21 Ekim 1999 21:00

Ödüllü araştırmacı İÜ'den atıldı

Gökhan Malkoç İstanbul Üniversitesi'nin sağladığı bursla Amerika'da yüksek lisans ve doktora yaptı. Amerika'da "1999 OSA Genç Araştırmacı Ödülü" ve "Vision and Color Division's Genç Araştırmacı" ödüllerini alan Malkoç, ülkeye döndüğünde üniversitesi tarafından 'başarısız' bulunarak okuldan atıldı.

Paylaş
Ödüllü araştırmacı İÜ'den atıldı
Rojda İldan
Yüksek lisans için gittiği Amerika Birleşik Devletleri'nde iki ödül alan ve doktorasını aldıktan sonra Türkiye'ye dönüp kurumu olan İstanbul Üniversitesi (İÜ)'nde çalışmalarına devam etmek isteyen Gökhan Malkoç, İÜ'den 'başarısız olduğu' gerekçesiyle atıldı. Malkoç'un öğretmeni Prof. İsmail Alev Arık, üniversitelerde özellikle de bugünlerde öğretim görevlilerine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Niye böyle şeyler oluyor bir türlü anlayamıyorum. Niye böyle güçlü bir beyin kaybedilsin ki?" dedi.
Dört yıl burslu okudu
Malkoç, 1994 yılında YÖK'ün verdiği bursla araştırma görevlisi olduğu İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden ABD'ye yüksek lisans yapmaya gitti. Nevada Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde yüksek lisans yapan Malkoç, 1994-1998 yılları arasında devletten aldığı burslarla, 1998'den itibarense danışmanının bulduğu maddi destekle buradaki hayatını ve çalışmalarını yürüttü. Malkoç, Amerika'da yaptığı çalışmalardan ötürü "1999 OSA Genç Araştırmacı Ödülü" ile "Vision and Color Division's Genç Araştırmacı Ödülü"nü aldı. Dört gün önce İÜ Rektörlüğü'nün kendisini başarısız olduğu gerekçesiyle görevden aldığını öğrenen Malkoç, Amerikalılar kendisini 'yılın genç araştırmacısı' seçerken
İÜ Rektörlüğü'nün 'başarısız' diyerek atmasının ilginç olduğunu belirtti ve bu kararın ardında politik nedenlerin yattığını söyledi. Üniversite rektörlüğünün bugüne kadar kendisi için yapılan harcamaları da geri istediğini belirten Malkoç, "Şahsen herhangi bir maddi servetim yok. Benden istenen parayı ödeyebilmem imkânsız. Tek servetim bilgim ve kitaplarım. Ben borcumu bilgimle ve bilimimle ödemek istiyorum" dedi. Akademik İlişkiler Başkan Yardımcısı Prof. Osman F. Sertkaya'nın kendisine istifa etmesinin ve ABD'de kalmasının daha iyi olacağını ifade ettiğini söyleyen Malkoç, "Bu nasıl yöneticilik anlayamadım. Biz burada beyin göcünün ülkeye geri dönmesi için çalışıyoruz. Yöneticilerimiz ise bunun aksi için uğraşıyorlar" dedi.
İki bilim insanı
Nevada Üniversitesi Psikoloji Bölümü Deneysel Psikoloji Programı'nda yüksek lisans yapan Gökhan Malkoç, Amerika'da doktora derecesini aldıktan sonra Türkiye'ye dönmek ve Türkiye'de bugüne kadar olmayan bir bilim dalının "Color vision and Vision Science"ın (renk kurgusu ve görsel bilim) köklerini atmak istediğini belirtiyor. İzin verildiği takdirde Türkiye'de başarılı olacağına inandığını belirten Malkoç, "Buradaki hocam bana aldığım ödüllerden dolayı ABD'de çok kolay iş bulabileceğimi, fakat benim ülkeme dönüp öğrendiğim bilimi ve bilgiyi ülkemin insanlarına götürmek istememin çok yüce bir düşünce olduğunu söyledi" diyerek, iki bilim adamının karşılaştırmasını da yapıyor.
'Başarılı bir öğrenciydi'
Malkoç'un okuldan atılması haberi sadece Malkoç tarafından değil, Malkoç'un Türkiye'deki hocaları tarafından da tepkiyle karşılanıyor. Prof. İsmail Alev Arık, Gökhan Malkoç'un rektörlüğün iddia ettiği gibi başarısız olmadığını belirterek, "O, bizim çok başarılı bir öğrencimiz" diyor. Malkoç'un Rektör Bülent Berkarda zamanında YÖK'ün burslu öğrencisi olarak Amerika'ya gönderildiğini belirten Arık, Türkiye'deki üniversitelerde Malkoç gibi öğrencilere büyük ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, "Bu çocuk oralarda ödüller alan bir öğrenci, kendi çalışmaları da var üstelik. Akıllı bir devletin böyle bir öğrenciyi kapması gerekir" dedi.
"Onun işten çıkarılıp çıkarılmadığını bilmiyorum, ama çıkarılmışsa gerçekten de çok yazık olur derim. Müthiş üzülürüm böyle bir durumda. Çünkü bu çocuk çalışkandı, akıllıydı, farklı yetenekleri vardı. Daha önceden fen fakültesindeydi. Matematik ve fen temeli var. Asistanlığından çok memnundum ben. Burada kısa bir süre derslere girmişti, ama bütün öğrenciler onu çok sevmişti" diyen Arık, "Şeriatın kestiği parmak acımaz diye bir laf vardır bilirsiniz. Çok haklı bir neden varsa bir şey diyemeyiz. Ama niye böyle şeyler oluyor bir türlü anlayamıyorum. Niye böyle güçlü bir beyin kaybedilsin ki?" diyerek karara tepki gösterdi.
ÖNCEKİ HABER

Kristal-İş: Gürsan'a sendika girecek

SONRAKİ HABER

Yunanistanlı öğrenciler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...