01 Haziran 2015 08:59

Tanrıkulu: Çıkıp oyları çalmayacağız çaldırmayacağız desinler

Paylaş

Düzenlediği basın toplantısında seçim güvenliğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tanrıkulu, seçim güvenliği ve dürüstlüğünün tehlikede olduğuna dikkat çekerek, AKP'yi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, sandık güvenliği konusunda "Çalmayacağız, çaldırmayacağız" demeye çağırdı. Tanrıkulu, HDP'nin baraj sorunu olmadığını da söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanırkulu, CHP Diyarbakır milletvekili adayları ve partililerle birlikte Hamravad Sosyal Tesisleri'nde, seçim güvenliği ve PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Kürt sorunun çözümü noktasında başlatmış olduğu sürece ilişkin kahvaltılı basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ilk olarak tartışmaları başlayan sandık güvenliğine değinen Tanrıkulu, seçim güvenliği ve dürüstlüğü konusunda Türkiye'nin en zor dönemi yaşadığına dikkat çekerek, "Türkiye zor bir seçim sürecinde. Nedeni ise seçim güvenliği ve dürüstlüğünün tehlikede olması" dedi.

'ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU'NA KAPAK OLSUN'

AKP'nin iktidara gelmesiyle birlikte Türkiye'de seçim dönemlerinde ciddi bir güvesizliğin oluştuğunu kaydeden Tanrıkulu, Türkiye'de yurttaşların ciddi bir kaygı duyduğunu ve sık sık yurttaşların, "Oylarımıza sahip çıkacak mısınız?" şeklindeki sorularıyla karşılaştıklarını söyledi.Yakın dönemde seçimlerin gerçekleştirildiği bazı ülkeleri örnek veren Tanrıkulu, farklı ülkelerde seçim dönemlerinde yurttaşların kafasında, "Oylarımız çalınacak mı, hile yapılacak mı?" şeklinde bir kaygının oluşmadığını vurgulayan Tanrıkulu, "Ama Türkiye'de seçim dendiğinde insanların akıllarına bunlar geliyor. Seçim sürecinin güvenliği, dürüstlüğü, adilliği konusunda Türkiye'de bu kadar kuşku duyulan bir seçim dönemi olmamıştır. Bu da Sayın Erdoğan ve Davutoğlu'na kapak olsun" diye konuştu. 

'ÇALMAYACAĞIZ, ÇALDIRTMAYACAĞIZ DESİNLER'

AKP'yi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, sandık güvenliği konusunda açıklamaya davet eden Tanrıkulu, şunları aktardı: "Bugüne kadar bir tek laf etmiş değiller. Bir tek cümle söylemiş değiller. 'Değerli yurttaşlar biz her oya saygılıyız. Her oy kutsaldır ve bizim güvencemiz altındadır' dememişler. Çıksınlar, 78 milyon yurttaşa, 'çalmayacağız, çaldırmayacağız' desinler." YSK'ya da çağrıda bulunan Tanrıkulu, seçim güvenliğinin sağlanacağı ve her oyun kendi adresine güvenli bir şekilde gideceği yönünde açıklama beklediklerini dile getirdi. 

'AKP TARİHİNİN EN KÖTÜ MİTİNGİ DİYARBAKIR'DAYDI'

AKP'nin dün Diyarbakır'da düzenlemiş olduğu mitinge de değinen Tanrıkulu, "AKP tarihinin en kötü mitingi bir Erdoğan'ın iki Davutoğlu'nun Diyarbakır'daki mitingiydi" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düzenlediği mitingde alan etrafından AKP'lilerin ağladığını söyleyen Tanrıkulu, "Benim tanıdığım AKP'li dostlarım var. AKP'nin mitingi sırasında ağlıyorlardı. Erdoğan'ın üslubuna ağlıyorlardı. 'bizi nasıl bu noktaya getirdin' diye ağlıyorlardı" ifadelerini kullandı. 

'HDP'NİN BARAJ SORUNU YOKTUR'

Kürt sorunun çözümü noktasında esaslı bir program hazırladıklarını ifade eden Tanrıkulu, çözümün sağlanması konusunda başından beri Meclis'te bir komisyonun kurulması önerisinde bulunduklarını ve bu ısrarlarını sürdürdüklerini ve "Aktör odaklı değil, parlamento odaklı. Bütün partilerin katkı sunduğu bir yöntemle çözülür dedik" diye konuştu. 

HDP'nin baraj sorunu olmadığına da dikkat çeken, Tanrıkulu, "Bizce HDP'nin baraj sorunu yoktur. Bizim de elimize geçen verilere göre HDP barajı aşıyor" dedi.

'SİLAH NE ZAMANDAN BERİ İNSANİ YARDIM OLDU?'

Suriye'ye geçirilmek isterken durdurulan ve içinde silah olduğu ortaya çıkan MİT TIR'larına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Tanrıkulu, şöyle devam etti: "Bizzat Erdoğan, Suriye'de insanlığa karşı işlenen suçların failidirler. İlk önce Türkmenlere insani yardım dediler ama Türkmenler de yaptıkları açıklama kendilerine yardımın gitmediğini belirtmişti. Bu yardımların El-Nusra ve IŞİD'e gittiğni biliyoruz. Çünkü Erdoğan'ın gözünü kan bürümüştü. 'Ne olursa olsun, Esad biran önce gitsin' diyordu. Silah ne zamandan beri insani yardım oldu?" diye sordu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Bodrum'da yüksek kira eylemi

SONRAKİ HABER

Muğla’da bir kadın katledildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...