24 Nisan 2000 21:00

Kosova'da fuhuş yayılıyor

ABD ve diğer emperyalistler tarafından "kurtarılan" Kosova'da fuhuş hızla yayılıyor.

Paylaş
Kosova'da fuhuş yayılıyor
Doğu Avrupa ülkelerinin "serbest piyasa" ekonomisine geçmelerinden sonra tanıştıkları fuhuş sektörünün, NATO işgali altındaki Kosova'da giderek büyüyen bir sorun olduğu belirtildi. Bölgedeki BM ve NATO yetkilileri, Kosova'nın fuhuş için "çok uygun bir ortam" haline geldiğini kabul ettiler.
Her şehirde bir genelev
ABD emperyalizmi öncülüğünde gerçekleştirilen 72 günlük bombardımanın ardından "kurtarılan" Kosova'nın her şehri ve kasabasında genelevler açıldığı, BM askerlerinin son 6 ay içinde Moldova, Ukrayna, Bulgaristan ve Romanya kökenli 50 kadını buralardan kurtardığı belirtildi. BM polisi, çeşitli vaatlerle kandırılan Doğu Avrupalı yüzlerce kadınların Kosova'ya getirilerek fahişe olarak çalıştırıldığını belirtti.
'Açık artırma' ile satılıyorlar
Başkent Priştine ve Prizren'deki genelev baskınlarında 23 kadını kurtaran İtalyan özel birliklerinden Albay Vincenzo Voppola, kadınların adeta köle haline getirildiğini belirtti. Kaynaklara göre, bazıları 15 yaşında olan genç kızlar ve kadınlar, bütün Doğu Avrupa'yı saran bir fuhuş şebekesi eliyle Makedonya'ya götürülüyor. Burada "açık artırma" usulü ile Arnavut muhabbet tellallarına 1000-2500 dolar arasında bir fiyatla satılıyorlar. Yetkililer, bu Arnavutların bazılarının Kosova "Kurtuluş" Ordusu (UCK) ile iyi bağlantılara sahip olduklarını ve korunduklarını dile getiriyorlar. Pasaportları alınan kadınlar, Kosova'ya götürüldükten sonra ücretsiz olarak gece gündüz fahişelik yapmaya zorlanıyorlar.
NATO birlikleri görmezden geliyor
Washington Post gazetesine konuşan ve adlarının açıklanmasını istemeyen bazı BM görevlileri, fuhuş ve kadın kaçakçılığının giderek arttığını belirttiler. Görevliler, bu durumun nedeninin, konuyla ilgili bir yasal düzenleme olmaması ile, bölgedeki NATO güçlerinin sorunu "basit fuhuş" olarak görmeleri olduğunu kaydettiler. Özellikle Güney Kosova'daki Alman birliklerinin, kadınların seks kölesi haline getirilmesine "hoşgörülü" yaklaştığı ve fuhuşu adeta teşvik ettiği belirtiliyor. Durumun "sıradan" bir fuhuş olmadığını dile getiren bir BM yetkilisi, "Bu kadınlara para ödenmiyor. Gördüğümüz 50 kadının hepsi de korkunç koşullarda ve tek mark ücret almadan fuhuş yapıyorlardı" dedi.
Belli sınırlar içinde!
Kosova'da fuhuş, uyuşturucu ve kadın kaçakçılığı giderek artarken, BM ve NATO'nun "birbirinden beter" iki farklı yaklaşım içinde olduğu görülüyor. NATO işgal kuvvetleri sorunu görmezden gelir, hatta teşvik ederken, BM ise "sıradan bir fuhuş" söz konusu olsaydı kendisinin de ses çıkarılmayacağını ima ediyor. Böylece Kosova'da fuhuşun, emperyalistler açısından "belli sınırlar içinde" kabul edilebilir olduğu ortaya çıkıyor.
Yapılan araştırmalar, kadınların nasıl köleleştirildiğini de gösteriyor. Buna göre kadınlara, "para kazanmadan önce kendi satış bedellerini karşılamaları gerektiği" söyleniyor. Daha sonra "müşteriye soğuk davranmak" gibi suçlamalarla "para cezası"na çarptırılan kadınlar sürekli borçlandırılıyor. Karşı çıkan ise dövülüyor.
Yetersiz çabalar
Emperyalistlerin Kosova'yı "kendi ülkelerine" çevirmekteki hızları şaşkınlık yaratırken, BM polisinin operasyonları nedeniyle fuhuşun giderek yeraltına indiği ve daha tehlikeli bir hale geldiği vurgulanıyor. Bir yardım yetkisili, bu konuda "Başlangıçta her şey ortadaydı ve sözde gece kulüplerinin sayısı giderek artıyordu. Ama şimdi daha gözden uzak mekânlara gidiyorlar. Bölgede bir telefon ağı kurulduğunda, telekız servislerinin başlayacağını sanıyorum" diye konuşuyor.
BM müdahalelerinin ne kadar yetersiz olduğu, uluslararası yardım kuruluşlarının kurduğu sığınma evinde de ortaya çıkıyor. 21 kadın alabilen sığınma evinin dolu olması nedeniyle polisler genelevlere yapılan baskınları durdurdular. Yeni baskınların yapılabilmesi için önce sığınma evindekilerin ülkelerine gönderilmesi gerekiyor.
Askerler iyi müşteri
BM yetkilileri, fuhuş şebekelerinin kurbanı olan kadınların gazetecilerle görüşmesine de izin vermiyorlar. Ancak Washington Post muhabiri; Priştine, Gnjilane ve Urosevaç'ta "Miami Beach Club" gibi Amerikanvari adlarla açılan barlarda "garson" olanak çalışan Moldova ve Ukraynalı kadınların aslında fuhuş yaptığını belirtiyor. Muhabir, bu barlarda "yatakların serili olduğunu" da dile getiriyor.
Köle olarak kullanılan kadınların en iyi müşterileri ise, Arnavutların yanı sıra, işgalci BM ve NATO askerleri.
Kadın hakları gruplarının verdiği bilgilere göre, son 10 yıl içinde eski Sovyet cumhuriyetleri ve Doğu Avrupa ülkelerinden yüzbinlerce kadın, Batı Avrupa, Asya ve ABD'ye götürülerek fahişe olarak kullanılmaya başlandı. Yetkililer, NATO işgalinden önce bu konuda oldukça temiz olan Kosova'nın, yeni bir pazar haline geldiğini belirttiler.
ÖNCEKİ HABER

Acele kan aranıyor!

SONRAKİ HABER

Ürdün de kapana giriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...