13 Ağustos 1999 21:00

Genel grev coşkusu tüm yurtta

Genel grev, Türkiye'nin dört bir yanında büyük katılımla gerçekleştirildi. İşçi ve emekçiler, tahkime ve sosyal güvenlik yasa tasarısına izin vermeyeceklerini haykırdılar.

Paylaş
Genel grev coşkusu tüm yurtta
13 Ağustos genel grevi, Türkiye'nin dört bir yanında büyük katılımla gerçekleştirildi. İşyerlerinde bir araya gelen işçi ve emekçiler, daha sonra bir araya gelerek tahkime ve sosyal güvenlik yasa tasarısına izin vermeyeceklerini haykırdılar. "Tahkim vatana ihanettir", "Mezarda emekli olmayacağız", "Vur, vur inlesin, kurtlar kuşlar dinlesin", "Direne, direne kazanacağız" sloganları atan işçi ve emekçiler, bazı yerlerde yarım gün, birçok yerde ise tam gün işbıraktı.
Aydın / Çorum
Aydın'da Tes-İş, Belediye-İş vizite eylemi yaparken, Yol-İş işbıraktı. Belediye-İş üyesi işçiler işyerinde toplanarak, yürüyüş yaptı. Fen işleri şantiyesinde çalışan 500 işçi, 5 kilometre yürüyerek, belediyenin önünde diğer birimlerden gelen işçilerle buluştular. Belediye idaresi, işçilerin vizite kâğıtlarını imzalamadı. Tüm Bel-Sen üyesi kamu emekçileri ile birleşen işçiler, buradan SSK Hastanesi'ne yürüdüler. Burada diğer işçilerle birleşen kalabalığa, Türk-İş Aydın İl Temsilcisi Kaşif Güney bir konuşma yaptı.
Çorum'da genel grev Türk-İş'e bağlı sendika şube ve temsilciliklerinde pasif eylem biçimine dönüştürüldü. Her şubeyi arayarak pasif eylem yapılmasını isteyen Türk-İş merkez yöneticilerine rağmen, Çorum Şeker-İş şubesinde örgütlü bulunan şeker fabrikası işçileri, kent girişinden SSK hastanesine kadar yürüdüler. 250 emekçinin katıldığı eylemde işçiler hastahaneden vizite aldılar. Öte yandan Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 73 No'lu şube şefliğine bağlı, 75 işçi, köy hizmetlerine bağlı 600 işçi öğleye kadar işbıraktı. Dodurga Alpagut madenlerinde çalışan ve Maden-İş sendikasına bağlı işçiler ise eyleme iş yavaşlatma şeklinde katıldı. Çorum belediyesisinde çalışan Belediye-İş üyesi 500 temizlik işçisi, 1saatlik işbırakma eylemi yaparken eylemin bir gün işbırakma şeklinde yapılmamasına tepki gösterdiler. Eyleme Eğitim-Sen yöneticileri ve EMEP il ve ilçe başkanları da katılırken, KESK'in yapacağı eyleme çağrı yapıldı. KESK Şubeler Platformu da, Saat Kulesi Havuzlu Park'ta 12.30 ve 13.30 arası 1 saatlik oturma eylemi yaptı. Eyleme işçiler ve EMEP'liler de katıldı.
Yalova / Trakya
Yalova'da Köy Hizmetleri'nde çalışan işçi ve memurlar, sabah saatlerinde iş bırakarak SSK Dispanseri önünde alkış ve sloganlarla toplandılar. Burada Haber-Sen üyeleriyle birleşen işçi ve emekçiler, "Vur, vur inlesin, Ankara dinlesin", "İşçi, memur el ele, genel greve", "Mezarda emekli olmayacağız", "Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz", "Tahkim vatana ihanettir" sloganlarını attılar.
Edirne ve Tekirdağ'daki işçi ve memurlar da, bir günlük işbırakma ve viziteye çıkma eylemi yaptı. Eylem sırasında, belediyede hizmetler durdu, otobüs seferleri yapılamadı.
Konya / Aksaray
Konya'da, saat 09.30'da, Zafer Meydanı'nda toplanan işçiler, yürüyerek, Meram Yeni Yol'daki SSK Hastanesi'ne geldiler. Yürüyüşte, işçiler, "Vatandaş uyuma, kurda kuşa yem olma"', "Vur, vur inlesin, hükümet dinlesin'', ''Hükümet şaşırma, sabrımızı taşırma'', ''Yaşar Okuyan, canımıza okuyan'' sloganları attılar. Araç sürücüleri korna çalarak, halk da alkışlarla yürüyüşçülere destek verdiler. İşçiler, MHP İl binası önünden geçerken de "Hükümet istifa" diyerek slogan attılar. Hastaneye gelen işçiler, ''Sosyal güvenlik yasa tasarısı bizi hasta etti'' diyerek, viziteye çıktılar. Konya'da şehir içi otobüs ve tramvay seferlerinde de aksamalar meydana geldi. Aksaray ve Karaman'da da toplu vizite eylemi yapıldı; iki kentte şehir içi ulaşımında aksaklıklar yaşandı. Çankırı'da da işçi ve memurlar, toplu viziteye çıktı.
Niğde / Hatay / Uşak
Niğde'de Yol-İş'e bağlı Köy Hizmetleri ve Karayolları işçileri ve Şeker Fabrikası'nda çalışan Şeker-İş üyeleri ile KESK'e bağlı Eğitim-Sen Tüm, Bel-Sen, Enerji Yapı Yol-Sen üyeleri işbıraktılar.
İşbırakan işçi ve emekçiler, Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü önünden SSK Hastanesi'ne kadar yürüdüler. 1200 kişinin katıldığı yürüyüş sırasında, sık sık slogan atan emekçilere çevreden de destek ve katılım oldu. Yürüyüş sırasında polisin engel çıkarmasına topluluk, oturma eylemiyle yanıt vererek yürüyüşe devam etti. Daha sonra SSK Hastanesi önünde yapılan vizite eylemi sonunda yürüyüş sona erdi. Yürüyüşe EMEP üyeleri de destek verdi. Yürüyüş sonunda işçi ve emekçiler bir günlük işbıraktıklarını açıklayarak dağıldılar.
Hatay'da ise eyleme 1000'i aşkın emekçi katıldı. Platforma bağlı Türk-İş, KESK, Kamu-Sen, Memur-Sen ve TTB'li emekçilerden oluşan 1000 kişilik eylem Merkez PTT binasının yanında gerçekleştirildi. Eylemde platform adına Yol-İş Temsilcisi Abdüllillah Özgün bir açıklama yaptı.
Uşak'ta demiryolu işçi ve memurları, Devlet Hastanesi, SSK Hastanesi ve sağlık ocakları emekçiler, TEDAŞ Köy Hizmetleri, Karayolları, Şeker Fabrikası işçileri, orman işçileri ve memurları, Belediye işçileri ve memurları sabah saatlerinde Devlet Hastanesi önünde toplandı. Burada SES Uşak Şube Başkanı İlknur Gülbey eylemle ilgili bir açıklama yaptı. Sık sık slogan atan emekçiler buradan Atatürk Heykeli'ne kadar süren bir yürüyüş yaptılar. Heykel önünde sayıları 500'ü bulan emekçiler "Tahkim vatana ihanettir", "İşçi memur el ele genel greve" sloganlarını attılar.
Antalya / Kırşehir / Eskişehir
Antalya'daki eylem Türk-İş'e bağlı sendikaların vizite eylemiyle başladı. 1000'i aşkın emekçinin katıldığı SSK önündeki vizite eylemine KESK'e bağlı sendikalar ve Tabipler Odası da destek verdi. Buradan Defterdarlık'a doğru yürüyüşe geçen işçi ve emekçiler, yol boyunca "Mezarda emekli olmayacağız", "Vur vur inlesin, kurtlar kuşlar dinlesin", "Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz" sloganlarını attılar. Defterdarlık önündeki eylem konuşmaların ardından halaylarla sona erdi.
Türk-İş'e bağlı Hava-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Alim Yılmaz, ülke genelindeki ''bir günlük işbırakma eylemi'' kararının kendilerine dün saat 23.00'te bildirildiğini belirterek, ''Tarifeli uçakları havada bırakamayız. Karar bize 5 saat önce bildirilseydi, uçak seferlerinin tümü iptal edilirdi. Kararın önceden bize bildirilmemesi, bizi zor durumda bıraktı" dedi. Ayrıca, turizm alanında örgütlü sendikalar, sektörde yaşanan kriz nedeniyle Emek Platforumu'nun bir günlük işbırakma eylemine "fiziki olarak katılamadıklarını, ancak ruhen katıldıklarını" açıkladılar.
Bir günlük işbırakma eylemi Kırşehir'de de gerçekleştirildi. SSK Hastanesi önünde yapılan eyleme 350 kişi katıldı. Özellikle SSK, Tedaş, Köy Hizmetleri ve Karayolları işçilerinin katıldığı, diğer kurumlarda çalışan işçi ve emekçilerin de iş yavaşlatarak destek sunduğu eylemde, emekçi düşmanı hükümete asla boyun eğilmeyeceğine vurgu yapıldı.
Eskişehir'de de işçiler, işbırakarak viziteye çıktı. Şeker Fabrikası ve Şeker Makina'da örgütlü Şeker-İş'e üye 500 işçi, SSK Odunpazarı Dispanseri'ne kadar yürüyerek viziteye çıktı. Yol boyunca halkın destek verdiği işçiler, doktorun 'işbaşı' vermesi üzerine işyerlerine döndüler. Yol-İş'e bağlı işçiler de sabah 70 kişilik bir grupla SSK Odunpazarı Dispanseri'ne viziteye çıktı. Aynı sendikaya bağlı 50 kadar işçi de, SSK Tepebaşı Hastanesi'nde viziteye çıktı. Bu arada BTS ve Türk Ulaşım-Sen'e üye kamu çalışanları ve işçiler üç ekspres ve yedi yük trenini sefere çıkarmadı. SSK Tepebaşı Hastanesi'nde de SES üyeleri tahkim ve sosyal güvenlik yasa tasarısına karşı basın açıklaması yaparken, Belediye-İş'e üye Tepebaşı ve Odunpazarı Belediyelerinde çalışan işçi ve memurlar da iş yavaşlattı.
Kayseri / Sakarya
Kayseri'de karayolları, Köy Hizmetleri, DSİ, Soley Havlu, Enerji Yapı Yol-Sen, Öziplik-İş ve Hizmet-İş çalışanları vizeteye çıkarak işbıraktı. DİSK Genel İş işbırakırken, vergi dairelerinde hayat durdu. Harb-İş 12 saat süreyle işbırakacağını açıklarken, hastanelerde iş yavaşlatıldı. İşbırakmalar nedeniyle polisin yoğun önlem aldığı Kayseri'de, Hizmet-İş Sendikası Şube Başkanı Rahmi Yavuz ile Şube Sekreteri Sadettin Elmastaş'ın gözaltına alındığı öğrenildi.
Sakarya'da Adapazarı ve Örenler belediyelerinde çalışan 750 işçi, işbırakma eylemi gerçekleştirdi. Yarım gün süren işbırakma nedeniyle belediye otobüsleri çalışmadı. DSİ, YSİ, köy hizmetleri, orman işletmesi, şeker fabrikası işçileri ve belediye işçileri ayrı ayrı yürüyerek, toplu vizite eylemi yaptılar ve işbıraktılar. Vizite eylemine toplam 2150 işçinin katıldığı öğrenildi. Goodyear ve Toprak İlaç fabrikalarında çalışan Lastik-İş'e bağlı işçiler de işbıraktı. KESK'in Demokrasi Çeşmesi'nde yaptığı oturma eylemine, T. Harb-İş, Özçelik-İş, Hizmet-İş yöneticileri ile EMEP ve ÖDP de katıldı.
Çanakkale / Bolu / Sivas
Çanakkale Emek Platformu üyesi yaklaşık 2000 emekçi, sabah saatlerinden itibaren işbırakarak Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Platform adına konuşan Tüm Sosyal-Sen Şube Başkanı Elveda Demirtaş, grevin bir uyarı eylemi olduğunu dile getirdi. Demir, yasa tasarılarının geri alınmaması halinde eylemlerin süreceğini duyurdu. Sık sık, "Tahkim vatana ihanettir", "İşçi, memur el ele genel greve" sloganları atan emekçiler, hükümeti protesto ettiler. Öte yandan Tekel Genel Müdürlüğü'nün işçilerin eyleme katılmaması için bir genelge yayınladığı ancak işçilerin bunu dikkate almadığı bildirildi.
Bolu ve Düzce'de Türk-İş'e bağlı Belediye-İş şehiriçi otobüsleri çalıştırmayarak, SSK Hastanesi'ne yürüdüler. Belediye işçilerine karayolları işçileri de destek verdi. KESK Bolu Şubeler Plaformu'da Karacasu Hastanesi'nde sevk eylemi düzenlediler. Düzcede ise Anlaş, Çelikyay, Erciyes Boru, Belediye işçileri, karayolları işçileri eylem yaptılar. Bolu ve Düzcede Türk-iş'e bağlı Türk Metal Sendikası, Basın-İş, Çimse-İş ve Ağaç-İş örgütlü oldukları yerlerde Emek Platformu karalarına uymadılar. İşçiler fabrikalarda çalıştılar.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde sabah saat 08.30'da yaklaşık 150 sağlık emekçisi işbıraktı. Saat 12.00'ye kadar poliklinikler önünde davul zurna eşliğinde halaylar çeken emekçiler, saat 12.00'den sonra da temsilcilik önünde oturdu. Hastane genelinde tehditlere rağmen işbırakma oranı yüzde 50'yi buldu.
ÖNCEKİ HABER

İhanete karşı sürekli eylem

SONRAKİ HABER

EMEP: Mücadele sürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...