23 Mart 2004 22:00

Arafat namlunun ucunda

Hamas'ın ruhani lideri Şeyh Ahmed Yasin ve beraberindeki 7 Filistinli'yi bir füze saldırısıyla öldüren İsrail, "Teröre devam" mesajı verdi. İsrailli suikast timlerinin hedefinde, Filistin lideri Yaser Arafat'ın olmasından endişe ediliyor.

Paylaş
Hamas'ın ruhani lideri Şeyh Ahmed Yasin ve beraberindeki 7 Filistinli'yi bir füze saldırısıyla öldüren İsrail, "Teröre devam" mesajı verdi. İsrailli suikast timlerinin hedefinde, Filistin lideri Yaser Arafat'ın olmasından endişe ediliyor. İsrail Genelkurmay Başkanı Orgeneral Moşe Yaalon, Filistin lideri Yaser Arafat ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın da "İsrail suikastiyle öldürülebileceğini" ima etti. Yaalon, gazetecilerin "sırada Arafat ve Nasrallah olup olmadığı" sorusuna "Arafat ve Nasrallah'ın dünkü olaya tepkilerinin, kendilerinin bu duruma yakın olduğunu anladıklarını gösterdiğini düşünüyorum. Umarım bu, bizi yaralamayı seçen herkese kendi sonları olacağının işareti olur" dedi. İsrail İç Güvenlik Bakanı Tahi Hanegbi de, "bütün Filistinli militan liderlerinin kendi hedef alanları içinde olduğunu" söyledi.

Tasfiye kararı İsrail Bakanlar Kurulu, geçen yıl Arafat'ın "tasfiye edilmesi" yönünde bir "ilke kararı" almış, ancak hiçbir zaman doğrudan Filistin liderini öldürme niyetinden bahsetmemişti. Bu arada, İsrail Savunma Bakanı Şaul Mofaz'ın da katıldığı, ordu ve güvenlik yetkililerinin Tel Aviv'de yaptıkları toplantıda 'suikast politikasına devam' kararı alındı. Mofaz, toplantıda "Hamas'ın, İsrail'in stratejik düşmanı olduğunu ve ortadan kaldırılması gerektiğini" söyledi. İsrail hükümetinin, geçen haftaki bir başka toplantıda "tüm Hamas liderlerini öldürme" kararı aldığı da öğrenildi.

Teröriste ABD desteği Amerikan hükümeti ise, her zamanki gibi, İsrail terörüne destek verdi. ABD Başkanı'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, önceki akşam katliamı savundu. Rice, "Unutmayalım ki Hamas terörist bir örgüttür ve Şeyh Yasin'in, terörist planlamada yer aldığını düşünüyoruz" dedi. ABD Dışişleri sözcüsü Richard Boucher de, "İsrail'in Hamas, İslami Cihad gibi örgütlere karşı kendini koruma hakkı var" diyerek, terörü onayladı. ABD'nin tutumu, Birleşmiş Milletler'deki kınama girişimlerini zora sokuyor. Arap ülkeleri, suikastin BM Güvenlik Konseyi'nce kınanması için harekete geçti. Ancak BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan ABD, Arap ülkelerine itiraz ederek "kınama yerine daha yumuşak bir üslubun kabulünü" talep etti.

Bir aylık alarm İsrail'in, suikastten sonra geçtiği yüksek alarm düzeyinin bir ay sürebileceği bildirildi. İsrail ordusu da, Hizbullah'ın kuzey sınırına saldırılarını sürdürmesi halinde, saldırılara karşılık verme kararı aldı. Hizbullah, önceki gün İsrail mevzilerini vurmuştu. Diğer yandan, İsrail askerleri Batı Şeria'nın güneyindeki Beyt Ummar'da bir Filistinliyi daha öldürdü. Tarık Alami (29) adlı Filistinlinin, bir protesto eyleminde göğsünden vurularak öldürüldüğü açıklandı. Yafa'da ise bir Filistinli, durakta bekleyen üç İsrailli'yi bıçaklayıp kaçtı.


EYLEMLER SÜRÜYOR Özgür-Der, Toplum-Der ve Tek-Der Diyarbakır Şubeleri, Ulucami önünde gıyabi cenazi namazının ardından yaptıkları açıklama ile Şeyh Yasin'in katledilmesini protesto etti. Yaklaşık 750 kişinin katıldığı açıklamada "Kahrolsun ABD Emperyalizmi", "Kahrolsun İsrail" sloganları atıldı. Dün İstanbul Fatih Camii'nde de, 500 kişinin katıldığı gı-yabi cenaze namazı kılındı.Mazlum-Der Ankara Şube Yöneticileri de, Filistin Büyükelçiliği'ni ziyaret ederek, Büyükelçi Fuad Yasin'e başsağlığı dilediler. "Alperen Ocakları"na bağlı 60 kişilik grup da, dün İsrail Konsolosluğu'na siyah çelenk bıraktı. Yunanistan Komünist Partisi (KKE), dün Atina'daki İsrail Büyükelçiliği önünde eylem düzenledi. Eyleme katılanlar, suikasti "emperyalist cinayet" olarak nitelendirdi. Önceki gün de Atina'daki yüzlerce Filistinli, İsrail Büyükelçiliği önünde gösteri yaptı. Fas'ın başkenti Rabat'ta 600 kişi, İsrail'i protesto etti. Mısır'ın başkenti Kahire'deki El Ezher Üniversitesi'ndeki kız öğrenciler de, suikasti dün bir eylemle protesto etti. Eylemde İsrail ve Amerikan mallarını boykot çağrısında bulunuldu.

ÖNCEKİ HABER

Bu hayat değişmeli

SONRAKİ HABER

Yürüyen yürüyene...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...