09 Nisan 2003 21:00

Hoca yaptı öğrenci sattı

110 bin metrekare kapalı alanı, 2 milyon metrekare arsası, dört fabrikası, sosyal tesisleri ile Kayseri'nin devasa fabrikalarından Taksan Takım Tezgâhları Sanayi A.Ş. AKP hükümeti tarafından peşkeş çekiliyor. Temelini Necmettin Erbakan'ın attığı Taksan, 10 milyon dolara Kayseri Büyükmıhçı Şirketler Topluluğu'na satılacak.

Paylaş
AKP hükümetinin özelleştirme uygulamaları pervasız bir şekilde sürüyor. Erdoğan hükümeti, temeli Necmettin Erbakan tarafından atılan Kayseri'deki Taksan Takım Tezgâhları San. AŞ.'yi Büyükmıhçı Şirketler Topluluğu'na adeta peşkeş çekerek, bir fabrikanın daha üretimine son veriyor. Ortadoğu'nun en önemli fabrikası sayılan ve sadece takımhanesinde bulunan takımlarının bile en az 10 milyon dolar ettiği Taksan, 10 milyon dolara elden çıkarılmaya çalışılırken, gelecek para ancak işçilerin tazminatlarını karşılamaya yetecek. Temelini, Erdoğan'ın "hocası" Necmettin Erbakan'ın attığı Taksan'ın satışında son aşamaya gelinirken, daha satışı netleşmeden üretim durduruldu. "Fabrika yapan fabrika" olarak da nitelendirilen, sanat okullarına, mühendislik fakültelerine, Karayolları, DSİ, Köy Hizmetleri gibi kuruluşlar ile özel sektöre ve yurtdışına freze, torna, matkap ve takım tezgâhları üreten, teknolojinin gelişmesiyle CNS makinaları da üreten fabrika şimdi suskun. 380'i sendikalı, 30'u kapsam dışı personel ise geleceğinin ne olacağı düşüncesinde. Özelleştirme kapsamına alındıktan sonra fabrikaya Kayseri'deki Büyükmıhçı Şirketler Topluluğu 10 milyon dolar, Oluşum ise 5 milyon dolar teklifi verdi. Daha sonra Oluşum teklifini geri çekerken, bunun "anlaşmalı talep" olduğu ileri sürüldü. Şimdi tek kalan Büyükmıhçılar'ın şirketi olan HES Fibel Optik ve Elektronik Sanayi şirketi, Özelleştirme İdaresi'nin kararı ile Taksan'ın kendisine teslimini bekliyor.

Maliyeti 100 milyon dolar Taksan'ın maliyetinin 50 milyon dolardan az olmadığı, yeni bir Taksan'ın kuruluşunun 100 milyon doları geçeceğinin konuşulduğu Kayseri'de, Taksan'a biçilen 10 milyon doların, "Taksan'ı sana bağışlıyorum" demek olduğu belirtiliyor. Yıllık kârının 1.250 milyon dolar olduğu da belirtilen Taksan'ın halen bankada 1.8 trilyon parası var. Taksan'ın 110 bin metrekarelik kapalı alanı 8 milyon 800 bin dolar ederken, 2 milyon metrekare arsası, yüzlerce makina ve bağlantıları, dört ayrı fabrikası söz konusu. Kayseri'de yerel gazetelerde Taksan'ın en az 30 milyon dolara satılması gerektiği belirtilirken, verilen fiyat ise sadece 10 milyon dolar.

'Seçim yatırımı' söylentisi Büyükmıhçı'ların Taksan'a teklif verirken, Kayseri'de "Seçimlerde Erdoğan'a büyük paralar yatırdık, destek verdik. Şimdi bizim karşılığını beklememiz doğal" dedikleri konuşuluyor. Hatta iki ay önce Ankara'da yapılan Kayseri Gecesi'nde Abdullah Gül'ün Taksan'ın sözünü Büyükmıhçı'lara verdiği de konuşulanlar arasında. Mehmet Büyükmıhçı ise bu iddialara karşı, "yok böyle bir şey" yanıtı verdi. "Hayatımızda siyaset yok" diyen Büyükmıhçı, 30 senedir Kayseri'de sanayicilik yaptıklarını ve "gelene ağam, gidene paşam" dediklerini öne sürdü. Taksan için, "büyük para edecek değeri olsa diğer teklif verenler bırakır mıydı?" diyen Büyükmıhçı, "üretim devam edecek mi, takım tezgâhı üretilecek mi?" sorusuna ise çelişkili yanıt verdi. Bir yandan "Takım tezgâhı üreteceğiz" diyen Büyükmıhçı, bir yandan da "20 sene evvelki teknoloji ile takım tezgâhı üretilir mi? sözleriyle üretimin duracağı mesajını verdi. Büyükmıhçı Taksan'ın devasa boyuttaki arsalarına dikkat çekerek, "O kadar büyük arazi var ki, bu arazide neler yapılmaz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kamu personeli niye hedefte

SONRAKİ HABER

Bankaların kart oyunu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...