1 Mart 2004 22:00

Mizahçılar dernek kurdu

Mizah Üretenler ve Sevenler Derneği kuruluş kokteylini 28 Mart Cumartesi akşamı yaptı. Aynı akşam derneğin ilk sergisi de açıldı. "Türk Karikatürünün Altın Yılları", Tonguç Yaşar koleksiyonundan 1950 süreci çizerlerinin orjinal karikatürleri. Derneğin Bakırköy'deki merkezi Zuhuratbaba türbesine çok yakın. Dernek Başkanı Ergin Güler ile derneğin amaçları ve Türkiye'de gülmece üzerine söyleştik.

Böyle bir dernek kurmanızdaki amaç neydi? Durup dururken kimse mizah üretenler ve sevenler derneği kurmaz. Dünya ve Türkiye büyük bir depresyon geçiriyor. Ben 68 yaşındayım. Türkiye'de mizah konusunda büyük bir kaosun diğer sosyal problemlerle beraber yoğurulduğunu bayır aşağı gittiğini görüyorum. Peki ne olacak? Mizahla da biz ilgileneceğiz tabii. Arkadaşlarla da konuştuk. Bakın mizahın yapılış şeklinde antik çağlardan itibaren kuramlar var. Ama bugün Türkiye'de mizah saçma sapan teori dışı zorlamalarla, "Halk istiyor da yapıyoruz" kabilinden şeylerle gidiyor, ama gitmiyor aslında. Buna birilerinin el koyması lazım dedik. Türkiye'de mizah ile ilgilenen kuruluş yok.

Karikatürcüler Derneği var... Hayır, o mizahın bir türüyle ilgileniyor. Ben hâlâ üyesiyim o derneğin. O başka bir konu. 3 tane mizah derneği yok Türkiye'de.

Karikatürcüler Derneği'nin içinde çalışıp, mizah faaliyetleri yapamaz mıydınız? Onların yönetim kurulunda faaliyet gösterdim. Oranın tüzüğü ve çalışma şekli karikatür üzerine. Bizim kurduğumuz derneğin mizah üzerine. Genel anlamda gülmece üzerine. Hepsini kapsıyor. Şimdi buradaki kuruluşun başka bir gayesi daha var. ABD, AB ya da Uzakdoğu'dan gelen kültür emperyalizmine karşı kendimizi korumak. Çünkü biz hep yabancı çizgi romanları okuyarak büyümüşüzdür. Büyüyünce toplumu yönetenler diyor ki "Sen niye böylesin?" Ben Ten Ten'i okuyordum, uluslararası seyahatlere çıkıyordum. Uçan Adamı okuyordum, uçuyordum... Kendimizi en azından korumak mecburiyetindeyiz. Ama ben burada Keloğlan, Karagöz-Hacivat, Nasrettin Hoca; bunlara karşıyım. Bunları artık kendi özgün yerlerine kaldırmamız veyahut çağdaşlaştırmamız lazım. Yeni, çağdaş Türk tiplemesiyle Türk çizgi romanları, Türk çizgi (çocuk) kahramanları yaratmamız lazım.

Var mı bunun örneği? Yok. Birisinin yapması lazım. Kim olursa olsun bir araraya gelmek lazım. Onun için mizah üretenler ve sevenler derneği dedik. Mizah kamuya mal olmadıktan sonra, "Ben senden iyi çiziyorum. Sen benden iyi çiziyorsun" demenin bir anlamı yok.

Peki bunu kırmak için neler yapacaksınız? Derneği kurduk. Şimdi bunu sağlamlaştırmak lazım. Ulusal düzeyde yazılı mizah hikâyesi yarışması düzenleyeceğiz. Yazılı, görsel, sinematografik her türlü gülmece üretimine açığız. Mesela komik şarkılar var. Ya da komik şiirler var. Bunları kimse incelememiş. Başlı başına araştırma konuları. Mizah ve gülmece üzerine programlar geliştirileceğiz, projeler üretileceğiz.

Dernekte kimler var? Benim dışımda, Tonguç Yaşar çizgi film ustası, Şehir Tiyatroları sanatçılarından Ümit İmer var. Gazeteci yazar Oktay Yücesan var. Arkeolog, ekonomist ve mühendisler var. Bunlar ilk kurşunu atanlar. Tüm mizahseverleri bekliyoruz. Bundan sonra Romanyalı karikatürist Floran Daru'nun yağlıboya karikatür çalışmalarını sergileyeceğiz.
(Dernek Telefonu: 02125837854)

Evrensel'i Takip Et