22 Ekim 1999 21:00

Karanlık güçler açığa çıkartılsın

Gazeteci-Yazar Ahmet Taner Kışlalı'nın, arabasına konulan bombanın patlaması sonucu yaşamını yitirmesi, toplumun her kesiminin tepkisine neden oldu.

Paylaş
Karanlık güçler açığa çıkartılsın
İzmir ve Adana'da gazeteciler ve bilim adamları, Kışlalı'nın bombalı saldırı sonucu öldürülmesini protesto amacıyla yürüyüş yaptı.
İzmir'deki basın çalışanları, Kışlalı'nın görev yaptığı Cumhuriyet gazetesinin İzmir bürosu önünde toplandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, Emniyet Müdürü Hasan Yücesan, Karşıyaka Belediye Başkanı Şebnem Tabak, Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi ve Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Aslan, Cumhuriyet gazetesine gelerek, üzüntü ve başsağlığı dileklerini bildirdiler.
'Faili meçhul kalmasın'
Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının da bina önüne çıkmasıyla alkışlarla yürüyüşe geçen basın çalışanları, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önüne gelerek bir dakikalık saygı duruşunda bulundular. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Akıncılar, burada yaptığı konuşmada, Kışlalı'nın ölümünden duyduğu üzüntüyü ifade ederek, "Bu saldırının da diğer saldırılar gibi faili meçhul kalmamasını istiyoruz" dedi. ÇGD İzmir Şube Başkan Yardımcısı Macit Sefiloğlu da, katillerin yakalanmasını istedi. Konuşmalardan sonra gazeteciler kalemlerini ve kameralarını Atatürk Anıtı önüne bırakarak, tepkilerini dile getirdiler. Grup daha sonra, Cumhuriyet Alanı'ndan Konak Meydanı önündeki Gazeteci Hasan Tahsin Anıtı önüne yürüdü. Yürüyüş sırasında alkışlı protestolar devam ederken, yol kenarındaki binalarda bulunanlar da yürüyüşçülere alkışlarla destek verdi.
500 kişi yürüdü
İzmir'de Konak Hasan Tahsin Anıtı önünde bir araya gelen yaklaşık 500 kişi de, Kışlalı'nın öldürülmesini protesto etti. Eylemde sık sık "Kahrolsun Amerikan emperyalızmi", "Türkiye laiktir laik kalacak", "Susma, sustukça sıra sana gelecek", "Şeriata geçit yok" sloganları atıldı. ADD İzmir Şube Başkanı Sadettin Dikkaya, yaptığı konuşmada, "O onursuz bir yaşam biçimine karşı, onurlu bir yaşamın, aydınlık günlerin savaşımını verdi. Cinayetin sorumlusu bundan önceki cinayetleri de işleyen siyasi iradedir. 'Kurşun atan da, kurşun yiyen de şereflidir' diyenleri unutmadık" dedi.
Öte yandan, özel bir gündemle toplanan Dokuz Eylül Üniversitesi Senatosu'nun aldığı karar doğrultusunda, rektör ve öğretim üyeleri de, rektörlükten Cumhuriyet Alanı'na yürüdü. İzmir Üniversiteleri
Öğretim üyeleri tepkili
Öğretim Elemanları Derneği (İZÜNİDER) Başkanı Prof. Dr. Hamza Bulut, Kışlalı'nın öldürülmesini şiddetle kınadıklarını belirterek, aydınların bir ülkenin lokomotifi olduğunu, devletin aydınını koruması gerektiğini söyledi.
Adana'da kitlesel yürüyüş
Adana'da da 500 kişilik bir kitle, sabah saatlerinden itibaren Cumhuriyet gazetesinin bürosu önünde toplanarak, katliamı kınayan sloganlar attı. Kitle daha sonra, Atatürk Caddesi üzerinden
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) önüne kadar yürüdü. Yoldan katılımlarla sayıları 1000'i bulan kitle sık sık "Çeteler halka hesap verecek", "Susma, sustukça sıra sana gelecek" sloganlarını haykırdı. ÇGC Başkanı Tamer Ünal, burada yaptığı konuşmada, saldırılara karşı herkesi bir araya gelmeye çağırdı.
ÖNCEKİ HABER

Anahtar Susurluk'ta

SONRAKİ HABER

'Susmayacağız, unutturmayacağız'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...