraya Nazi kampı ismini koyduk, çünkü insanca muamele yok" dişe konuştu. Şirketin, sorumlu olarak adliyeyi göstermeye çalıştığını ifade eden işçiler, adliye çalışanlarının da bu durumdan rahatsız olduğunu belirtti.

Şirketin açıklaması 2004 yılının Aralık ayı sonunda ihale süresinin bitmesiyle Adliye Sarayı'nın temizlik işi, işçiler değiştirilmeden Işık Temizlik isimli firmaya devredildi. Ücretlerin ödenmediğini kabul eden Bayfa Temizlik yetkilisi Mehmet Akif İlhan, adliyeden kaynaklı olarak iki ay gecikme yaşandığını, bayramdan önce ise 1 aylık ücret ödemesi yaptıklarını söyledi. Sorumluluğun şirkete ait olduğunu kabul eden İlhan, "Şirketin adına sahte imza ile senet imzalandığını, bu nedenle icralık olduklarını" ve bundan dolayı gecikme yaşandığını söyledi. İlhan, şubat ayında da iki aylık ödeme yapacakları vaadinde bulundu. İşten atma tehditlerinin doğru olmadığını savunan İlhan, "Bir arkadaşımızın çıkışını vermedik, işsiz kalmasınlar diye yıl sonuna kadar taşıdık. Bize teşekkür etmeleri lazım" diye konuştu. Ankara Adliyesi İdari İşler Müdürlüğü ise şirketin alacağının kalmadığını bildirdi.

ÖNCEKİ HABER

Direnişi zayıflatma çabası

SONRAKİ HABER

İtalya'da direniş sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa