20 Eylül 1999 21:00

Öğretmen atamaları yapıldı

İlk defa öğretmen olarak atanacak 46 bin 82 adaydan 28 bin 341'inin görev yerleri bilgisayar kurasıyla belirlendi. Adaylar, 27 Eylül'den itibaren göreve başlayabilir.

Paylaş
Öğretmen atamaları yapıldı
Öğretmen atamaları yapıldı. 28 bin 341 öğretmenin görev yerleri Milli Eğitim Bakanlığı'nca kurayla belirlendi.
Milli Eğitim Bakanlığı, 1999 atama dönemi öğretmen atamaları kurası çekildi. Kura töreni öncesinde Marmara Bölgesi'ni etkileyen depremde yaşamını yitiren öğretmenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Artık kura çekilmeyecek
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Bener Cordan, kura töreninde yaptığı konuşmada öğretmen atamalarının son kez bilgisayar kurasıyla gerçekleştirildiğini belirtti. Devlet memurluğuna atamalarla ilgili yönetmelikte değişiklik yapıldığını hatırlatan Cordan, "Görünen o ki bundan sonra öğretmen adayları da devlet memurluğu sınavına girecek. Daha sonra öğretmenlik için başvuru yapacak ve atanacak" dedi. Öğretmen yetiştirme sisteminde YÖK'le birlikte yeni bir düzenleme yapıldığını kaydeden Cordan, bu sistemin sonuçlarının 2005 yılından itibaren alınacağını belirtti. Her üniversiteden mezun olanın öğretmen olamayacağını vurgulayan Cordan, "Öğretmenlik için bir bilgiyi bilmek yeterli değil. Matematik bilmek, matematik öğretmenliği için yeterli değildir. Öğrenmeyi öğretebilmek, öğrenme kanallarına ulaşmayı bilebilen kişiler öğretmen olmalıdır. Artık üniversitelerin her bölümünden mezun olan öğretmen olamayacak. Bu bir kez yapıldı. Hangi alandan mezun olanların öğretmen olacağı bellidir ve bu sistem sürecektir" diye konuştu. Sertifika programlarının daha da geliştirileceğini kaydeden Cordan, "17 saatlik sertifika programıyla uzmanlığın en gerekli olduğu sınıf öğretmenliğinin yapılması mümkün değil. Bunun içeriği daha da genişletilerek sürdürülecek. Bu öğretmenlik mesleğinin gücünü ve saygınlığını korumak için gerekli" dedi.
Başvuru oranı
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Hüseyin Acar da, atamalarla ilgili bilgi verdi. 1999 atama dönemi için 45 branşta 30 bin öğretmen alımının öngörüldüğünü belirten Acar, atamalar için 50 bin 438 adayın başvuru yaptığını, güverte branşında başvuru olmadığını bildirdi.
İptal edilen başvurular
Adayların başvuru belgelerinde yapılan inceleme sonucunda, 1872 adayın başvurusunun iptal edildiğini bildiren Acar, en fazla başvurunun 17 bin 100 ile sınıf öğretmenliğine olduğunu kaydetti. Kuraya devlet memurluğuna ilk kez atanacak 46 bin 82 öğretmen adayının girdiğini belirten Acar, adayların öncelikle branşlarında ayrılan kontenjan ölçüsünde tercih ettikleri illere atanacağını, tercih dışında atanmayı istemeyenlerin ise atamalarının yapılmayacağını bildirdi.
Göreve başlayacaklar
İlk defa devlet memurluğuna atanacak 46 bin 82 adayın katıldığı kura sonucunda 28 bin 341 öğretmen tercihleri doğrultusunda bir ile atanırken, tercihleri dışında atanmak istememeleri nedeniyle 1659 kontenjan boş kaldı. Atamaları yapılan öğretmenlerin branşlar bazında sayıları bu akşama kadar valiliklere bildirilecek ve atama emirleri adaylara hafta sonuna kadar postayla ulaştırılacak. Adayların görev yerleri süratle belirlenecek, ataması yapılan adaylar resmi tebligatı beklemeksizin atandıkları illerin Milli Eğitim Müdürlüklerine 27 Eylül tarihinden itibaren atamaya esas belgeleriyle birlikte başvurarak göreve başlayabilecek. Resmi tebligatı aldıkları halde 15 gün içerisinde göreve başlamayanların atamaları iptal edilecek.
Internet adresi
Adaylar atama sonuçlarını Milli Eğitim Bakanlığı'nın "www.meb.gov.tr" Internet adresinden başvuru numaralarını girerek öğrenebilecek. Hüseyin Acar, açıktan kurumlar arası nakil ve emekli dönüşü atama başvurularının önümüzdeki günlerde değerlendirileceğini bildidi.
Acar, başvuruların belirlenen 30 bin kontenjanın üzerine çıkması doğrultusunda 5000 yeni kadro istendiğini, kadro alınması durumunda kurada atanamayan öğretmen adayları için yeniden kura çekileceğini bildirdi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Dünya Bankası stand-by istiyor
Türkiye'nin uluslararası piyasadan kredi alabilmesi için bir stand-by imzalaması gerektiğini savunan Dünya Bankası'nın Türkiye'den sorumlu baş ekonomisti James Parks, Türkiye'nin "yapısal reformları" sürdürmesi durumunda, Dünya Bankası'nın türlü kredi desteğini vereceğini de vurguladı.
Dünya Bankası'nın Türkiye'den sorumlu baş ekonomisti James Parks, IMF ile yapılacak olan bir stand-by anlaşmasının dışarıya karşı önemli bir sinyal olacağını söyledi. Parks ayrıca sosyal güvenlik ve uluslararası tahkimi de hatırlatarak, "yapısal reformlar"ın sürdürülmesi halinde her türlü kredinin de devam edeceğini belirtti. Parks, şöyle devam etti: "Tarım reformu ve bankacılık sektörü reformu da çok önemli ve yapılması gereken reformlar. Özellikle tarım reformu, tarımın kamu finansmanı üzerindeki yükünü hafifletmekle kalmayacak, tarımın gelişerek daha verimli olmasına da katkıda bulanacak. Türkiye'nin, yapısal reformları sürdürmesi durumunda, biz de Banka olarak, Türkiye'ye SAL (Yapısal Uyum Kredisi) kredisi dahil gerekli yardımları yapmaya hazırız."
Parks ayrıca, Türkiye'nin IMF ile üzerinde anlaşmaya vardığı ekonomik hedeflere sadık kalmasının da önemli olduğunu savundu.
ÖNCEKİ HABER

Türkiye'ye Kenan Bilgin sorgusu

SONRAKİ HABER

Olmak ya da ol(a)mamak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa