25 Ocak 2005 23:00
Makineler iade edilecek
TEKEL Genel Müdürlüğü'nün, Tütün Kurumu'nun başvurusuyla alınan kiralık hard box (sert paket) sigara makinelerinin iade kararının yürütmesinin durdurulması talebi reddedildi. TEKEL'in makineleri iade etmesi gerekiyor.
Edinilen bilgiye göre, TEKEL'in sert paket sigara üretimi amacıyla 11 makineyi kiralaması ile ilgili olarak TEKEL ile Tütün Kurumu arasındaki yetki tartışmasının ilk bölümünde Bölge İdare Mahkemesi Tütün Kurumu'nu haklı buldu.
Tokat Sigara Fabrikası'nda mevcut bulunan yumuşak paketleme makinelerinin yerine üretim hattı ile uyumlu olacak şekilde aynı kapasitede sert paket makineleri konularak sert paket üretiminin artırılması amacıyla 8 adet makinenin 4 yıl süre ile kiralanması işini İspanyol MTS firması yüklenmişti. Diğer taraftan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulu TEKEL'in bağlı ortaklığı Kıbrıs Türk Tütün Endüstrisi tarafından her biri 1.1 milyon Euro bedelle satın alınan üç adet sert paket makinesi de Tokat Sigara Fabrikası'na getirilmişti.
Fabrikaya getirilen 6 makineden birincisi için Tütün Kurumu'ndan gönderilen Teknik Heyet'in raporunun ardından Kurulca uygunluk belgesi verilmemiş ve makinenin 60 gün içerisinde menşeine iade kararı alınmıştı. Bunun ardından TEKEL, Ankara 1. İdare Mahkemesi'nde Tütün Kurumu aleyhine dava açmış ve yürütmenin durdurulmasını talep etmişti. Bu talebin 1. İdare Mahkemesi'nce reddedilmesinin ardından TEKEL, Bölge İdare Mahkemesi'ne giderken, son verilen kararla TEKEL'in buradaki yürütmeyi durdurma istemi de reddedildi.
Şimdi 1. İdare Mahkemesi'nde esas hakkında karar verilecek. Ancak, Kurumu'n makinelerin iade kararındaki süre de işleyecek. Bu konuda TEKEL'e tebligat 1 Aralık 2004 tarihinde yapılmıştı, bu ay sonunda makinelerin iade süresinin doluyor.
Evrensel'i Takip Et