28 Aralık 2004 22:00

Üç gün sonra
   Yeni Türk Lirası hayatımıza girecek

Hükümetin Türk Lirası'ndan (TL) altı sıfır attığı Yeni Türk Lirası (YTL), üç gün sonra hayatımıza girecek. 2005 yılı boyunca hem TL, hem YTL kullanımda olacak.

Paylaş
Hükümetin Türk Lirası'ndan (TL) altı sıfır attığı Yeni Türk Lirası (YTL), üç gün sonra hayatımıza girecek. 2005 yılı boyunca hem TL, hem YTL kullanımda olacak. Yeni dönemde geçişi kolaylaştırmak amacıyla Merkez Bankası kullanımdaki 1 milyon, 5 milyon, 10 milyon ve 20 milyon liranın karşılığı olan 1, 5, 10 ve 20 liralık banknotları aynı biçimde dizayn etti. Bu banknotların üzerinden sadece 6 sıfırı atıldı. Ayrıca şu an kullanılmayan 50 milyonun karşılığı olarak 50 YTL ve yine kullanımda olmayan 100 milyon liraya denk gelen 100 liralık banknotlar hazırlandı. Para çekme makinaları ATM'ler hem YTL, hem de TL verecekler. Alışverişlerde de aynı şey yaşanabilecek. Mesela kilosu 2 milyon liraya bir mal aldınız, paranızı 10 YTL vererek ödediniz, size karşılığında 5 milyon lira ile üç tane de Yeni Türk Lirası verilebilir. Banknotların yanı sıra kuruşlarda daha çok zorlanılması bekleniyor. Şu an kullanımda olmayan 10 bin lira 1 Yeni Kuruş olarak düzenlendi. 50 bin lira dört sıfır atılmasıyla 5 yeni kuruş oldu. 10 yeni kuruşun karşılığı ise 100 bin lira. 250 bin lira artık 25 yeni kuruş. 500 bin lira ise 50 yeni kuruşa karşılık geliyor. Bu arada;
  • Bankalar 31 Aralık gecesi YTL kullanımına geçeceği için yeni yılın ilk 3-4 saatinde kredi kartları kullanımında zorluklar yaşanabilecek.
  • Bankalar 3 Ocak 2005'ten itibaren döviz hariç tüm hesapları YTL'ye çevirecekler.
  • Banka gişelerinden yapılacak tüm ödeme ve tahsilatlarda 2005 yılı süresince hem TL, hem de YTL kullanılabilecek. Dekontlar YTL olarak düzenlenecek. Bankalar tarafından alınacak komisyon bedelleri hem TL, hem de YTL olarak bir arada ilan edilecek.

  • ÖNCEKİ HABER

    Sağlam para
       sağlam ekonomide bulunur -1-

    SONRAKİ HABER

    HANGİ PARA KAÇ YTL?

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...