19 Ekim 1999 21:00

Kavakçı olayında işler karıştı

Merve Kavakçı'nın DGM Başsavcısı Nuh Mete Yüksel tarafından evi basılarak gözaltına alınması girişimi, devletin tepesinden bile tepki topladı.

Paylaş
Kavakçı olayında işler karıştı
Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Nuh Mete Yüksel'in, türbanıyla TBMM'ye giren ABD vatandaşı Merve Kavakçı'yı gözaltına alma girişiminin ardından işler karıştı. Halen hukuki konumu ve milletvekili olup olmadığı konusunda netlik sağlanamayan Kavakçı'nın "resmen milletvekili dokunulmazlığına sahip olduğu" da bu olayla ortaya çıktı. Kavakçı'nın ifadesinin alınması vesilesiyle oluşan gerginlik şimdilik tatlıya bağlandı, ancak uzun vadede bu konu daha da karmaşık hale geldi.
Önceki akşam Yüksel'in "evde ifade alma" girişimi, Kavakçı'nın kapıyı açmaması ve FP'li milletvekillerinin çabası ile önlenmişti. Dün de Cumhurbaşkanı Demirel'den Başbakan Ecevit'e kadar bir çok kişi olayı protesto eden açıklamalar yaptılar.
Cumhurbaşkanı Demirel, Türkiye'nin hukuk devleti olduğunu belirterek, "Uygulayıcıların daha dikkatli olması lazım. Hukuk devletinin icaplarına tam uyulmasını istiyorum. Bu husustaki ikazımı yaptım" dedi.
Ecevit: Yadırgadım
Başbakan Bülent Ecevit ise, Kavakçı olayını TBMM çatısı altında çözdüklerini söyleyerek, artık daha fazla üstüne yürümeyi, gece geç vakit bir hanımı gözaltına almaya kalkışmayı ve bu işlemi bizzat DGM savcısının üstlenmiş olmasını son derece yadırgadığını belirtti. Kavakçı'nın yurtdışına çıkmasında hiçbir mahsur görmediğini kaydeden Ecevit, "üzücü" olarak nitelediği olayı yatıştırmak için Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ve İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın gerekli müdaheleyi yaptığını da dile getirdi. Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ise gazetecilerin bu konudaki sorularını yanıtsız bıraktı.
Öte yandan, Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel, kendisine yönelik eleştirileri yanıtsız bıraktı ve Ecevit'in "yadırgadım" sözü üzerine sadece, "Hiçbir diyeceğim yoktur. Sayın Başbakan'ın takdiridir" dedi.
FP: İfade dahi alamazsınız
FP Genel Başkanı Recai Kutan ise, olaya ilişkin olarak, "Merve Kavakçı milletvekilidir, ifadesini dahi alamazsınız" dedi. Sabah erken saatlerde TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut ile görüşen 20'ye yakın milletvekilinin de aralarında bulunduğu 60 civarında milletvekili ile makamında yarım saatten uzun süren bir görüşme yapan Kutan, Grup toplantısında yaptığı konuşmada sergilenen tutumu eleştirdi. Nuh Mete Yüksel'in "teröristlere reva görülen bir muamele"yi Kavakçı'ya yapmak istediğini kaydeden Kutan, yeri yurdu belli olan bir kişinin gece vakti gözaltına alınamayacağını söyledi.
Akbulut: Kavakçı milletvekili
Dünün şaşırtıcı gelişmesi ise TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'un, DGM Savcısı Yüksel'e Kavakçı'nın milletvekilliğinin Anayasa'da öngörülen kurallara göre düşürülmediğini, dolayısıyla milletvekili dokunulmazlığı bulunduğuna ilişkin bir yazı göndermesi oldu. Akbulut, daha önce de Kavakçı'nın dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle gönderilen fezlekeyi Başbakanlığa, "Türk vatandaşı olmadığı" için milletvekili sayılamayacağı gerekçesiyle geri göndermişti.
ANAP: Gündüz olsa iyi olurdu
ANAP Grup Başkanvekili Beyhan Aslan ise, gerginlik yaşanmaması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi. Aslan, "Türkiye hukuk devleti. Savcının elindeki belgeleri bilmiyorum. Ancak, gözaltına alma ya da soruşturma, zamanlama açısından önemlidi. Gündüz olsa iyi olurdu" dedi.
İHD de kınadı
Bu arada, İHD İstanbul Şubesi, DEP'li milletvekillerinin TBMM önünden yaka paça gözaltına alınmasını hatırlatarak, devletin muhaliflere yine aynı tahammülsüzlüğü gösterdiğini belirtti. İHD'den yapılan açıklamada, yapan Savcı da olsa, bu davranışın hesabının sorulmasını istedi.
ÖNCEKİ HABER

Stadiasmos yolu araştırılacak

SONRAKİ HABER

İzmit'te çadırkentler boşalıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...