08 Haziran 2004 21:00

Ölüm mangası lideri
   Şaron'un himayesinde!

Kolombiyalı ölüm mangası lideri Carlos Castano'nun, ABD eliyle İsrail'e kaçırıldığı bildirildi. Böylece Castano, bir başka savaş suçlusu olan Ariel Şaron'un kanatları altına sığınmış oldu.

Paylaş
Kolombiya'da onbinlerce insanın ölümünden sorumlu olan ölüm mangası lideri Carlos Castano'nun, İsrail'e kaçtığı bildirildi. AUC (Kolombiya Özsavunma Birlikleri) adlı, ABD destekli kontrgerilla ordusunun şefi olan Castano, kontrgerilla komutanları arasındaki iç çatışmalar nedeniyle 16 Şubat'ta ortadan kaybolmuştu. Yerel kaynaklar, Castano'nun öldürüldüğünü açıklamıştı. Ancak İsrail gazetesi Ha'aretz, 39 yaşındaki Castano'nun, ABD'li korumalar eşliğinde önce Panama'ya, ardından İsrail'e gönderildiğini bildirdi.

Suçları saymakla bitmiyor Castano, Latin Amerika'nın yaşayan en büyük kitle katliamcısı olarak biliniyor. Emrindeki AUC çeteleri, son 10 yıl içinde binlerce Kolombiyalı köylüyü, sendikacıyı ve öğrenciyi öldürdü. Ordu desteğiyle yüzlerce köyü yakıp yıkan Castano'ya bağlı çeteler, yine binlerce kişiye işkence yapılmasından, kayıp olaylarından ve uyuşturucu kaçakçılığından sorumlu tutuluyor. Kolombiya'nın gördüğü bu en büyük savaş suçlusunun İsrail'e kaçırılması, ABD'nin uyuşturucu kaçakçısı çetelerle yaptığı işbirliğinin en büyük kanıtı oldu. Böylece Castano, bir başka savaş suçlusu olan İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un kanatları altına sığınmış oldu.

İlginç açıklama İsrail Dışişleri ve İçişleri bakanlıkları, "Castano'nun İsrail'e girdiğine dair kanıt olmadığını" söylemekle yetindiler. Kolombiya hükümeti konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmadı. ABD ise, Castano'nun kaçırılması ile ilgisi olduğunu yalanladı. Carlos Castano, iki yıl önce yayımladığı "anıları"nda, kontrgerilla savaşı kavramını İsrail'den örnek aldığını itiraf etmişti. Gözlemciler, AUC'nin ABD tarafından "terör örgütü" ilan edilmiş olduğunu hatırlatarak, "Eğer bu operasyon gerçekten ABD gözetimi altında yapıldıysa, ABD'nin AUC'yi terör örgütü ilan etmesinin bir gözboyamadan ibaret olduğu ortaya çıkar" dediler.

Bombalı saldırı Öte yandan, önceki gün Kolombiya'nın Medellin kentinde bir bombalı saldırı meydana geldi. Bir polis karakolu ve kilisenin yakınındaki patlamada, aralarında bir rahip ve iki gebe kadının da bulunduğu 10 kişi yaralandı. Patlama sırasında kilisede 60 kişinin bulunduğu öğrenildi. Kolombiya polisi, saldırının FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) tarafından düzenlendiğini öne sürdü. Cumartesi günü, Cali'de bir karakola düzenlenen saldırıda da 5 kişi yaralanmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Erdogan BOP'a katıldı bile

SONRAKİ HABER

Filistin halkı Arafat'ın yanında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa