18 Ocak 2005 22:00

Ukrayna için felaket planı

26 Aralık'ta yapılan Ukrayna devlet başkanlığı seçimini kazanan Viktor Yuşçenko, daha koltuğa oturmadan "hızlı" bir başlangıç yaptı.

Paylaş
26 Aralık'ta yapılan Ukrayna devlet başkanlığı seçimini kazanan Viktor Yuşçenko, daha koltuğa oturmadan "hızlı" bir başlangıç yaptı. Yuşçenko, "serbest piyasa ve toplumsal reform" adı altında çıkarılan büyük bir hak gaspı ve saldırı paketini benimsediğini ilan etti. Söz konusu paket; merkezi ABD'de bulunan Carnegie Vakfı ve merkezi Kiev'de bulunan Amerikancı bir "düşünce kuruluşu" tarafından hazırlandı.

Kabul etti Yuşçenko'nun kabul ettiği programı hazırlayan ekibin başında, Anders Aslund ve Oleksandr Pashaver'in bulunduğu belirtiliyor. Aslund, Carnegie Vakfı'nın Rusya-Avrasya Programı'nı yöneten isim. Pashaver ise, merkezi Kiev'de bulunan Ekonomik Kalkınma Merkezi'nin başkanı. Amerikancı lider Yukaşenko, Aslund ve Pashaver'in liderliğini yaptığı komisyon ile bir toplantı yaparak, kendisine verilen "tavsiye"lerin "çok yerinde" olduğunu açıkladı. Ülkedeki işsizlik ve yoksulluğu daha da tırmandıracak olan programın en önemli iki hedefi, en kısa sürede Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) üye olunması ve Avrupa Birliği'ne "yakınlaşmak" olarak açıklanıyor. Ukrayna'nın Rusya ile olan ekonomik ve kültürel ilişkilerinin koparılması, bunlarla bağlantılı bir başka hedef. Aslund ve Pashaver, Yuşçenko'yu etkileyerek "reform"ları bir an önce hayata geçirmek istediklerini açıkça ifade etti. ABD yanlısı iki "uzman"ın kaleme aldığı bir metinde, "Raporumuz, yeni hükümet için pratik bir belge niteliğinde. Önlemlerin çoğunluğunun, başkanın ilk yılı içinde hayata geçirilmesi öngörülüyor" deniliyor.

Karşı-reform Komisyonun sunduğu "tavsiyeler" arasında en önemlisi şöyle sıralanıyor:
  • Devlet-yurttaş ilişkisinin değişmesi. Bununla, devletin "vatandaşa yardım etmesi gereken bir kurum" olduğu beklentisinin yıkılması hedefleniyor.

  • Sağlık ve eğitim harcamalarının kısılması
  • Vergi sistemi dahil olmak üzere mali yapılanmanın; özellikle yabancı sermayenin çıkarına yeniden düzenlenmesi

  • Mülkiyet haklarına daha etkili garantilerin tanınması

  • Kamu mülkiyeti ile özel mülkiyet arasındaki çizginin netleştirilmesi

  • Dünya Ticaret Örgütü'ne hızla girilmesi

  • Avrupa Birliği ile çok daha yakın ilişki kurulması

  • Yargı sisteminin 'etkili ve bağımsız' hale getirilmesi

    Yıkım planı Bu "ana hedefler" ile bağlantılı olarak, birçok somut "tavsiye" de sunulmakta. Bu "tavsiye"lerden bazıları şöyle:
  • "Kamu idari reformu" yapılması. Kamu hizmetlerinin yürütülmesinin yerel yönetimlere devredilmesi ve bu yolla özelleştirilmesi
  • Sermayeye yönelik vergi sayısı ve oranlarının azaltılmasını öngören bir "liberal vergi düzeni"

  • Kamu yatırımlarının kesilmesi, sosyal yardımların budanması

  • İş yasalarının, özellikle yabancı sermayenin çıkarına yeniden düzenlenmesi
  • Fiyatlandırma ve ticarete devletin müdahale etmesinin önlenmesi, bu kapsamda tarım ve sanayide sübvansiyonların kaldırılması. Rusya'da Boris Yeltsin döneminde uygulanan 'felaket programı'nın benzeri olan plan; ekonominin iplerini Batılı tekellere devretmeyi öngörüyor. Özelleştirmenin hızlandırılması, sermayeye yönelik vergi indirimleri, kamu yatırımlarının durması ve sosyal güvenlik sisteminin tasfiyesi ile, milyonlar işsizlik ve yoksulluğa terkedilecek. Darbe ihracı! Diğer yandan, başbakanlığın en güçlü adaylarından Yula Timoşenko, Amerikancı "Portakal Devrimi"nin diğer ülkeler için de örnek olmasını istediğini söyledi. Timoşenko, Rus Novaya gazetesine verdiği demeçte, "Bize katılın. Bence Portakal Devrimi gerekli olan her ülkeye ihraç edilmeli" diye konuştu.

  • ÖNCEKİ HABER

    Fransa'da eylem günleri

    SONRAKİ HABER

    İran meydan okudu

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...