05 Haziran 2015 07:31

'HDP'li Öğe'nin öldürülmesi planlı bir infazdı'

Bingöl'de HDP anons aracının şoförü Hamdullah Öğe'nin araçtan indirilip taranarak infaz edildiği olayla ilgili ulaşılan yeni bilgiler, infazın organizeli ve planlı olduğunu gösteriyor. Öğe ile birlikte seçim çalışması yapan 8 HDP'li, pusu kurularak yapılan infazdan hemen önce araçtan inmeseydi katledilecekti. Olay yerinden 2 kilometre önce Öğe'nin kullandığı araçtan inen Süleyman Tiryaki, 'Sırtına o kadar çok mermi sıkılmıştı ki altındaki taşlar bile parçalanmıştı' dedi.

Paylaş

Bingöl Karlıova'da iki aydır kendisine ait HDP seçim anons aracının şoförlüğünü yapan Hamdullah Öğe'nin araçtan zorla indirilerek götürüldüğü yol kenarındaki kayalık alanda infaz edilmesine dair ulaşılan yeni bilgiler, katliamın planlı olduğunu doğruluyor. Seçim çalışması dönüşünde 8 partili ile birlikte Karlıova ilçe merkezinden çıkıp ailesiyle ikamet ettiği Karahamza köyü yoluna giren Öğe, diğer partilileri yol üzerinde bulunan 3 köyde peş peşe indirip yoluna devam ettiği son köyden sadece 2 kilometre uzaklıkta kurulan pusuya düşürülerek katledildi. Araçtan inmemiş olmaları halinde diğer 8 kişi de Öğe gibi pusuya düşürülüp infaz edilecekti.

Bingöl Karlıova'da iki aydır kendisine ait HDP seçim anons aracının şoförlüğünü yapan Hamdullah Öğe'nin uğradığı silahlı saldırı sonrası infaz edilmesine dair ulaşılan yeni bilgiler, aslında bir katliamın planlandığını ortaya koydu. Plana göre, kurulan pusuda daha fazla kişi katletmekti. Ancak araçta bulunan kişilerin pusu kurulan noktaya gelinmeden araçtan inmeleri çok sayıda kişinin katledilmesinin önüne geçti.

Her gün olduğu gibi o gün de ilçeye bağlı köy ve mezralarda seçim çalışması yürüten, aralarında akrabalarının da bulunduğu 8 partili ile birlikte akşam saatlerinde anons aracıyla Karlıova ilçe merkezinden çıkan Öğe, uzun yıllardır ikamet ettiği ilçenin güneyinde yer alan Karahamza köyü yoluna girdi. Kendilerine kurulan tuzaktan habersiz yollarına devam eden partililerden 2'si, yol üzerinde bulunan ilk köy olan Kale köyünde araçtan indi. Yoluna devam eden Öğe'nin sürücülüğünü yaptığı araçta bulunanlardan 4'ü ise Kale köyünden sonra gelen Bedran mezrasında araçtan indi.

4 partilinin daha araçtan inmesi üzerine sürücü Öğe, son olarak amcasının oğlu olan Şemsettin Bakır ile Süleyman Tiryaki isimli partilileri, evlerinin bulunduğu Serpmekaya köyü girişinde indirdikten sonra yaşadığı Karahamza köyüne doğru yoluna devam etti. Ancak köyden daha 2 kilometre kadar uzaklaşmıştı ki kurulan pusuda silahlı saldırıya uğrayıp infaz edildi.

'SALDIRI VE İNFAZA UYGUN PUSU NOKTASI SEÇİLDİ'
Olay yeri inceleme ekiplerinin raporu henüz açılan soruşturma dosyasına eklenmese de saldırı, "pusuya son derece müsait" bir noktada gerçekleştirildi. Engebeli bir arazi yapısına sahip olan bölgede, Öğe'nin geliş istikametinin rahat bir şekilde görülebileceği, sağ ve sol yanında gizlenmeye müsait kayalıkların bulunduğu, yolun ise sola doğru kıvrıldığı bir tümseğin tepesinde kurulan pusu alanına yaklaştığında Öğe'nin aracının hızını düşürmek zorunda kalacağını önceden hesap edildiği anlaşılan saldırıya dair genel kanı, olay mahallinin bu fiziki şartları göz önüne alındığında birden fazla kişi tarafından gerçekleştirildiği yönünde.

Yokuş çıkarken hızını düşürmek zorunda kaldığı aracı, silah doğrultularak durdurulan Öğe, aracından zorla indirilip, götürüldüğü seyir istikametinin sağ tarafına düşen tarafta yer alan kayalık alanda sıkılan kurşunlarla katledildi.

Baluken: Öğe'yi AKP'nin özel görevlendirdiği kontralar katletti

Demirtaş: Hamdullah Öğe, AKP'nin söylemlerine kurban gitti

FARLARI AÇIK, ANAHTAR KONTAKTA, EL FRENİ ÇEKİK
Saldırı sonrası olay mahalline ulaşan Öğe'nin akrabalarının karşılaştığı ilk tablo, aracının ön sol lastiği, ön ve sol yanına sıkılan kurşun delikleri oldu. Aracının içinde kendisini bulamadıkları gibi herhangi bir kan izine de rastlamayan aile, farları açık, el freni çekilmiş, kontak anahtarının ise hala üzerinde bulunduğu aracın etrafında yaptıkları aramada Öğe'nin cenazesine ulaştı.

ARAÇ İNFAZDAN SONRA TARANDI GÖRÜŞÜ HAKİM
Öğe'nin araç içerisinde ve etrafında herhangi kan izi bulunmaması, aracın sol ön lastiğine açılan ilk ateş sonrası aracın durmak zorunda kaldığı, Öğe'nin infaz edildikten sonra aracının ön ve sağ yan kısmının tarandığı yönündeki görüşleri doğruluyor. HDP Bingöl Milletvekili ve Diyarbakır Milletvekili Adayı İdris Baluken'e göre, bu durum gerçekleştirilen infaz ile birlikte partilerine dönük bir mesaj niteliğinde.

'GİTMEMESİ İÇİN ÇOK ISRAR ETTİM'
Öğe ile aynı akıbete uğramaktan şans eseri kurtulan, Öğe'nin amcasının oğlu Şemsettin Bakır ile birlikte saldırı noktasının 2 kilometre gerisinde araçtan inen Süleyman Tiryaki, saldırı öncesi ve sonrasını anlattı. Arabadan inerken katledilen Hamdullah Öğe'ye o akşam geldiği Serpmekaya köyünde kalması için çok ısrarda bulunduğunu, ancak Öğe'nin "Yok yorgunum, eve gideyim" karşılığını verip, yoluna devam ettiğini anlatan Tiryaki, daha evinin kapısından içeri girmeden silah seslerin geldiğini söyledi.

Bunun üzerine hemen arkadaşı Öğe'yi telefonla aradığını, ancak birkaç defa aramasına rağmen kendisine ulaşılamadığını, 5-6 kilometre uzaklıktaki Karahamza köyündeki ailesini aradıklarını ve "Henüz gelmedi" yanıtını alınca endişelenmeye başladıklarını belirtti. Bunun üzerine amcasının oğlu Şahabettin Özen ile araçla silah seslerinin geldiği yöne doğru yola koyuldukların paylaşan Tiryaki, olay yerine vardıklarında ailesiyle karşılaştıklarını, çevrede yaptıkları armada ise Öğe'nin cansız bedenine ulaştıklarını kaydetti.

'ALTINDAKİ TAŞLAR BİLE PARÇALANMIŞTI'
Tiryaki, o an karşılaştıkları tabloyu şu sözlerle anlattı: "Araçta ya da yanında cenaze yoktu. Hava da karanlıktı ancak etrafta aramaya başladık. Haber verdiğimiz çok sayıda kişi de olay yerine gelip, aramaya katıldı. Aramalar esnasında Hamdullah'ın cenazesini araçtan 30 metre kadar uzakta bulunan taş yığınının içerisinde kanlar içerisinde bulduk. Silahlarla taranmışlardı. Arabanın içerisinde ve yakınlarında kan izi yoktu. Vurulduğu yerdeki taşların hepsi kandı. Sırtına o kadar çok mermi sıkılmıştı ki altındaki taşlar bile parçalanmıştı."

Bulunan cenazenin hastane morguna kaldırılması sonrası köylerine geri dönen Tiryaki, köyde yol kenarında oynayan çocukların silah seslerinin gelmesinin ardından Beyaz renkli Kango olduğunu belirttikleri plakasını alamadıkları bir aracın hızla silah seslerinin geldiği yönden gelip, köyün içinden geçerek uzaklaştıklarını da paylaştı.

'TEK BİR RESMİ AÇIKLAMA BİLE YOK'
Faillerin bulunup, yargılanmasının ötesinde olayın üzerinden 36 saati aşkın bir süre geçmesine rağmen ne Bingöl Valiliği, ne emniyet ne de soruşturmayı yürüten savcılık tarafından olaya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

'MOBESE KAYITLARINDAN DA SES YOK'
Yapılan saldırıya dair dikkatleri çeken bir diğer durum ise, saldırı sonrası failler olabileceği tahmin edilen aracın kaçtığı istikamet olan ilçe merkezinin hem girişinde hem de kent merkezinin içerisinde yer alan Mobese kayıtlarına dair henüz bir bilginin tespit edilememiş olması. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Beren Saat'ten HDP'ye yönelik saldırıya tepki

SONRAKİ HABER

NY Times: Hangi liderin Beyaz Saray'dan 30 kat büyük sarayı var?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...