08 Ağustos 2004 21:00

SENA Tekstil'de işçi kıyımı

Sendikalaşma faaliyetine katılan işçiler işten atılıyor. Sendika mahkemeye başvurdu. Patron iddiaları kabul etmiyor.

Paylaş
Tokat Birinci Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren SENA Tekstil'de sendikalaşma faaliyeti nedeniyle haziran ayından bu yana 92 işçi işten atıldı. Atılan işçilerin bir kısmı mahkemeye başvurdu. İşten atılan işçilerin Türk-İş'e bağlı TEKSİF Sendikası'nda örgütlenmeye yönelik çalışmalar yaptığı öğrenilirken, işçiler işten atılmalarının gerçek nedeninin sendikalaşma olduğunu söylediler.

Geç gelen posta İşten atmalar haziran ayında 12 kişi ile başlamış. O zamana kadar ödenmeyen nisan, mayıs ve haziran ücretleri ödenerek, ancak tazminat verilmeden çıkarılan işçiler, patronun kendilerinden posta yoluyla savunma istediğini, ancak savunmanın son tarihinin 19 Haziran olduğu belirtilen postanın kendilerine 23 Haziran'da ulaştığını anlattılar. Atılan işçilerden Devrim Delen, şunları söyledi: "İşçinin en doğal haklarından biri olan olan sendikal örgütlenme içinde yer aldığımız için çeşitli nedenlerle işten atıldık. Kimi bahanelerle ve herhangi bir tazminat ödemeden işimize son verildi. Bir arkadaşımız 2.5 dakikalık bir gecikme yüzünden işinden olurken ben de işletme şefinin hamile bir işçiye fiili müdahalesine itiraz ettiğim için hemen işten atıldım."

İki günde 195 imza İşten atılmalarına rağmen fabrikadaki örgütlenme faaliyetine devam eden işçiler, sendika için iki gün içinde 195 imza topladıklarını belirttiler. İşçiler, sendikaya yönelmelerindeki en önemli etkenin geçen yılın kasım ayından beri düzenli ücret alamamaları olarak açıkladılar. TEKSİF Genel Başkan Yardımcısı'nın Tokat'a gelerek kendileriyle görüştüğünü belirten işçiler, fabrikada yoğun bir baskı uygulandığını ancak mücadeleyi sürdürmekte kararlı olduklarını belirttiler. Tokat'taki yerel gazetelerden birine yaptığı açıklamada sendikaya karşı olmadığını beyan eden işletme sahibi Ataullah Arvas, gazetemizin konuya ilişkin görüşme çabalarını ise reddedetti. Daha önce de sendikalaşma girişimlerin yaşandığını öğrendiğimiz fabrika, Sentafe İplik Fabrikası ve Totex Büküm Fantazi fabrikası olarak faaliyet gösteriyor.

ÖNCEKİ HABER

Ne demek bu verimlilik?

SONRAKİ HABER

Bir tuğla da siz koyun!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...