05 Mart 2011 04:08

Kentsel dönüşüm protestosu

Kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde oturdukları mahallelerinden zorla tahliye edilmek istenen çok sayıda kişi, Başbakan Erdoğan’ın da katıldığı 2011 Konut Kurultayı’nı protesto etti. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı protesto yürüyüşünde, sinyal kesici jammer aracın eylemcilerle birlikte yol a

Paylaş

3. Köprü Yerine Yaşam Platformu öncülüğünde onlarca kentsel dönüşüm mağduru, AKP tarafından kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesini ve “sermayenin mahalleleri paylaşma” kurultayı olduğunu belirttikleri TOKİ tarafından düzenlenen “2011 Konut Kurultayı”nı protesto etti. Elmadağ’da bir araya gelen onlarca kentsel dönüşüm mağduru, “Ferman sermayeninse kentler bizimdir” ve “TOKİ, AKP, sermaye defol kentler bizimdir” yazılı pankartları açtı. Grup daha sonra, “Ağacıma suyuma mahalleme dokunma”, “AKP defol mahalleler bizimdir”, “Köprü değil barınma hakkı” sloganları ve düdüklerle kurultayın yapıldığı Kongre Vadisi’ne doğru yürüyüşe geçti.

AKP MAHALLERE SALDIRIYOR

Sloganlar eşliğinde kongre vadisine kadar yürüyen grup, burada polis engeliyle karşılaştı. Polisin izin vermemesini attıkları sloganlarla protesto eden kentsel dönüşüm mağdurları, basın açıklamalarını burada yapmak zorunda kaldı. Grup adına açıklamada bulunan Ömer Kiriş, AKP’nin kentsel dönüşüm adı altında mahallelere saldırdığını ifade ederek, AKP’nin bu saldırıları 2011’i “Kentsel dönüşüm yılı” ilan ederek meşrulaştırdığını söyledi. Ayazma’da söz konusu projeler nedeniyle onlarca ailenin evsiz kaldığını, Derbent’in sabahın üçünde binlerce polisle işgal edildiğini, Fener-Balat, Başıbüyük, Esenler, Sulukule ve bir çok mahallede halkı işgalci ilan eden AKP’nin tutumuna işaret ederek, düzenlenen kurultayın meşru olmadığını vurgulayan Kiriş, “Kentlerimizi ve geleceğimizi Ağaoğlu gibi rantiyecilere ve uluslararası sermayeye pazarlayanların kurultayından çıkacak olan karar bellidir” diye uyardı.

Konuşmasının sonunca AKP Hükümeti’ne seslenen Kiriş, Başbakanın kentin kuzeyindeki ormanlık alanda yapmayı arzuladığı “Yeni İstanbul Projesi”nin ucube olduğunu ifade ederek, “İstanbul halkının ve bilim insanlarının sesini dinleyin. 3. Köprü ihalesinden derhal vazgeçin. Mahallelerimizden, yaşam alanlarımızdan, ormanlarımızdan, su havzalarımızdan derhal elinizi çekin” diye kaydetti.

Protesto yürüyüşü sırasında grubu çok sayıda çevik kuvvet ekibinin izlediği görülürken, yürüyüş sırasında sinyal bozucu jammer da kullanıldı.


TOKİ’NİN MECBURİ DAVETİNE KATILMIYORUZ

TMMOB İstanbul İKK yaptığı yazılı açıklamayla Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından 4-5 Mart 2011 tarihlerinde düzenlenen “Konutta yeni yaklaşımlar, stratejiler, eylemler ve kentsel dönüşüm” başlıklı kurultaya konuşmacı olarak davet edilen TMMOB’a bağlı meslek odalarının kurultaya katılmama yönünde ortak karar aldığını belirtti.

Yapılan açıklamada TMMOB İstanbul Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanlarına kurultaya konuşmacı olarak katılımları için 20 Şubat tarihine kadar yanıtlanması uyarısıyla davetiye gönderildiği belirtilerek “Fakat davet ekinde taslak program olarak belirtilen oturum şemasının 20 Şubat tarihinden çok önce kurultay broşürlerine basıldığı ve dağıtımının etkin bir şekilde yapıldığı anlaşılmaktadır. Söz konusu program broşürü kişi ve kurumlara gönderilen davetiye zarflarında da yer almış ve meslek odalarımızın yönetim kurulu başkanlarının bir kısmı, henüz davetlere cevap vermedikleri halde ilgili oturumda katılımcı olarak yer almışlardır” denildi.

Açıklamada yerli ve yabancı çok sayıda uzman, akademisyen ve bürokratın yer aldığı 2 günlük kurultay programında, TMMOB’a bağlı meslek odalarının şube başkanlarının konuşmacı olarak göründüğü “Sivil İnisiyatif ve Kentsel Dönüşüm” başlıklı paralel oturum içeriğine bakıldığında, oturumda meslek odalarının dışında katılımcının bulunmadığının altı çizilerek “Yapılan davetin ve program formatının, her zaman bir arada duran ve kente karşı islenen suçlara bilimsel ve teknik birikimi ile müdahale eden meslek odalarına kağıt üzerinde, pasif bir temsiliyet sunmaktan öte bir amacının olmadığı ortadadır” diye belirtildi.

TOKİ’nin, meslek odalarına ilgili diğer aktörlerle bir arada konuşma ve tartışma fırsatı vermemekle eleştiri ve düşünce farklılıklarına açık olmadığını, bir kez daha ortaya koyduğu söylenen açıklamada “Kurultayın içerik ve katılımcı profiline bakıldığında, TOKİ’nin yakın geçmişten bu yana süren ve odalarımızca defalarca dava konusu edilen yanlı uygulama ve politikalarındaki anlayışın tekrar edildiği görülmektedir” denildi. Odaların davet edildiği oturumun “Sivil İnisiyatif ve Kentsel Dönüşüm” şeklindeki başlığı ile; odaların sivil rolleri yanında, 6235 sayılı Kanun çerçevesinde kamu kurumu niteliğinde anayasal meslek örgütleri olduğu gerçeğinin, unutturulmaya çalışıldığı vurgulanan açıklamada, “Bu tavır ile odalarımızın kamu adına meslek alanlarına ilişkin düzenleyici rolleri göz ardı edilmekte ve TOKİ tarafından yeni bir rol biçilmeye çalışılarak, odalarımız birer sivil inisiyatif olarak nitelendirilmektedir” denildi.

TMMOB İstanbul İKK’nın yapmış olduğu açıklama şöyle sona eriyor “Yukarıda açıklanan gerekçelerle odalarımızın görüşlerine kapalı olduğu aşikar olan ve sadece kağıt üzerinde katılımlarını öngören Konut ve Kentsel Dönüşüm Kurultayı’na ilişkin mecburi davete katılım göstermemekle birlikte Sayın TOKİ Başkanını daha önceki demeçleri nedeniyle gazetelerde yayınlattığımız tekzipler için özür dilemeye çağıyoruz.” (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Gazetecinin 'öfke günü'

SONRAKİ HABER

Belçika'da uyarı grevi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa