22 Mart 2000 22:00

Tek kalemde peşkeş

Hükümet artık KİT'leri paket halinde satıyor. Her biri kendi alanında tek kurum olan 8 KİT, nisan ayında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından tek kalemde satılacak.

Paylaş
Tek kalemde peşkeş
Hükümet IMF'nin özelleştirme isteğini yetiştirmek için sanayi için önemine ülke açısından stratejik konumuna bakmadan bütün KİT'leri satışa çıkartıyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), binlerce işçinin çalıştığı ve her birisi kurulu bulunduğu bölgenin gelişiminin temel dinamiği olan SEKA, Karadeniz Bakır İşletmeleri, TAKSAN, TÜMOSAN, TÜMAŞ, TÜSTAŞ, MEYBUZ ve EBK'yı nisan ayında açılacak ihalede tek kalemde satışa çıkarttı.
Yıllarca Türkiye ekonomisinin dinamiği olan ve binlerce kişiye istihdam sağlayan, kendi alanlarında tek üretim birimi olan kurumlar, bu özelliklerin hiçbirisi dikkate alınmadan yok pahasına peşkeş çekiliyor. PAOŞ'ın özelleştirilmesi ve TÜPRAŞ'ın da özelleştirme hazırlıklarının tamamlandığı şu günlerde 8 KİT satış listesinde boy gösteriyor. SEKA, Karadeniz Bakır İşletmeleri, TAKSAN, TÜMOSAN, TÜMAŞ, TÜSTAŞ, MEYBUZ ve EBK 10 Nisan'dan itibaren özelleştirme ihalelerine çıkıyor.
Hükümet bu kurumları haraç mezat satmak için de elinden gelen kolaylığı özel sektöre gösteriyor. Teklifler vadeli olarak alınabilecek. Üstelik bu durumda, toplam satış bedelinin asgari yüzde 25'i sözleşme tarihinde, geriye kalan yüzde 75'i ise 3 yılda 3 eşit taksitlerle ve her yıl için kalan borç üzerinden ödeme tarihi itibariyle hesaplanacak faizleriyle birlikte ödenecek. Diğer yandan bu işletmelerde çalışan işçilerin durumu konusunda ise hiçbir açıklama yapılmıyor.
Bu kurumların içinde SEKA, EBK ve Karadeniz Bakır İşletmeleri, kurulu bulundukları bölgelerin ekonomileri açısından vazgeçilmez önemde. Ayrıca satıldıkları zaman özel şirketlerin tekelleşmesinin yolu da açılmış oluyor. Örneğin EBK, hayvancılık sektörünün tek kurumu durumunda. Özellikle Doğu Anadolu'daki hayvan üreticileri için tam bir yıkım olacak.
ÖNCEKİ HABER

Şili'de toplu mezar

SONRAKİ HABER

Ocak söndüren zihniyet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...