25 Mayıs 1999 21:00

Mehter'den Mozart'a

Akbank, yepyeni ve ilginç bir kültür sanat projesine daha imza atarak, 18. yüzyıl"Oryantalizm" teması altında Osmanlı müziğinin Batı'yı Klasik dönemden bugüne...

Paylaş
Mehter'den Mozart'a
Akbank, yepyeni ve ilginç bir kültür sanat projesine daha imza atarak, 18. yüzyıl"Oryantalizm" teması altında Osmanlı müziğinin Batı'yı Klasik dönemden bugüne nasıl etkilediğiniortaya koyan "Ala Turca - Mehter'den Mozart'a" konserler dizisini, 26-30 Mayıs tarihlerindeTophane-i Amire'de gerçekleştirecek.
Geçen yıl "Akbank Aya İrini Bach Günleri"nde olduğu gibi, evrensel sanatı Türkiye tarihiçerçevesinde ele alan ve zaman ile mekanın konuya uygun bir şekilde kaynaştığı yepyeni bir projeolan ve Sanat Yönetmenliğini Cem Mansur'un üstlendiği "Alla Turca - Mehter'den Mozart'a" birçokilkleri de sanatseverlere yaşatacak.
Akbank Oda Orkestrası, tarihi atmosferi ile ilk kez kapsamlı bir müzik etkinliğine kapılarını açanTophane-i Amire'de düzenlenen "Alla Turca"nın açılış konserine Yeniçerilerin Viyana kapılarındançekilirken Kremsmünster Manastırında bıraktıkları çalgılardan etkilenerek birkaç eser yazan ve"Alla Turca" akımının öncülerinden sayabileceğimiz Johann Joseph Fuw'un "Yeniçeri Senfonisi"ile başlayacak.
Akbank Oda Orkestrası, festivalın açılış konserinde ayrıca mehter esinli klasik müziğin en sevileniki eseri, solit Suna Kan yorumuyla Mozart'ın "Türk Konçertosu" ve Haydn'ın "Askeri Senfonisi"nide seslendirecek.
"Alla Turca"da 29-30 Mayıs tarihlerinde, yaşanacak bir diğer ilk ise, "Saraydan Kız Kaçırma"operasından önce yazılmış ve onun gibi Osmanlı Sarayı ve hareminde geçen ve 5 solist ve 1anlatıcı tarafından, Türkiye'de bütünüyle ilk kez seslendirilecek olan Mozart'ın "Zaide" Operası.Mozart'ın olgunluk çağının ilk sahne eseri "Zaide" Operası'nı Tophane-i Amire'de konser şeklindeseslendirecek uluslararası ekibin başında son yıllarda adından sık sık söz ettiren gençsanatçılardan soprano Anna Ryberg geliyor.
"Alla Turca" kapsamında 27 Mayıs tarihinde ünlü caz sanatçımız Okay Temiz ve Mehteran'ınbirlikte vereceği konser, genelde müzelik muamelesi gören bu renkli geleneğimizin yaşayan veçağdaş bir müzikle birlikte varolabileceğini kanıtlayacak.
28 Mayıs akşamı ise Amerika'da başarılı çalışmalarıyla ilgi uyandıran Mercan dede Ensemble'nin,caz müziğinin büyük ustalarının da yer alacağı, Osmanlı müziğinden hareketle ortaya çıkan müzikanlayışını ve Osmanlı'nın felsefesini sergileyeceği konser yer alacak.
"Alla Turca - Mehter'den Mozart'a" konserler dizisinin ziyaretçileri, Bedri Baykam'ın 1987 yılındanbu yana İstanbul'da sergilenmeyen "Ingres, Gerome, Bu Benim Hamamım" adlı dev boyutluçalışmasını da Tophane-i Amire'de görebilecekler. Ayrıca festival boyunca, Ottomania Galerisi'neait batılı ressamların gözüyle 17-19. yüzyıl Osmanlı Gravürleri de sergilenecek.
"Alla Turca" gibi içerikli ve ilkelerle dolu bir etkinliği kaçırmak istemeyen sanatseverler, festivalbiletlerini, 6 milyon, 4 milyon ve öğrenciler için 3 milyon TL. fiyatlarla, Vakkorama Taksim,Akmerkez ve Suadiye mağazaları, Megavizyon Capitol, Caroussel ve Beyoğlu mağazaları ileAksanat'ta bulabilecekler.
ÖNCEKİ HABER

Tango: Tarihi dansla anlatmak

SONRAKİ HABER

Öykünün sınırı nedir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...