01 Haziran 2015 23:47

Bombalanan köyler ‘Yeni Yaşam’ diyor

Paylaş

Erdoğan ALTAN

Savaş uçaklarınca bombalanarak 38 kişinin katledildiği Şırnak’ın Bêsukê ve Gever köylerine 21 yıl sonra dönen yurttaşlar, 7 Haziran seçimlerinde oy verecekleri partinin HDP olduğunu söylüyor. 23 yıl önce yakılan ve 10 kişinin işkence ile katledildiği Bana köyünde yeni bir yaşam kuranlar da HDP’nin ‘Yeni Yaşam’ çağrısına ses veriyor.
Şırnak’ın Basa (Güçlükonak) ilçesine bağlı Gabar Dağı eteklerindeki Bana (Ormaniçi) köyü 1992-94 yıllında iki defa askerler tarafından basıldı ve 10 kişi öldürüldü. Bêsukê (Koçağılı) ile Gever (Kuşkonar) köyleri ise 1994 yıllında TSK’ye ait savaş uçakları ile bombalandı 38 kişi katledildi. Yıllar sonra köyüne dönebilenler seçimde HDP’nin ‘Yeni Yaşam’ çağrısına ‘evet’ diyeceklerini belirtiyor.

10 KİŞİYİ ÖLDÜRÜP KÖYÜ YAKTILAR
İşkence ile 4’ü çocuk 10 kişinin katledildiği Bana köyü 1994 yılında tamamen boşaltıldı ve yakıldı. Yanına alabildikleri kadar eşya alan yaklaşık 200 köylü, önce Cizre’ye oradan da Siirt, Diyarbakır ve İstanbul başta olmak üzere bölgenin birçok il ve ilçesine dağıldı. Bana köylüleri 2008 yılında köye dönüş kararı aldı. 20 aile yetkililere dilekçe ile üç kez başvuru yaptı ve her seferinde ‘ret’ cevabı aldı.

KÖYE DÖNDÜLER AMA...
Aralarında babası Mehmet Kaya asker tarafından katledilen Resul Kaya’nın da bulunduğu bir grup köylü, yanına alabileceği kadar eşya ve battaniye alarak köye döndü. Ancak tıpkı 1992’de olduğu gibi asker baskısı eksik olmadı. İnat eden köylüler, kendi topraklarına yeniden yerleşebilmeyi başardı. Resul Kaya o günleri, “İlk üç yılı, yolsuz, elektriksiz ve susuz geçirdik. Yavaş yavaş kendi imkanlarımızla ev yapmaya başladık, elektrik getirdik, yolumuzu yaptık. Suyu yaklaşık 2 kilometre aşağıdaki su kaynağından sırtımızla taşıyorduk. Son yıllarda su sorunumuzu da hallettik” diye anlattı.
Geçmişi asla unutmayacaklarını belirten Kaya bu seçimde oylarını HDP’ye vereceğini söylüyor. Kaya, “Köye dönüşlerin güvenceli, sorunsuz olması ancak HDP’nin projesiyle gerçekleşebilir. Kalıcı barış ancak HDP ile olabilir. Çünkü biz 12 yıllık AKP iktidarında kendimizi içinde bulabileceğimiz bir şey görmedik” dedi.

‘BARAJI MUTLAKA AŞMALIYIZ’
Köye dönüş yaparken bile baskılara maruz kaldıklarını belirten Banalılardan Hasan Ekin de “Sorunlarımızın ancak HDP’nin barajı aşıp, Meclise girmesiyle çözülebileceğine inanıyoruz” dedi. Hâlâ asker baskısı altında olduklarını söyleyen Asya Sezgin de “HDP mutlaka barajı aşmalı. Ben bütün yakınlarımıza ve herkese çağrı yapıyorum; Bu seçimde HDP’den yana oy kullanın, çünkü barış böyle gelir” diye konuştu. Geçmiş acıların bir daha yaşanmaması için HDP’yi destekleyeceklerini söyleyen Mahmut Ekin de “Korkmayalım ve sandık başına gidip oyumuzu HDP’ye atalım ki bu zulüm bitsin” dedi.

38 KİŞİNİN KATLEDİLDİĞİ KÖYDE TEK YANIT
Katliamın en ağırını yaşayan ve savaş uçakları tarafından bombalanarak 38 kişinin yaşamını yitirdiği Gever ve Bêsûkê köylerinde de HDP’nin ‘Yeni Yaşam’ çağrısı karşılık buluyor. Bombardımandan sonra harabeye dönen köylerde sağ kalanlar Şırnak’ın Dêrgulê (Kumçatı) beldesi, Cizre, Siirt ve Mersin’e göç etti. 7 yıldır yaz aylarında köylerine giderek bahçelerini eken köylülerden Behiye Bengin bombardımanda 6 yakınını kaybetmiş. Bengin, “Bizler bombalandık, katledildik, zorla göç ettirildik, yıllarca davalarımız tozlu raflarda kaldı, hiçbir hükümet bakıp sormadı bile. AKP iktidarı döneminde hiç olmazsa bu konuda duyarlı olmasını bekledik ama kılını bile kıpırdatmadı. Bizim davamız bile dış ülkeler tarafından çözüldü. Yanımızda olan sadece HDP geleneğinden gelen partiler oldu. Bu seçimde HDP’ye oy vereceğiz” dedi. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

‘HDP’ye ilgi artıyor sürpriz oylar gelecek’

SONRAKİ HABER

Van'da Hüda-Par ile HDP arasında gerginlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...