5 Eylül 1999 21:00

Türkiye, insanlık tarihi açısından önemli

Türkiye, insanlık tarihi açısından önemli
İngiltere'deki Manchester Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Stuart Campbell, Türkiye'nin arkeolojik kazı ve araştırmalar açısından önemli bir ülke olduğunu söyledi.
Mezopotamya kökenli bir kültür olan Halaf kültürüne ilişkin bilimsel çalışmalarıyla ünlenen Dr. Campbell, ''İnsanların geçmişteki yaşamlarının doğru ve eksiksiz bilinmesine Türkiye'deki bilimsel çalışmaların sonuçlarının önemli katkı yapacağına inanılıyor" dedi.
Türkiye'nin, arkeologların en fazla ilgi duydukları birkaç ülkeden biri olduğunu anlatan Dr. Campbell, şöyle devam etti: ''İnsanların, ilk kez yerleşik düzene geçtiği, hayvanları evcilleştirerek, toprağı işleyerek tarımsal üretime başladığı coğrafyaya çok yakın olması, arkeologların dikkatini Türkiye'ye çekiyor. Türkiye'deki çalışmalarımız sırasında yabancı dil bilen eleman bulmakta sıkıntı yaşıyoruz, ama bu çok önemli bir sorun da değil. Böyle olunca çok yavaş ve yetersiz düzeyde de olsa biz Türkçe, elemanlarımız da bir yabancı dil öğrenmek zorunda kalıyor. Bu arada, kazı için gelen arkeologlar, Türkiye'nin ve Türk toplumunun başka ülkeler ve toplumlar tarafından tanınmasına da katkıda bulunuyor."
Daha iyi korunmalı
Dr. Campbell, İran ve Irak'ta kazı ve araştırmalar yaptığını, 2 yıldan bu yana da Kahramanmaraş'taki Domuztepe Höyüğü'nde çalıştığını bildirdi.
Türkiye'nin hiçbir ülkenin sahip olmadığı kadar çok höyüğe sahip olduğuna işaret eden Dr. Campbell, ''Toprak yığını olarak görülen höyüklere değer verilmiyor. Oysa höyükler, insanların geçmişine ait zengin bilgi ve bulgu vermeye aday çok değerli ve iyi korunması gerekli çok değerli bilimsel hazinelerdir" diye konuştu.
Dr. Campbell, Türkiye'de höyüklerin iyi korunamadığını gözlediğini ve üzüldüğünü belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: ''Çok höyüğe sahip olmak onların önemini azaltmamalı. Höyüğün yapısını bozacak biçimde tarımsal üretim yapıldığını gördüm.
Bu arada, Türkiye hızlı gelişen bir ülke. Su tutulmaya başlanacak barajlarda göl altında kalacak höyüklerdeki çalışmaların bir an önce yapılması gerekiyor. Gördüğüm diğer olumsuzluk ise höyüklerden toprak alınıp yapı malzemesi olarak kullanılmasıdır. Bu iki sorun kadar önemli olmasa da yaşanan şiddetli erozyon da bir diğer sorun. Bu sorunların önlenmesi için çaba sarf etmenizi çok isterim."

Evrensel'i Takip Et