23 Ocak 2001 22:00

Darwin'in Cenneti'nde çevre felaketi!

Charles Darwin'in Evrim Kuramı'nın geliştirmesinde önemli yeri olduğu belirtilen Ekvador'un Galapagos Adaları petrol kaynaklı büyük bir çevre faciası ile karşı karşıya...

Paylaş
Darwin'in Cenneti'nde çevre felaketi!
Büyük Okyanus'ta Ekvador'a bağlı Galapagos Adaları'nda karaya oturan tankerden yüzlerce ton petrolün denize karışmasıyla meydana gelen çevre felaketinden sonra Ekvador Devlet Başkanı Gustavo Noboa bölgede olağanüstü hal ilan etti.
Ekvadorlu resmi yetkililer, olağanüstü halin ilanıyla, binlerce dev kaplumbağanın yaşadığı Galapagos'un "çevre felaketiyle mücadelede kolaylık sağlamak için ulusal güvenlik bölgesi" oluşturulmasının amaçlandığını açıkladı. Bu arada kazadan sonra denize sızan ve 1200 kilometrekarelik alana yayılan petrole bulanan 4 pelikan kuşunun öldüğü açıklandı.
Galapagos Adaları'nın 800 metre açığında Salı günü karaya oturan Ekvador bandıralı "Jessica" adlı tankerin taşıdığı 900 ton akaryakıttan büyük bölümünün denize karıştığı bildiriliyor. Gemide halen yaklaşık 160 ton petrol bulunuyor.
Eşsiz bir ekosistem
Galapagos Adaları, dünyanın ender bulunan narin ve dokunulmamış deniz ekosistemlerinden biri.
Petrol kirliliği, adaların eşsiz bitki ve hayvan türlerini tehdit ediyor. Galapagos Adaları, bilim adamı Charles Darwin'in Evrim Kuramı'nı oluşturmasında çok önemli bir yere sahip. Darwin, 1835 yılında Galapagos Adaları'na gelerek uzun araştırmalar gerçekleştirmişti.
Galapagos Vakfı Başkanı David Bellamy, "Adalarda bulunan eşsiz ekosistemler tehdit altında. Bu bir facia" diye açıklama yaparken, Galapagos Ulusal Parkı Kriz Merkezi'nden Stalin Suarez, "Petrol, herhangi bir adaya ulaşırsa bu felaket olur. Olumsuz etkiyi en aza indirmek için ne yapabileceğimizi saptamaya çalışıyoruz" dedi.
Evrim'in doğduğu yer
İngiliz biyolojici Julian Huxley ise, adalar için şöyle dedi: "Darwin, Galapagos Adaları'na geldiğinde, türlerin değişmez olmadığından, başka bir deyişle evrim gerçeğinden tamamen emin oldu. İnsan düşüncesindeki düm devrimleri etkileyen bu gerçek, insanları doğaya, yaşam ve insanoğluna bakış konusunda bilgili kıldı".
Galapagos, evrimin kolaylıkla görülebildiği bir bölge, çünkü çevre oldukça yalın ve korunmuş.
Evrim Atölyesi!
Son 10 milyon yılda bir kaç bitki ve hayvan bu uzak volkanik adaya ulaşabilmiş. Ve sadece koşullara uyum sağlayabilen bir kaç tür, adaların zor koşullarında yaşamını sürdürebilmiş.
Galapagos Adaları'nın Evrim Kuramı'ndaki en önemli yeri, bu dokunulmamış bölgenin bilimsel ve biyolojicilere ucsuz bucaksız bir ilgi alanı sunması. Bilim adamları bu adalara "Darwin'in Cenneti" ve "Evrim atölyesi" diyorlar. Evrim üzerine çalışma yapmak, Galapagos'da dünyanın diğer bölgelerine göre çok daha gözle görülür olanaklar sunuyor.
Dünyanın değişim bölgelerinden yüzlerce bilim adamı, her yıl adayı ziyaret ediyorlar ve evrim üzerine çalışmalar yapıyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Güçlü KESK, güçlü mücadele

SONRAKİ HABER

İspanya hükümeti mültecilere savaş açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...