30 Ağustos 2001 21:00

Üzeyir Garih cinayetinde

  'çözüldü' iddiası

Paylaş
Üzeyir Garih cinayetinde
  'çözüldü' iddiasıÖnceki gün akşam saatlerinde gözaltına alınan Üzeyir Garih cinayeti zanlısı Yener Yermez'in kız arkadaşı Pınar Konuşkan'ın, cinayeti Yermez'in işlediğini itiraf ettiği iddia edildi.Konuşkan'ın, "Olay günü Eyüp Mezarlığı'nda Yermez'le cinsel ilişkiye girecektik. Garih bunu görünce Yener Yermez onu öldürdü" dediği açıklandı. Üst düzey bir emniyet yetkilisinin Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada ise Konuşkan'ın çelişkili ifadeler verdiği belirtildi. Beşiktaş'ta bir bankanın para çekme makinesinde bankamatik kartı bulunan Yermez'in bulunması için Beşiktaş ve çevresi abluka altına alındı. Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, Beşiktaş Ihlamurdere Caddesi üzerinde bulunan İş Bankası Beşiktaş Şubesi'nin otomatik para çekme makinesine öğle saatlerinde gelen ve ismi gizli tutulan bir kadın, makinede sıkışmış bir kart olduğunu fark etti. Kartı bankamatikten çıkaran ve üzerindeki 'Yener Yermez' ismini gören kadın, kartı hemen polislere teslim etti. Bu gelişme üzerine İstanbul polisi alarma geçti. Banka şubesi çevresinde ve bölgede geniş çaplı araştırmalar yapan polis, Yener Yermez'in izine rastlayamadı. Bu arada banka şubesinde, parmak izi ve diğer inceleme çalışmaları başlatıldı. Yermez'in son 2 gündür bankamatik kartı ile takip edildiği, daha önce de Karaköy'deki ATM'yi kullandığı ya da kullandırttığı anlaşıldı. ATM makinesi yakınında bulunan kamera kayıtları incelenmek üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü Foto Film Şubesi'ne gönderildi.

Sorgular sürdüAsayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, Eyüp'te otopark bekçisi olan Ayhan Yıldız'ın önceki gece bir televizyondaki canlı yayında yaptığı konuşma üzerine 5'i kadın 9 kişiyi gözaltına almıştı. Yermez'in kız arkadaşı Pınar Konuşkan ile üvey annesinin de bulunduğu kişiler Asayiş ŞubeMüdürlüğü'ne götürülerek sorgulandı. Pınar Konuşkan ile diğer 3 kadın Şişli Etfal Hastanesi'ne götürülerek kan örnekleri alındı. Kadınlardan alınan kanın, olay yerinde bulunan bir kadına ait olduğu iddia edilen kanla aynı olmadığı ortaya çıktı. Bir televizyon kanalının verdiği habere göre, Yermez'in kız arkadaşı Pınar Konuşkan emniyetteki ifadesinde, olay günü Eyüp Mezarlığı'nda Yermez'le cinsel ilişkiye girmek istediklerini, Yermez'in bunu gören Garih'i öldürdüğünü söyledi.

İfadeler çelişkili Pınar Konuşkan'ın, Emniyet'te çelişkili ifadeler verdiği bildirildi. Anadolu Ajansı muhabirinin üst düzey bir emniyet yetkilisinden edindiğini belirttiği bilgiye göre, Konuşkan'ın ifadelerinin alınması sırasında kendisine yöneltilen sorulara, önce "Ben de oradaydım", "Doğru, Yener yaptı", "Cinayeti gördüm" gibi yanıtlar verdiği öğrenildi. Dedektiflerin öldürülen işadamı Garih'in olay günü giydiği giysileri konusundaki sorular üzerine Konuşkan'ın, Garih'in üzerindeki giysiyi tanımlayamadığı belirtildi. Değişik sorularla detaylı ifadesine başvurulan Pınar Konuşkan'ın, daha sonra ise "Vazgeçtim", "Ben orada yoktum", "Bilmiyorum" gibi ifadeler kullandığı bildirildi. Konuşkan'ın bu şekilde çelişkili ifadeler vermesinin emniyet yetkililerinde, "Garih'in öldürülmesi sırasında Eyüp Mezarlığı'nda bulunan kadın olmadığı şeklinde şüphe yarattığı" kaydedildi.

Basın dışarı atıldıÖte yandan, Asayişten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Gündüz Memişoğlu, cinayetle ilgili gelişmeleri takip etmek için basın odasında bulunan ve Asayiş Şube Müdürlüğü'nün binasının önünde bekleyen basın mensuplarının dışarı atılması yönünde talimat verdi. Bunun üzerine görevliler, basın mensuplarını emniyet müdürlüğü yerleşkesinin dış kapısının önüne çıkardı.Basın mensuplarının bu davranışı ilettikleri Hasan Özdemir, soruşturma aşamasında dışarı sızan bazı bilgiler nedeniyle zaman zaman rahatsızlık duyduklarını belirterek, bunun için alınmış önlem olabileceğini savundu. Özdemir, basın mensuplarının şikayetlerini yazılı olarak yapmalarını da istedi. Gazeteciler de, Emniyet Müdür Yardımcısı Memişoğlu hakkında idari soruşturma başlatılması talebiyle ve Özdemir'e verilmek üzere imzalı dilekçe hazırladılar.
ÖNCEKİ HABER

Enerjide özelleştirme dayatılıyor

SONRAKİ HABER

'Vurgun'da üç gözaltı daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...