24 Aralık 1999 22:00

AB silahlanmanın önünü açtı

Norveç'in, uzun bir anlaşmazlığın ardından Türkiye'ye Penguin füzesi satma kararının yankıları sürerken, benzer bir adım da ABD tarafından atıldı.

Paylaş
AB silahlanmanın önünü açtı
Norveç'in, uzun bir anlaşmazlığın ardından Türkiye'ye Penguin füzesi satma kararının yankıları sürerken, benzer bir adım da ABD tarafından atıldı. ABD Kongresi, daha önce Türkiye'ye satışı uzun süre engellenen 25 mm'lik zırh delici mermilerin, Amerikan firması Alliant-Tech Systems ile Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) tarafından Türkiye'de ortak üretimine izin verdi.
Geçen ay içinde Kongre'ye sunulan satış önerisi, bir aylık yasal beklemeyi doldurdu ve bu süre içinde hiçbir itirazın çıkmaması üzerine anlaşma otomatikman Kongre'nin iznini almış oldu. Böylece daha önce insan hakları gerekçeleri ve lisans sağlanmasındaki ticari zorluklar yüzünden Türkiye'de ortak üretilmesine Amerikan makamlarının karşı çıktığı 25 mm'lik mühimmatın, MKEK tesislerinde imalinin önü açıldı.
2 ay içinde imza
Washington'daki savunma sanayii uzmanları, ABD'nin söz konusu askeri malzemenin Türkiye'de üretilmesine izin vermesini önemli bir gelişme olarak değerlendirdiler. Kongre'den onayın çıkmasının ardından Amerikan şirketi ile MKEK arasında kontrat görüşmeleri hızlanırken, nihai sözleşmenin 2 ay içinde imzalanmasının beklendiği belirtildi.
Yaklaşık 28 milyon dolar tutarında olması beklenen sözleşme uyarınca, 25 mm'lik mermilerden milyonlarcasının Türkiye'de üretilmesi planlanıyor. Çok amaçlı nitelikte ve zırh delici özelliği bulunan 25 mm'lik mermiler, bir Türk-Amerikan ortak kuruluşu olan FNSS'nin yine Türkiye'de ürettiği paletli zırhlı araçlarca kullanılacak. Bu mühimmat, istenirse uçaksavar silahı olarak da kullanılabiliyor.
Almanya daha sıcak
Geçen günlerde de, Türkiye'nin ABD'den satın aldığı Seahawk deniz helikopterlerince kullanılan Penguin füzelerinin Türkiye'ye satışı yönünde Norveç hükümeti ile anlaşma sağlanmıştı. Bu füzelerin satışı, 1995 yılından bu yana askıdaydı.
Benzer şekilde Almanya'nın da, Türkiye'nin tank ihalesini kazanması halinde, Leopard 2 tanklarının Ankara'ya satışına eskisine oranla daha sıcak baktığı biliniyor.
ÖNCEKİ HABER

ANAP'ın anketinde hükümet sınıfta kaldıANAP Genel Başkan Yardımcısı Çelebi'nin yaptırdığı ankete göre hükümeti başarılı bulanların oranı, sadece yüzde 13.1.

SONRAKİ HABER

Bütçe görüşmeleri devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...