04 Haziran 2015 06:59

MİT TIR'larına yapılan baskından yeni görüntüler

Cumhuriyet Gazetesi, Adana’da 19 ocak 2014’te cihatçı örgütlere silah taşıdğı iddiasıyla durdurulan MİT’e ait TIR’lara yapılan baskın sırasında TIR’lara eşlik eden MİT’çilerle jandarma arasındaki gerilimi ortaya koyan görüntüleri yayımladı.

Paylaş

Cumhuriyet Gazetesi, Adana’da 19 ocak 2014’te cihatçı örgütlere silah taşıdğı iddiasıyla durdurulan MİT’e ait TIR’lara yapılan baskın sırasında TIR’lara eşlik eden MİT’çilerle jandarma arasındaki gerilimi ortaya koyan görüntüleri yayımladı.

Gazetede bugün yayımlanan görüntüler devlet kurumlarının birbirine nasıl girdiğini de gözler önüne seriyor. Görüntülerde, TIR’lara eşlik eden MİT görevlilerinin jandarmaya ısrarla  kimlik göstermediği,  tehdit ettikleri,  jandarma ve MİT’çiler arasında arbede yaşandığı ve MİT’çilerin araçlardan indirilerek yaka paça gözaltına alındıkları görülüyor.

Cumhuriyet gazetesi  MİT’e ait TIR’larda yapılan aramalara ait ilk görüntüleri 30 Mayıs 2015 tarihinde yayımlamış bu görüntülerde TIR’larda bulunan ilaç dolu kutuların altına gizlenmiş havan topu ve tüfek mermilerinin olduğu görülmüştü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “MİT TIR’larının gizli bir şekilde başka bir ülkeye silah taşıması” görüntülerini yayınlayan Cumhuriyet ve Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve hakkında 1 kez ağırlaştırılmış müebbet, 1 kez müebbet hapis ve 42 yıl hapis cezası istemiyle suç duyurusunda bulunmuştu. Cumhuriyet Gazetesi hakkında Terörle Mücadele Kanunu çerçevesinde soruşturma da başlatılmıştı.

NE OLMUŞTU?

Suriye’deki cihatçılara silah götürdüğü iddiasıyla ilk baskın 1 Ocak 2014’te Hatay Kırıkhan’daki TIR operasyonuyla gerçekleşti. MİT’e ait olduğu ortaya çıkan ancak arama yapılması hükümet girişimiyle engellendiği için içlerinde ne olduğu belirlenemeyen TIR’lar, dönemin Hatay Valisi Celalettin Lekesiz imzalı bir talimat sonrasında yollarına devam etti. 19 Ocak’ta ise bu kez Adana’da 3 TIR uyuşturucu sevkiyatı yaptıkları iddiasıyla durduruldu. Ancak TIR’lardan ağır harp silahları çıktığı kayıt altına alındı. TIR’ların şoförleri ile refakat eden MİT’çilerin  gözaltına alındığı bu olayda da dönemin Adana Valisi Hüseyin Avni Coş operasyona müdahale etti. Daha sonra soruşturmada görev alan savcılar ve jandarma görevlileri hakkında soruşturma başlatıldı ve tutuklamalar oldu. Arama kararını veren tutuklanan Savcı Aziz Takçı, 7 Mayıs’ta mahkemeye verdiği ifadesinde silah dolu TIR’ların Ceyhan’daki kışlaya götürülmesine karar verdiklerini ancak  serbest kalan MİT’çilerin TIR’ların önünü kestiğini söyledi. Takçı daha sonra dönemin Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’un da 500 kadar çevik kuvvet polisiyle geldiğini, Coş’un “Beni Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aradı. Dedi ki bu araçlar MİT’e ait, bu silah ve mühimmatı da biz gönderdik. Sayın savcı bey bu araçları bıraksın, biz bu konuda yasal düzenleme yapacağız’” dediğini ileri sürdü.


DİYALOGLAR

Cumhuriyet gazetesinin yayımladığı kamera görüntülerdeki diyaloglar şöyle:
Jandarma (TIR’ın içindeki şahsa): İn aşağı!

TIR’daki şahıs: Bilgi vereceğim.

Jandarma: Bizi niye uğraştırıyorsun

TIR’daki şahıs: (Kapıyı kapatmaya çalışıyor) Dokunma bana.

Jandarma: İn aşağı.

TIR’daki şahıs: Dokunma.

Jandarma: İn aşağı.

TIR’daki şahıs: Dokunamazsın. Kimliğimi göreceksin.

Jandarma: Tamam in aşağı.

TIR’daki şahıs: Tamam ineceğim.

Şoför mahallinden bir jandarma giriyor ve şahsı aşağı indirmeye çalışıyor.

 TIR’daki şahıs: Mukavemet göstermiyorum. Dur. Ne yapıyorsunuz ya. Tamam ineceğim. İnsan ol dur ineceğim.

TIR’ın arkasındaki arabanın önünde bir grup jandarma başka birini yere yatırmaya çalışıyor. Bir jandarma “Kelepçelesene” diye bağırıyor.

Kamera tekrar TIR’ın içinden inmek istemeyen şahsın bulunduğu yere gidiyor. Şahıs TIR’dan indirilmiştir.

TIR’dan indirilen şahıs: Ben zorluk çıkarmıyorum. Ne yapıyorsunuz ya?

Jandarma: Talimat var. Savcının talimatı var.

TIR’dan indirilen şahıs: Göster

Jandarma: Tamam göstereceğiz

TIR’dan indirilen şahıs: Telefonumu alamazsın

‘Al çıkart şunları...’

Talimat gösteriliyor.

TIR’dan indirilen şahıs: Tamam okuyacağım.

Jandarma: Tamam oku

Jandarma: Savcı sadece durumu tespit eder

TIR’dan indirilen şahıs: Tamam durumu tespit eder ama niye mukavemet ediyorsun beni aşağı indirirken ayağımı tutmuş

TIR’dan indirilen şahıs: Bırakın beni. Bırak ya bırak!

TIR’dan indirilen şahıs görüntüden çıkmış halde sesi geliyor: (Küfür ederek) Adam gibi davransınlar

‘BUNLARIN HESABINI VERECEKSİNİZ’

AUDİ marka arabanın yanında kelepçelenen şahıs: Sen kim oluyorsun?

AUDİ marka arabadan indirilen gözlüklü şahıs: İşinizi ben mi öğreteceğim sana. Kelepçeyi takamıyorsunuz burada. Sen de terörist yakalamış gibi muamele yapma tamam mı?

Jandarma: Sakin ol.

Şahıs: Dokunma fazla. Dokunma. Şuraya bak (anlaşılamıyor) .... kelepçeyi getirip takmışlar artistlik yapıyor. Bunların hesabını vereceksiniz mahkemede. Bakalım ne oluyor. Karşınızda PKK’lı var değil mi karşınızda? Şu kelepçeyi bir aç.

Kamera TIR’ların arasında gezinirken kim olduğu görülmeyen bir kişi: “Suriye’deki el Kaide’ye silah götürdüğü şeklinde” diyor.

MİT TIR’LARI SAVCILARINA YARGILAMA  İZNİ

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, MİT TIR’larının Hatay ve Adana’da durdurulması ve aranmasında görev alan Cumhuriyet Savcıları Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Yaşar Kavalcıoğlu’nun son savunmalarının alınmasını ve haklarında kovuşturma izni verilmesini kararlaştırdı.

Öte yandan tutuklanan savcıların avukatları, Aziz Erbek, Alp Değer Tanrıverdi ve Mustafa Kökten bugün ortak basın toplantısı düzenledi. Avukatlar “8 Mayıs 2015’de müvekkillerimiz, Türk hukuk tarihinde kara bir leke olan, hukuk katliamından ibaret bir süreç sonunda tutuklanmışlardır” dedi. Avukatlar adına konuşan Aziz Erbek, HSYK’nin siyasi iktidarın talimatıyla hareket ettiğini öne sürerek şunları söyledi: “HSYK başmüfettişi tarafından, tamamıyla afaki, hayali ifadeler ve öngörülere dayalı hazırlanan rapor neticesinde yine başmüfettiş tarafından kaleme alınan tutuklama kararını veren Tarsus 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 23 adet klasörden ibaret dosyayı nasılsa bir günde okumuş ve tutuklanma kararı vermiştir.” Tarsus 2’inci Ağır Ceza Mahkemesinin müvekkillerinin sorgulamasını yapmaya yetkili olmadığını savunan Avukat Aziz Erbek, HSYK başmüfettişinin, yakalama talebini nöbetçi ağır ceza mahkemesine göndermesi gerekirken talebi HSYK tarafından özel olarak seçilmiş olduğunu iddia ettiği  Tarsus 2’inci Ağır Ceza Mahkemesine gönderdiğini söyledi. Sorgulama bitmeden 9 saat önce bazı medya kuruluşlarının müvekkillerinin tutuklandığına dair haberler girdiğine de dikkat çeken Erbek, Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan görüntülere de atıfta bulunarak, “Mühimmat dolu TIR’ları durduranlar nasıl casus olur?” diye sordu.(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Buldan: Ağrı'dan Bingöl'e tüm provokasyonları AKP teşvik etti

SONRAKİ HABER

NATO tatbikatı yaralısı eski askere SGK icrası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...