09 Aralık 1999 22:00

Tekel emekçileri ücretlerinin

   yükseltilmesini istiyor

Paylaş
Tekel emekçileri ücretlerinin
    yükseltilmesini istiyor
Tarım Gıda-Sen üyesi emekçiler, Tekel Genel Müdürlüğü ve bağlı işletmelerinde uygulanan temel ücretin yükseltilmesini talep ettiler. Çalışanlar, Tekel Genel Müdürlüğü önünde yaptıkları basın açıklamasıyla, temel ücretlerinin en az diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların seviyesine çıkarılmasını istediler.
Tarım Gıda-Sen Başkanı Mehmet Çiçek tarafından yapılan açıklamada, diğer Kamu İktisadi Teşekküleri (KİT) ve Kamu İkstisadi Kuruluşları (KİK)'nın birçoğunda sözleşmeli personel temel ücretlerinin yeniden belirlendiği hatırlatılarak, "1999 yılının dördüncü ayından itibaren Makine Kimya Endüstrisi, Posta İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Kömür İşletmeleri Toprak Mahsulleri Ofisi vb. gibi kuruluşlar çalışanlarının temel ücretlerinin yükseltmişlerdir. Kurumumuzla bu kuruluşların çalışanları arasında, her emsal kadroda yıllık ortalama brüt olarak 600 milyon lira ile 1 milyar lira arasında fark oluşmuştur" denildi.
Tarım Gıda-Sen olarak, Tekel Genel Müdürlüğü'nce böyle bir düzenlemeye gidilmesi talebinde bulunduklarını belirten Çiçek, "Yönetim Kurulu üyeleri ve diğer yetkililer ile yaptığımız görüşmelerde; diğer kurumlardaki uygulamaları örnekleri ile anlattık. Gerekli belgeleri dosyalar halinde ilgili bakanlığa ve yönetim kadrolarına sunduk. Yine binlerce kamu emekçisi olarak çektiğimiz fakslarla taleplerimizi ve tepkilerimizi ilettik. Onlar yine sessiz kaldılar" dedi.
Tekel peşkeş çekiliyor
Tekel'de özelleştirmenin sürdüğüne de dikkat çeken Mehmet Çiçek, şöyle devam etti: "Bir taraftan Tekel'i özelleştirmenin odağına taşımaya, BAT gibi uluslararası şirketlere peşkeş çekmeye çalışırken, Türkiye'nin en büyük pazarlama dağıtım ağını yok ederek, yarattıkları aracı kurumlara Tekel ürünlerinin satışından trilyonlar aktarıyorlar." Ankara'da yeni bina yaptırıldığını, Bodrum'da lüks sosyal tesisler açıldığını, Cevizli Sosyal Tesisleri'nde lüks yüzme havuzları inşa ettirildiğini, trilyonlara varan paralarla makam otolarının yenilendiğini ve son model jeepler alındığını aktaran Mehmet Çiçek, "Tekel çalışlarının aylık rasyonları yok edilirken siyasilerle iyi geçinme çabası olarak milletvekillerine, bakanlara ve üst düzey bürokrasiye koli koli Tekel ürünleri dağıtılıyor" diye konuştu.
Tekel'in en fazla kâr getiren kuruluşlardan biri olduğunu vurgulayan Çiçek, asgari geçim sınırının 380 milyon lira olduğu bir dönemde Tekel çalışanlarının ortalama ücretinin 200 milyon lira olduğunu hatırlatarak, temel ücretlerinin diğer kurumlardaki emsallerinin düzeyine çıkarılmasını istedi. Yüzdelik zamlar ve kısmi iyileştirmelerin sorunlarını çözmeyeceğini belirten Çiçek, "Ancak grevli toplusözleşmeli sendikal hakkımızı kullandığımızda bu sorunlarımızı aşacağımızın bilincindeyiz" dedi. Eylem sırasında sık sık "Temel ücretlerimiz ödensin", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" şeklinde slogan attılar.
ÖNCEKİ HABER

AB heyeti insan hakları örgütleriyle

SONRAKİ HABER

MİTAŞ'tan 22 işçi atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...