29 Temmuz 2001 21:00

Yalım Erez işçi atacak

Sanayi eski Bakanı Yalım Erez'in sahibi olduğu Haznedar Ateş Tuğla Fabrikası'nda işçi kıyımı hazırlığı yapılıyor. Daha önce 50 kişinin atıldığı işyerinde şimdi de taşınma gerekçesiyle işçi atılacağı söyleniyor.

Paylaş
Yalım Erez işçi atacakMuzaffer ÖzkurtSanayi eski Bakanı Yalım Erez'in sahibi olduğu Haznedar Ateş Tuğla Fabrikası'nda taşınma gerekçesiyle işçiler işinden edilmek isteniyor. Bunun ilk adımı toplusözleşme sürecinde atıldı. İşyerinde örgütlü Çimse-İş'in yetkisine itiraz eden Erez, bu süre içinde pek çok işçiyi işten attı, geri kalan işçilerin bir bölümünün de statüsünü değiştirdi.

100 işçi çalışıyorFabrikada makineler birer birer sökülürken, Çerkezköy'de açılan fabrikaya sendikasız ve sosyal haklardan mahrum bırakılan işçiler alındı. Toplam 100 kişinin çalıştığı fabrikada sanayide kullanılan yüksek ısıya dayanıklı tuğla ve beton üretiliyor. Boşaltma, pres, ateş beton ve atölye bölümlerinin olduğu fabrikada işçiler oldukça tozlu ortamlarda çalışmak zorunda kalıyorlar.

İşçiler sözleşmeli yapıldıFabrikadaki işçi kıyımı, toplusözleşme görüşmeleri için yetki başvurusunun yapılmasıyla başladı. Sendikanın yetki için başvurması sonrası patronların itiraz etmesi üzerine yetki gelmesi gecikti. Bu süre içinde patronlar 180 kişinin çalıştığı fabrikada işyeri temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 50 sendikalı işçiyi tazminatlarını vererek çıkarttı. Bunlardan isteyeni de 3 aylık sözleşmeli işçi olarak işe geri aldı. Şu anda geriye kalan işçiler arasında 30 kadar sözleşmeli var. Yüzde 51 barajından dolayı işyerinde sendikal yetki düşmüş durumda, ancak yetki mahkemesi sürüyor.

Makinalar sökülüyorYalım Erez fabrikayı yavaş yavaş sökerek Çerkezköy'de yine sahibinin kendisi olduğu Haznedar Refrakter Sanayi adlı şirkete taşıyor. Sadece iki makinenin kaldığı Ateş Tuğla'dan şimdiye kadar 5 pres sökülerek Çerkezköy'e taşındı.

Hedef örgütlülükKalan makinelerin de götürülmesi halinde fabrika tamamen kapanmış olacak. Erez'in Çerkezköy'de kurduğu fabrikada ise sosyal hakların hiçbiri yok. Yeni işe aldıkları işçiler ise sendikalı değil. Erez sendikal örgütlülüğü dağıtmak için Ateş Tuğla'dan Çerkezköy'e giden 4 işçi üzerinde baskı kuruyor. Tüm işçilerin ücretlerine zam yapan Erez, sendikalı işçilere zam yapmayarak onları cezalandırıyor.
ÖNCEKİ HABER

'Sivil toplumculuk aldatmacadır'

SONRAKİ HABER

İşçiye altın kafes: GOLDAŞ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...