29 Mayıs 2004 21:00

Irak'taki işkencelerde son perde!

ABD hükümetinin Iraklı kadınların demokrasiye katılımını nasıl sağladığı, Ebu Garib Cezaevi'nde ortaya çıktı. Iraklı kadınlar kocalarının gözleri önünde tecavüze uğradı. Başka bir mahkûmun ise bir günde 17 kez ırzına geçildi.

Paylaş
Bağdat'taki Ebu Garib Cezaevi'nde Iraklı kadınların yaşadıklarının, fotoğraflara yansıyan işkence görüntelerinden geri kalır yanı olmadığı bildirildi. İnsan hakları örgütleri, kadın mahkûmların hem ABD askerleri hem de işgal kuvvetleri için çalışan Iraklı gardiyanlar tarafından tecavüze uğradığını bildirdiler.

Saatlerce tecavüze uğradı Uluslararası İşgal İzleme Örgütü (IOWC) tarafından mahkûm ifadelerine dayandırılarak yapılan açıklamalar, tüyler üpertici. Hücresinde Amerikan askerlerinin gözetiminde Irak polisi tarafından bir günde 17 kez tecavüze uğradığını anlatan Iraklı bir kadın, askerlerce 58 saat boyunca bilincini kaybetmiş bir halde tutulduğunu da anlattı.

İntihar ediyorlar Merkezi Irak'ta bulunan Tutuklular ve Mahkûmlar adlı kuruluş ise, Ebu Garib'deki Iraklı kadınların tecavüze uğradıktan sonra intihar ettiklerine dikkat çekti. ABD askerleri, aralık ayında cezaevine getirilen dört çocuk annesi bir kadına, kocasının gözleri önünde tecavüz etti. Olaydan kısa bir süre sonra Iraklı kadın intihar etti. Bizi öldürün! Ancak kadın mahkûmlara akrabalarının gözleri önünde tecavüz edilmesi cezaevinde ilk kez yaşanan bir olay değildi. Kuruluşun Başkanı Daham el-Mohammed, ABD askerlerinin iki kız kardeşi 'intihar saldırılarına' destek verdikleri gerekçesiyle Ebu Garib'e getirildiklerini, kız kardeşlerden evli olanın, kocasının parmaklıklara bağlandığı hücreye götürüldüğünü söyledi. Iraklının ifadesine göre daha sonra ABD askeri kocasının önünde Iraklı kadını soyarak tecavüz etti. Bu sırada asker, kadını saçlarından tutarak kocasının yüzüne bakmaya zorladı. 13 Mayıs'ta serbest bırakılan Iraklı mahkûmlardan biri, kadın tutukluların özellikle hücrelerin önünden geçirilerek başka odalara götürüldüğünü söyledi. Ömer Ebu Durayid, "Bir kadın çığlık atarak hücremin önünden geçti. 'Bizi öldürmek için bir yol bulun' diyordu" diye konuştu.

Aileler öldürüyor Uzmanlar, tecavüz olaylarından tüm ailenin etkilendiğini açıklıyor. Aralarında Bağdat Üniversitesi'nden Profesör Hüda Nuaimi'nin de bulunduğu üç uzman, 'onurlarını temizlemek için' aile bireylerinin dahi ölmeyi tercih edeceğini söyleyerek buna bir örnek gösteriyor: Sünni bölgesi El Anbar'da Ebu Garib'den bırakılan üç Iraklı genç kadın, cezaevinde gebe kaldıkları için aileleri tarafından öldürülmüşler.

ÖNCEKİ HABER

ABD'nin kalesi sarsılıyor

SONRAKİ HABER

ABD Başkanı, İtalya'da hak ettiği gibi karşılanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...