30 Nisan 2002 21:00

Ölüm Mercedes'ine vize

5 yıl önce 49 yolcunun ölümüne neden olan Mercedes O 403 marka otobüslere ilişkin toplatma kararı Yargıtay tarafından bozuldu.

Paylaş
Konya Karapınar'da 49 yolcunun ölümüne neden olan Mercedes O 403 marka otobüslerle ilgili toplatma kararı Yargıtay tarafından bozuldu. Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi'nin, yakıt tankı tasarımları hatalı olduğu gerekçesiyle O 403 marka Mercedes otobüslerin toplatılmasına ve 20 sanık hakkındaki davanın af yasası uyarınca ertelenmesine ilişkin kararını inceleyen Yargıtay, "tedbirsizlik ve dikkatsizlik nedeniyle ölüme sebebiyet verme" suçu işlendiği için açılan bir davada kazada kullanılmayan otobüsler hakkında toplatma kararı verilemeyeceğini iddia etti. Yargıtay 2. Ceza Dairesi, Mercedes Benz AŞ'nin yabancı uyruklu yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 20 sanık hakkında 'tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermek' suçundan açılan davanın, af kanunu uyarınca kesin hükme bağlanmasının ertelenmesine ve yakıt tankı tasarımları hatalı olduğu gerekçesiyle 1995, 1996, 1997 ve 1998 model O 403 marka Mercedes otobüslerin toplatılmasına ilişkin kararlarına yapılan temyiz başvurularını sonuçlandırdı. Yargıtay 2. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin, Mercedes marka otobüslerin toplatılmasına ilişkin kararını oybirliği ile bozdu. Daire bozma gerekçesinde, Mercedes Benz Türk AŞ'nin O 403 model otobüslerinin, 2 deposu arasındaki bağlantının esnek olduğu, yakıt deposu ile yolcu bölümü arasında ahşap blok bulunduğu, bu nedenle yakıt deposu etrafında ek güvenlik hücresi oluşturulması ve yakıt deposu ile yolcu bölümü arasında güvenli koruma oluşturulmasının gerektiği için bu araçların müsaderesine karar verildiği anımsatıldı. Gerekçede, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 29. maddesinde, araçların yapım ve kullanma bakımından karayolu yapısına ve trafik güvenliğine uymasının zorunlu olduğu belirtilerek, araçların bu konuda çıkarılacak yönetmeliklere göre yapılması gerektiği vurgulandı. Bu konudaki yönetmelikleri çıkarmaya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın yetkili olduğu belirtilen gerekçede, Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde tescil sırasında karayolu uygunluk belgesinin aranacağının belirtildiğine dikkat çekildi.

Gerekçe: Özel kanun Gerekçede, bu durumda, hukuki sorunun özel kanun olan 1705 sayılı Ticarette Tağşişin Men'i ve İhracatın Murakabesi ve Korunması Hakkında Kanun'un 1. ve 6. maddeleri kapsamında değerlendirilmesi gerektiği iddia edildi. Söz konusu yasanın maddeleri, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda alınan kararlara ve düzenlemelere aykırı hareket edenlerin bir aydan altı aya kadar hapis cezasına çarptırılmalarını düzenliyor. Dosyada sanıklar hakkında bu yönden açılmış bir dava olmamasını ve sanıklara atılı tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermek suçunun kast değil kusur içermesi nedeniyle, müsadere kararı verilmesinin mümkün bulunmadığı iddia edildi. Suçta kullanılan aracın (kaza yapan otobüs) değil, imalat hatası olduğu belirtilen araçların müsaderesine karar verilmesinin hukuki dayanağı olmadığını iddia eden Yargıtay 2. Ceza Dairesi, bu iddiasına dayanarak müsadere kararını bozdu. Yargıtay kararında, Mercedes Benz AŞ'nin yabancı uyruklu yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 20 sanık hakkında TCK'nın 'tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermek' suçundan açılan davanın 4616 sayılı yasa uyarınca kesin hükme bağlanmasının ertelenmesine ilişkin kararın temyizinin mümkün olmadığı, ancak itiraz edilebileceği, bu itirazın da yerel mahkemelere yapılacağı belirtildi.

49 kişi ölmüştü Konya'nın Karapınar ilçesi yakınlarında 24 Ekim 1997'de Mercedes O 403 model yolcu otobüsü bir tankerle çarpışmış, kazada otobüste bulunan ve bir kısmı üniversite öğrencisi olan 49 kişi yanarak ölmüştü.

ÖNCEKİ HABER

Tüzel'den 1 Mayıs mesajı

SONRAKİ HABER

50 milyon aylığa binlerce talip var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...