22 Ekim 1999 21:00

'Susmayacağız, unutturmayacağız'

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğrencileri, bombalı saldırı sonucu öldürülen hocaları Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı'yı ders verdiği sınıfta andılar.

Paylaş
'Susmayacağız, unutturmayacağız'
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğrencileri, bombalı saldırı sonucu öldürülen hocaları Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı'yı ders verdiği sınıfta andılar. Masasına karanfiller koyan ve hocalarının öldürülmesini kınayan konuşmalar yapan öğrenciler, Faili meçhul cinayetler aydınlatılmadıkça, devletni zan altında olacağını vurguladılar. Öğrenciler, siyasetçilere de tepki göstererek, "Mesajlarınızı ve koltuklarınızı da alarak kaçın kaçabileceğiniz yere kadar. Hepiniz ikiyüzlü ve yalancısınız" dediler.
Sınıfta yapılan anmanın ardından fakülte önünde, sınıfa sığmayan diğer arkadaşlarıyla buluşan öğrenciler, "Susma, sustukça sıra sana gelecek", "Susma, seyretme, yaşamına sahip çık" ve "Katiller halka hesap verecek" sloganlarıyla, suikaste öfkelerini dile getirdiler. Kışlalı'nın fotoğrafının yanında "Unutturmayacağız" ve "Susmayacağız" yazılı pankartlar taşıyan öğrenciler, 1923-1999 yılları arasında 19 ayda ortalama bir gazetecinin öldürüldüğünü hatırlatarak, bu topraklarda gazetecilerin ve aydınların hayatlarını sürdürebilmelerinin zor ve riskli olduğunu belirttiler.
Devlet zan altında
1948 yılında öldürülen Marco Paşa Dergisi'nin editörü Sabahattin Ali'nin katillerinin de hâlâ bulunmadığını, bulunmasını da beklemediklerini ifade eden öğrenciler, devletin cinayetlerin faillerini ortaya çıkarmadıkça zan altında kalan tek kurum olduğuna dikkat çektiler. Öğrenciler, "Biz bu faili meçhul cinayetin aydınlatılacağını düşünmüyoruz. Kimseden olayın aydınlatılacağına dair namus ve şeref sözü istemiyoruz. Böyle bir beklentimiz yok. Böyle beklentisi olanlara sesleniyoruz: Akrepten bal yapmasını bekleyenler ya aptaldır, ya akrep" diye konuştular.
İnsanların çok kolay katledildiği ve de faili meçhullerin sıradanlaştığı bir ülkede belleklerin canlı tutulması gerektiğini vurgulayan öğrenciler, "Suçluyuz. Bugüne kadar, kaybettiklerimizin hesabını sormadık, unuttuk" dediler.
'Hepiniz ikiyüzlüsünüz'
Öğrenciler, hiçbir düşüncenin silahla yok edilmediğini hatırlatarak, siyasilere güvenmediklerini şu sözlerle dillendirdiler: "Maskeli beyler! Çıkarın artık maskelerinizi ve mesajlarınızı ve koltuklarınızı da alarak kaçın kaçabileceğiniz yere kadar. Hepiniz ikiyüzlü ve yalancısınız."
Öğrenciler, bugün saat 10.00'da fakülte önünde buluşup, hocaları için düzenlenecek törene katılmak için sözleşerek dağıldılar.
Bu arada öğrenciler, fakülte kapısına koydukları masanın üzerine bir taziye defteri açtılar ve Kışlalı'nın yazdıklarını ve Kışlalı için yazılanları ve çizilenleri astıkları bir pano hazırladılar. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Bagfaş grevinde eylem günü
Petrol-İş Sendikası, Bagfaş Gübre Sanayii'nde 12 Ekim'de başlayan grevle ilgili çıkan yalan haberlere tepki gösterdi. Bugün bir de basın açıklaması yapacak olan Petrol-İş, kazanımın tüm halkın kazanımı olacağını vurgulayarak, Bandırma esnafı ve halkını Bagfaş işçisinin haklı mücadelesini desteklemeye çağırdı.
Bagfaş greviyle ilgili basında çıkan haberlerle ilgili Petrol-İş Bandırma Şubesi adına yazılı bir açıklama yapan Levent Balkış, sendikalı işçilerin grev kırıcılık yaptığı ve işverenin kendilerine 341 milyon lira ücret teklif ettiği yönündeki haberlerin, işveren ağzıyla yapılan gerçek dışı çarpıtmalar olduğunu vurguladı.
Haberler yapılırken kendilerinden hiçbir şekilde bilgi alınmadığını kaydeden Balkış, 21 sendikalı işçinin sendika kanunu gereği olarak fabrikada bulunduğunu ifade etti. Hiçbir Petrol-İş üyesinin grev kırıcılık yapmadığı belirtilen açıklamada, ayrıca işçilerin 341 milyonluk işveren teklifini geri çevirdikleri iddiasına da değinildi. Teklif edildiği söylenen ücretin her şeyiyle birlikte, giydirilmiş ücret olduğunu ifade eden Balkış, işverenin net teklifinin ancak 150 milyon lira olduğunu dile getirdi. Değil 341 milyon, 241 milyon net ücret için dahi hemen imza atmaya hazır olduklarını belirten Balkış, oldukça kârlı bir kuruluş olan Bagfaş gübre fabrikasının, aynı zamanda sektörde en düşük ücreti veren işyeri olduğuna da dikkat çekti.
Kâr adiyor, ama işçiye vermiyor
Petrol-İş Bandırma Şubesi adına yayınlanan ikinci bir bildiride de, Bagfaş'ın sektörün en kârlı fabrikalarından birisi olmasına karşın, burada çalışan işçilerin, 1999 yılı brüt ücretlerinin sadece 105 milyon olduğunun altı çizildi. Bu ücretin de sadece 75-80 milyonunun ellerine geçtiğini açıklayan Petrol-İş, oysa Akdeniz Gübre, Kocaeli Gübre gibi işyerlerinde brüt ücretlerin 417 ve 300 milyon olduğunu hatırlattı. Petrol-İş, taleplerinin diğer gübre fabrikalarının ortalaması kadar ücret almak olduğunu ifade etti.
Bugün eylem var
Ayrıca süren grev ve bu grevde ortaya çıkan sorunlarla ilgili çalışmalarına devam eden Petrol-İş Bandırma Şubesi, konuya ilişkin bir basın açıklaması yapma kararı da aldı. Kitlesel basın açıklaması, Bandırma Cumhuriyet Meydanı'nda bugün saat 15.00'te yapılacak.
ÖNCEKİ HABER

Karanlık güçler açığa çıkartılsın

SONRAKİ HABER

Ölümden sonra yaşam...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...