13 Eylül 1999 21:00

Deprem yine vurdu

17 Ağustos'ta yaşanan 7.4 şiddetindeki depremin ardından Marmara dün yine 5.8 büyüklüğünde bir depremle sallandı. Ölümlerin yaşandığı, çok sayıda binanın yıkıldığı depremde, yüzlerce kişi de panik nedeniyle yaralandı.

Paylaş
Deprem yine vurdu
17 Ağustos'ta yaşanan 7.4 şiddetindeki depremin ardından, Marmara Bölgesi bir kez daha büyük bir depremle sarsındı. Saat 14.58'de yaşanan İzmit merkezli 5.8 şiddetindeki depremde, ilk bilgilere göre Kocaeli ve İstanbul'da bazı binalar çöktü, ölümler yaşandı. Halkın panik halinde sokaklara çıkmasına neden olan depremde, iletişim hatları yine çöktüğü için uzun süre sağlıklı bilgi alınamadı. Merkez üssü Kocaeli'nin yanı sıra, İstanbul, Bursa, Adapazarı'nda etkili olan ve İzmir, Ankara ve birçok ilde hissedilen deprem, büyük heyecan yarattı. Deprem sırasında camdan atlayan çok sayıda kişi yaralandı.
Kocaeli merkez, Körfez ilçe ve Gölcük'te hasarlı durumda olan ve boşaltılan binalar yıkıldı. Deprem sırasında yaralanan çok sayıda kişi çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı.
Gölcük'ün Çiftlik Mahallesi ile Değirmendere beldesi Yüzbaşılar semtinde hasarlı durumda bulunan 3 bina ile Çiftlik Mahallesi'ndeki Filizkent Sitesi'nde hasarlı bir binanın yıkıldığını belirten yetkililer, binada hasar tespit çalışması yapmakta olan ve sayıları henüz bilinmeyen görevlilerin enkaz altında kaldığını bildirdiler. Apartman altından sesler geldiği, bu kişilerin canlı olduğu, kurtarma çalışmalarına başlandığı belirtildi.
Deprem sırasında vatandaşların büyük panik yaşadığı İzmit`te binalar ve işyerleri boşaldı, kurum ve kuruluşlar tatil edildi. Sarsıntı nedeniyle korkan vatandaşlar araçlarına binerek D-100 karayoluna çıktığı için Kocaeli ile Körfez ilçe arasında trafik kilitlendi.
Kriz merkezlerince ve belediye hoparlöründen yapılan anonslarla halkın paniğe kapılmaması istenirken, depremin artçı olduğu ve doğal görülmesi gerektiği duyuruluyor. Bu arada, kentte deprem nedeniyle elektrik kesildi, telefon görüşmeleri de yapılamadı.
İlk bilgilere göre, Derince'de de kullanılan bir market ile çok sayıda hasarlı bina çöktü. Ölüm yaşandığı ifade edilen Derince'den ayrıntılı bilgi alınamadı. Gölcük'te ise Çiftlikköy ve Değirmendere'de hasarlı binaların yıkıldığı bildirildi.
İstanbul'da bina yıkıldı
İstanbul Laleli'de bir otel ve yanındaki bina yerle bir oldu. İstanbul Güneşli'de de 8 katlı bir bina çöktü. Binanın enkazına çok sayıda ambulans gönderilirken, ölü ve yaralı sayısı konusunda kesin bir bilgi edinilemedi.
Adapazarı
Adapazarı'nda valilik binası ve diğer kamu binaları depremin hemen ardından hızla boşaltılırken, kentte uzun süre ambulans sirenleri yankılandı. Valilik yetkilileri kriz masasının yanındaki konteynerde geçici olarak çalışmaya başlarken, polis telsizlerinden, özellikle binalardan atlamalar sonucu meydana geldiği öğrenilen yaralanmalar için ambulans istekleri yoğunlaştı. Adapazarı'nda, depremle birlikte kendini sokaklara atan vatandaşlardan birbirlerine sarılarak ağlayanlar, yakınlarına haber vermek için telefonlara koşanlar gözlendi.
Yalova
17 Ağustos depreminin büyük hasara yol açtığı illerden Yalova'da, 5.8 büyüklüğündeki deprem herkesin panik halinde sokaklara dökülmesine neden oldu. Çok sayıda kişinin kaçmak için kendini camdan attığı, bayılanlar olduğu bildirildi. Telefonların kesilmesi nedeniyle hiçbir yerle telefon iletişimi kurulamayan Yalova'da, trafiğin kilitlenmesi de dikkat çekti. İlk bilgilere göre, Yalova merkezinde ciddi bir hasar meydana gelmedi. Merkez üssü Kocaeli olan 5.8 büyüklüğündeki deprem, İzmir ve çevresinde de hissedildi. Sarsıntı, İzmir ve çevresinde oturan vatandaşlarda heyecana yol açtı. Alınan ilk bilgilere göre, deprem nedeniyle herhangi bir can ve mal kaybı olmadı.
İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Barka, dünkü depremin, 17 Ağustos`ta meydana gelen depremin beklenen artçı sarsıntılarından biri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Barka, aynı büyüklükte olmasa bile artçı sarsıntıların bir süre daha devam edeceğini kaydetti.
Selanik: Bir anlık şiddet 6.8
Merkez üssü İzmit olan 14.58'deki depremi kaydeden dünyadaki merkezlerden Yunanistan'ın Selanik kentindeki Yer Dinamiği Enstitüsü, bu sarsıntının "Richter ölçeğine göre bir anlık büyüklüğünün 6.8'e ulaştığını" açıkladı. Fransa'nın Strasbourg Rasathanesi ise, depremin aletsel büyüklüğünün "yaklaşık 6" olduğunu bildirdi. Rasathane, sarsıntının merkez üssünün, Adapazarı'nın 30 km batısında İzmit yakınlarında olduğunu kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Meysu'da grev 332. gününde

SONRAKİ HABER

Yargıtay Başkanı eleştirilere sert çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...