17 Ekim 2003 21:00

'İlginçlik' merakı nelere kadir?

1809 yılında yazılan Türkçe ilk piyes "Pabuççu Ahmed'in Garip Maceraları", bugünlerde "garip tartışma"lara vesile oluyor. Ancak, tartışma tiyatro sanatından ve İskerleç'in yazdığı oyunun öneminden oldukça uzak.

Paylaş
Türkçe yazılan ilk piyes olan "Pabuççu Ahmed'in Garip Maceraları", 1809 yılında yazıldıktan tam 196 yıl sonra "garip bir kavga" ya konu oldu. Ankara Devlet Tiyatrosu'nun sahnelediği oyun, "ilk piyes olma" özelliği yerine, "sezonun ilk kavgası cehalet üzerine" denilen bir medya çarpıtması ile gündemde. İskerleç'in yazdığı oyun, Bağdat'ta papuçculuk yapan Ahmed'in, Kütahya'daki Deli Osman adlı cevahirci ikiz kardeşinin Bağdat'a gelmesi ve ikiziyle karıştırılması üzerine kurulu bir komedi. Geleneksel tiyatromuzun pek çok motifine göndermeler içeren oyun, aynı zamanda klasik batı komedyasının dramaturjik özelliklerini taşıması ile de önemli bir yere sahip.

Yönder'in suçlaması "Pabuççu Ahmed'in Garip Maceraları" üzerine tartışma, AA'nın yaptığı bir haber ile başladı. Oyunun yönetmeni Ahmet Mümtaz Taylan ile görüşme yapan ajans, oyunu "196 yıl sonra ilk kez sahneleniyor" diye duyurunca, daha önce oyunu sahneleyenler tepki gösterdi. Akşam gazetesi, "Tiyatroda sezonun ilk kavgası cehalet üzerine" başlıklı haberinde, Tunca Yönder'in ağzından oyunun yönetmeni Ahmet Mümtaz Taylan'ı "cehalet" ve "gündeme gelmeye çalışmak" ile suçladı. Tunca Yönder, 1959-60 sezonunda Avni Dilligil yönetimindeki Genç Oyuncular'ın oyunu sahnelediğini ve Aykut Oray, Cüneyt Türel, Şemsi İnkaya, Oktay Arayıcı, Vasıf Öngören gibi isimlerin bu oyunda rol aldığını söyledi.

'Bu sözler benim değil' Oyunun yönetmeni Ahmet Mümtaz Taylan ise, gazetemize yaptığı açıklamada, AA'nın haberinde muhabirin yorumu olarak "ilk kez sahneleniyor" cümlesinin yer aldığını ve bunun yanlış olduğunu söyledi. Kendisinin böyle bir söz söylemediğini vurgulayan Taylan, Akşam gazetesinde yer alan "Oyunun yönetmeni Ahmet Mümtaz Taylan'ın önceki gün Anadolu Ajansı'na yaptığı 'Piyesi Osmanlı sarayından sonra ilk kez biz sahneliyoruz' açıklaması.." şeklindeki ibarenin AA'nın haberinde bile olmadığını ve tamamen hayal mahsulu olduğunu dile getirdi. Tunca Yönder'in açıklamalarına ve yapılan haberlere tepki gösteren Taylan, "Yönder'in önce itirazına ve ardından da hakaretine maruz kalmama neden olan ifadeler bana ait değildi. AA muhabiri hatasını kabul etti, ama düzeltme istediğimde, 'bir şey yapamayacaklarını, ancak bir basın toplantısı yaparsam haber yapacaklarını' söylemekle yetindi" diye konuştu.

AA ve Akşam'ın hatası Oyunun daha önce İstanbul Şehir Tiyatrosu da dahil olmak üzere defalarca sahnelendiğini ve bunu görüşmelerde gazetecilere aktardığını belirten Ahmet Mümtaz Taylan, şöyle devam etti: "Haberi AA'dan değil, kendi kaynaklarından yapan tüm gazete ve televizyonlarda, doğru bilgiler yer aldı. AA muhabirinin benden almadığı bir bilgiyi 'ilginçlik' olsun diye yazısına katması ne denli yanlışsa, Tunca Yönder'in okuduğu yazının girişinde yer alan ve devamında benim ifademin içinde bulunmadığı açık olan bir yanlış bilgiyi bana ihale etmekte aceleci davranması, yetinmeyip beni 'cahil ya da gündem meraklısı' ilan etmeye yeltenmesi de o denli yanlış olmuş. Yönder'in bir yanlışı düzeltmek istemesini ne kadar doğal karşıladıysam, pek de zarif olmayan yargı beyan etme biçimini de o denli yadırgadım." Taylan, kendi hatası olmadığı halde, böyle bir algı oluştuğu için, oyunun sahnelenişinde görev almış tüm tiyatro sanatçıları adına üzüldüğünü de sözlerine ekledi. İlk kavga mı? Ahmet Mümtaz Taylan'ın "sezonun ilk kavgası cehalet üzerine" yorumuna ilişkin yanıtı da dikkat çekici: "Bu tiyatro sezonunda kaç kavga olacak bilemem ama ilki bu konuda olmayacak. Yaptığımız işleri sonuçları itibarıyla her zaman ve her zeminde tartışmaya açığız. Gerisi zaman kaybıdır. Ulusal tiyatromuzun oyuncusu, yönetmeni, ödenekli, ödeneksiz kurumlarıyla halletmesi gereken temel yaşamsal sorunları varken, dikkatsizlik, özensizlik, üslupsuzluktan alınganlık üreterek kavga aramanın gereği yoktur".

ÖNCEKİ HABER

Kuvayı Milliye atları yetim kaldı

SONRAKİ HABER

Irak ticaretine ABD darbesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...