05 Aralık 1999 22:00

Metris'te isyan

Metris Cezaevi'nde İBDA-C liderlerinin nakledilmek istenmesi üzerine, dün sabah isyan ve çatışma çıktı. Çatışmada 54 askerin yaralandığı belirtiliyor.

Paylaş
Metris'te isyan
Metris Cezaevi'nde İBDA-C lideri Salih Mirzabeyoğlu ile üst düzey yöneticileri Ali Osman Zor, Hayrettin Soykan ve Ali İhsan Demirci'nin başka cezaevine sevk edilmesi girişimi üzerine başlayan çatışmada, 54 asker yaralandı, çok sayıda asker rehin alındı. Yaralanan ve rehin alınan askerler arasında, üst düzey subaylar da bulunduğu kaydedildi.
Metris Cezaevi'nde 65 tutuklunun kaldığı öğrenilen İBDA-C Koğuşu'na dün saat 08.30'da bazı tutukluların sevkini yapmak üzere giren jandarmalar ile koğuştakı 65 İBDA-C'li tutuklu arasında çatışma çıktı. Çatışmada aralarında bir binbaşı ile bazı subayların da bulunduğu 54 asker yaralanırken, bazı kaynaklara göre 150, bazı kaynaklara göre 30 asker ve subay da rehin alındı.
Metris Cezaevi bahçesinde çok sayıda ambulans ve itfaiye aracının yanı sıra, bir vinç ile duvar yıkmakta kullanılan ağır makineler de konuşlandırıldı. Cezaevinin içinde çok sayıda jandarma robokopunun hazır bekletildiği görülürken, dışarıda da panzer takviyeli olarak Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne bağlı polisler önlem aldı.
Öte yandan, saat 13.25 itibariyle ''Hızır Acil'' telsizinden yapılan anonsta, İstanbul'un Avrupa Yakası'ndaki tüm ambulansların Metris Cezaevi'ne gitmesi istendi.
36 asker yaralı
Çatışmadan sonra Özel Güvencan Hastanesi'ne yaralı olarak 35 asker gönderildi. Bu yaralılardan 12'si başlarına sopa darbesi aldıkları için GATA Haydarpaşa Hastanesi'ne sevk edilirken, 23'ü ise ayakta tedavi gördükten sonra taburcu edilerek birliklerine döndü. Aynı olaydan Gümüşsuyu Askeri Hastanesi'ne de 14 asker yaralı olarak ulaştırıldı. Hepsi darp sonucu yaralanan bu askerlerden 9'u ilk tedavileri yapıldıktan sonra taburcu edildi. Ancak 5 asker, başlarına ağır darbeler aldıkları için tedbir olarak GATA Haydarpaşa Hastanesi'ne sevk edildi.
Binbaşı da şişlendi
Kasımpaşa'daki Askeri Deniz Hastanesi'ne de Astsubay Serdar Keskin yaralı olarak kaldırıldı. Kafa travması geçirme ihtimali olan Astsubay Keskin, burada müşahade altına alındı. Olaydan sonra kalçasından aldığı bıçak darbesi nedeniyle İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan yaralının da Binbaşı Hüseyin Bakır olduğu anlaşıldı. Burada ilk tedavisi yapılan Binbaşı Bakır, daha sonra taburcu edildi.
Bu arada, çeşitli hastanelerden sevk edilen ve doğrudan Metris Cezaevi'nden gönderilen 20 yaralı asker de GATA Haydarpaşa Hastanesi'nde müşahade altına alındı.
Görüşmeler sürüyor
Çatışmanın ardından cezaevindeki tutuklu temsilcileri ile yetkililer arasında görüşmelere başlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici de, öğle saatlerinde Metris Cezaevi'ne geldi. Sorumluluk alanında olmamasına rağmen Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici'nin de Metris Cezaevi'ndeki görüşmelere katıldığı öğrenildi.
Adalet Bakanlığı üst düzey yetkilileri Metris Cezaevi'ndeki gelişmeleri, alınacak önlemleri değerlendirmek üzere bakanlık binasında toplandılar. İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın da konuyla ilgili olarak Adalet Bakanlığı'na geldiği öğrenildi.
Çok sayıda rehin
İBDA-C Basın Merkezi'nden verilen bilgilere göre ise, sabah saatlerinde sevklerle koğuşu dağıtmak ve İBDA-C lideri Salih Mirzabeyoğlu'nu almak amacıyla koğuşa giren askerler ile İBDA-C'liler arasında çatışma çıktı. 130 er ile 20 subayı rehin aldıklarını ileri süren İBDA-C'liler, yaralı askerleri de iade ettiklerini bildirdiler. İBDA-C'lilerin rehin aldıkları askerleri elleri ve ayakları bağlı ve soyunuk halde beklettiği ve müdahale olması halinde tek tek öldüreceklerini söyledikleri de bildirildi.
'Binbaşılar da rehin'
İBDA-C lideri Salih Mirzabeyoğlu'nun avukatı Hasan Ölçer de, Metris Cezaevi önünde bir basın toplantısı yaparak, 2'si binbaşı olmak üzere 20 subay ve astsubay ile 130 erin rehin alındığını açıkladı. İBDA-C üyelerinin kaldığı B-2 koğuşunda isyan çıktığını aktaran Ölçer, koğuşa aralarında üst düzey subayların da bulunduğu çok sayıda askerin arama yapmak için geldiğini ve bu aramanın nakil için olduğu anlaşılınca çatışma çıktığını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Enerji yatırımlarında doğru karar verme

SONRAKİ HABER

Emekli Sandığı otelleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...